[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn
Domowy Smak Jedzeniadzisiaj, podmienić część mąki na mielone płatki owsiane. Sprawdzą się tu również zmielone na mąkę orzechy. Ciasto zyska jeszcze więcej smaku, a w dodatku będzie zdrowsze. Składniki Ciasto kruche owsiane 100 g mąki owsianej lub zmielonych drobno płatków owsianych (można podmienić na inną mąkę, zwykłą pszenną lub mielone orzechy) 150 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka szczypta(...)truskawki (lub inne ulubione owoce np. maliny, borówki, porzeczki, czereśnie) do dekoracji: starta lub rozpuszczona czekolada Czas przygotowania około 2 godziny + chłodzenie Liczba porcji okrągła forma o średnicy 24 cm (około 8 porcji) Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 400 Białko: 7,7 g Tłuszcz: 26,3 g Węglowodany: 39 g Przygotowanie Ciasto kruche najlepiej przygotować za pomocą malaksera. Wystarczy umieścić
Analiza Smakukruchego ciasta z dodatkiem owoców. Galette z truskawkami, morelami i śliwkami SKŁADNIKI: 2 i ½ szklanki mąki 2 żółtka 3 łyżki bardzo zimnej wody 100 g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek cukru pudru dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty OWOCE W SYROPIE: 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki(...)szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimne masło siekam nożem na mniejsze kawałki, dodaję do mieszanki mąki z cukrem, siekam nożem. Dodaję 2 żółtka oraz bardzo zimną wodę, szybko zagniatam ciasto. Na początku powstaje jakby kruszonka, jednak po chwili otrzymasz połączone ciasto, które uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Ciasto odłóż na 35 minut do lodówki. Po 30 minutach chłodzenia
Zasmakuj Kuchnitruskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy pisać, że i ta wersja
niecodziennikparyjogurt naturalny 2 łyżki kakao 2 łyżeczki ksylolitu dodatkowo: dżem domowy i dowolne owoce maliny, banany, borówki itp. Przepis: W dużej misce wymieszać suche składniki: mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia, Dodać mokre składniki: jajka, masło, mleko. Wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Rozgrzać gofrownicę. Chochlą nakładać ciasto, Gofry piec około
tyfranboxNie wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z
wesoła kuchniamlecznej czekolady Kilka łyżek masła orzechowego 1 łyżeczka śmietanki 36% Owoce do dekoracji: maliny, borówki Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao, wlewamy mleko. Miksujemy ponownie. Masa nie może być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta. Z ciasta smażymy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
VioletoweKucharzenieprzygotowaniu, pasuje do naleśników , gofrów , ale dobrze sprawdzi się także jako krem do ciasta, krem na kanapkę (podobno sama królowa Nutella chyli przed nim czoła). Osobiście bardzo lubię go w formie dodatku do porannej jaglanki. Doskonale komponuje się z delikatną kasza jaglaną i malinami (nawet tymi mrożonymi, czy te słoiczka). Jedno muszę jednak podkreślić. Wyjątkowość naszego bohatera uzależniona jest
365 dni dookoła kuchniowoców – ja wybrałam borówki, ale równie dobrze mogą to być np. maliny, czy truskawki tabliczka gorzkiej czekolady Będziemy potrzebować także formy do pieczenia, którą uprzednio smarujemy tłuszczem. Ja piekę tort w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Przygotowywanie ciasta: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. 2. Połowę orzechów siekamy drobno nożem, a drugą połowę mielimy
Okiem Blondynki by McBlondipatyczek), ale na patyczku ,p o wyjęciu z ciasta, nie powinno być śladów surowego ciasta. Wystudź całkowicie i dopiero wtedy pokrój na małe kwadraty. Przechowuj w chłodniejszym miejscu, ale nie w lodówce. Brownie najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych/ śmietankowych oraz z owocami, typu maliny, czy truskawki
Calzonella.comprzygotować z każdymi owocami, które puszczają soki podczas pieczenia. Świetnie sprawdzą się brzoskwinie, porzeczki, maliny, truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi
Cooking Monsterłyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki cukru porządna szczypta soli DODATKOWO: Świeże sezonowe owoce (truskawki, maliny, borówki lub inne). Cukier puder Serek waniliowy Syrop daktylowy/ klonowy Wszystkie składniki umieścić w naczyniu/dużej misce i zmiksować blenderem, bądź ręcznie rózgą do otrzymania gładkiej stosunkowo gęstej masy. Ciasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć na małym ogniu
Calzonella.comzalewamy wodą i odstawiamy na min. 3 godziny. Posypka : w małym kielichu blenderujemy lifiziowane maliny ze stewią z erytrytolem. * Składniki na spód mieszamy ze sobą (najlepiej użyć do tego rąk bo olej kokosowy pod wpływem temperatury szybko twardnieje, a ciepło rąk go rozgrzeje). Z ciasta na spód tworzymy kulkę i wsadzamy na 15 do zamrażarki. Masa serowo-różana
Fill The BowlDzisiaj wyszedł mi najlepszy kisiel jaki kiedykolwiek jadłam. Prosty w przygotowaniu, a niezwykle smaczny. Składniki: 300g malin, 70g cukru, 35g mąki ziemniaczanej, 430ml wody. Przygotowanie
W kuchni u Monikikostka margaryny ok 70 dkg mąki słoiczek marmolady np. deserowej z truskawką lub maliną Jamar Ponadto: 1 żółtko cukier kryształ Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Drożdże rozmieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką. 2. Ciasto wałkujemy (np przez folię spożywczą
Kuchnia w czekoladzieMożna przygotowywać z dowolnymi nadzieniami. Moje ulubione są z białym serem i owocami. Kocham maliny, ale z braku laku użyłam innych owoców: borówek amerykańskich i jeżyn, które lubi mój mąż. Smak jest naprawdę godny polecenia. Wiadomo, nie ma nic lepszego niż domowa bułeczka :) Składniki: CIASTO: 15 g świeżych drożdży 2 zaokrąglone łyżki cukru 1/2 szklanki mleka 30 g masła
