Nowy tydzień można rozpocząć nowym przepisem. Po długim milczeniu postaram się wrócić do Was z nową dawką przepisów zalegających już u mnie w folderze na pulpicie
Słodkie Przyjemnościmogłam opuścić takiego wydarzenia-wspólnego pieczenia bułeczek drożdżowych z serem i owocami. Ostatnio często piekę różne drożdżówki [ parę dni temu były drożdżówki z makiem , postaram się też wstawić przepis], które zjadamy ze smakiem w domu i ja biorę takie bułeczki do pracy na śniadanie.Te bułeczki piekłam oj już późno, coś przed godziną 24 i stąd tylko takie zdjęcie(...)wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić objętość. Składniki masy serowej wymieszać widelcem. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kwadrat, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włączyć piec na 180 stopni. Do czasu nagrzania pieca, drożdżówki podrosną. Piec
Moje domowe kucharzenieOmlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dobre są nawet kolejne dwa dni, co przy wypiekach drożdżowych, nie jest takie oczywiste. Ten kolor bułki zawdzięczają wspomnianej mące pełnoziarnistej orkiszowej. Na wierzch dałam płatki owsiane, czarnuszkę, mak, pestki słonecznika, ale dajecie jak zwykle to, co macie lub co lubicie Przyznam się, że ciężko było mi się powstrzymać i nie spróbować bułeczki zanim wystygła. Z podanej porcji wychodzi(...)misy wsypujemy m\u0105k\u0119 w \u015brodku robimy do\u0142ek i przek\u0142adamy papk\u0119 z dro\u017cd\u017cy.\r","Dodajemy wod\u0119, jajko i s\u00f3l. Wyrabiamy ciasto.\r","Na sam koniec dodajemy t\u0142uszcz i dalej zarabiamy. \r","Ciasto przek\u0142adamy do miski wysmarowanej t\u0142uszczem.\r","Przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i pozostawiamy do wyro\u015bni\u0119cia
Mieszam w Garnkumała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki na bułeczki – placki gryczane do hamburgerów: 1 łyżeczka suchych drożdży instant 200 g maki pszennej 100 g mąki gryczanej 1 łyżka kminku 1/2 łyżki cukru sól, grubo mielony pieprz, olej, oliwa Sposób przygotowania: Ugotowaną ciecierzycę i soczewicę (mogą być z puszki) dokładnie mielimy w maszynce(...)cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