Cakes By Kejtproszku do pieczenia 1 - 1 1/2 szklanki mąki ( opcjonalnie) marmolada- ja użyłam dżemu z malin oraz z dyni Wykonanie: Płatki ryżowe, jajka, cukier, wiórki, masło i proszek do pieczenia miksuję. W razie potrzeby dosypuję mąkę i ponownie miksuję. Łyżeczką do herbaty nabieram niewielkie porcje ciasta i i mokrymi rękoma formuję kuleczki. W środku każdej z nich robię wgłębienie. Blachę
Ciasteczkowy Potwórmieć. To kolejny smak dzieciństwa, ale wtedy mocno niedoceniony. A przecież porzeczki, agrest i maliny były w sadzie na wyciągnięcie ręki. Teraz muszę za nie niemało płacić. Kupiłam więc te porzeczki, ale nie miałam pomysłu jak mogę je wykorzystać. W pierwszej chwili pomyślalam o cieście z porzeczkami i bezą, ale zamiast lekko rozmiękczyć masło, całkiem je roztopiłam... tak więc powstały
bistro mamaPierwsza partia piernikowych wypieków doczekała się malowania . Nie są może jak z żurnala , ale cieszą oko i co najważniejsze podniebienie też . Pierniczki upiekłam z przepisu ( z
Malinowa KawiarenkaKolejne letnie owoce dochodzą do głosu . Białe , czerwone i te czarne ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich
Malinowa KawiarenkaPrzy okazji świątecznych porządków wpadła mi w rękę foremka do wypieku ciasteczek w kształcie orzechów. Schowana w zakamarkach teraz dostała drugie życie :) Wypieczone chrupiące połówki łupinek
Malinowa Kawiarenkamojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru
moj przepis namojprzepisna.pl | Kostka wiśniowa Ciasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około(...)Formę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru
moj przepis naFormę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), boków niczym nie smarować. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temp. 180 st przez 40-45 min lub do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem wiśniowy: 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru(...)kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Wykonanie: Ciasto pokroić na dwa blaty, pierwszy blat położyć na paterze lub talerzu. Wyłożyć 1/3 kremu, położyć drugi blat, wyłożyć 1/3 kremu, resztą kremu posmarować boki ciasta, Polewę delikatnie rozprowadzić na wierzchu
moj przepis naczereśniami i kruszonką to połączenie pysznego drożdżowego ciasta, czereśni, jeszcze dochodzi maślana kruszonka i różowy lukier. Wypróbujcie to doskonałe połączenie! Drożdżówki są pulchne, łatwe do zrobienia i szybko znikają. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Różowy lukier dodaje im uroku! Nasza słodka propozycja wykorzystania czereśni. Możecie też wykorzystać inne sezonowe owoce: wiśnie, maliny, borówki. Ale polecam te pyszne i pulchne(...)najchętniej zjadamy świeże bez przetworzenia, ale, że Piotrek ostatnio przynosi duże ilości to postanowiłam zrobić drożdżówki z czereśniami. Składniki na ok. 20 najlepszych drożdżówek z czereśniami i kruszonką: Ciasto drożdżowe: 1 jajko 20 g świeżych drożdży lub 7g drożdży suchych ½ kg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do zaczynu szczypta soli 50 g masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsłodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku(...)cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Do dekoracji różne kwaskowate owoce (oryginalnie granat, u nas to co dojrzało w ogródku- białe, czarne i czerwone porzeczki, białe i czerwone maliny i owoce świdośliwy) Mrożony szpinak rozmrażamy na sitku lub durszlaku i odciskamy nadmiar wody. Spód formy (u mnie taka krótsza prostokątna) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy
les mirabellespotrzebnych do przygotowania świątecznych potraw, jak i prezentów dla bliskich. W związku z okresem sprzyjającym przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe(...)szklanki mleka 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki syropu z malin 200 ml śmietanki 30% (schłodzić) 2 łyżki cukru pudru świeże maliny i borówki masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić racuchy
Kuchcik gotujepana męża, aby but był choć podobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze. Dzieci miały niezła zabawę. Biszkopt pieczony w tortownicy(...)temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem 250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć mrożonych ) Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpomocą drewnianej łyżki. Masę serową przełożyć na ciasteczkowy spód (fot.4) . Wyrównać. Maliny dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odstawić do odsączenia (fot.5) . Na wierzch masy serowej ułożyć maliny, jedną obok drugiej, delikatnie wciskając je w masę (fot.6) . Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a na dnie piekarnika ustawić foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik(...)bardziej wilgotny i delikatny. Piec bez termoobiegu przez 80 minut. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego :) drukuj przepis
Świat CiastaCiasto doskonałe, łączy w sobie wszystko co kocham - truskawki, sernik i brownie, wszystkie warstwy w jednym kawałku ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę(...)jednolitej konsystencji 6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko 7. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy na jednolite ciasto 8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać 9. Masa serowa - miksujemy twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi
Słodki Kompromisporadzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis(...)łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas czytania: 2 min Jeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie(...)Przesiać mąkę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach Piekarnik rozgrzać do 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę Ponownie odstawić do lekko uchylonego piekarnika, tam powinno całkowicie wystygnąć Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy
SprawdzonaKuchnia.pl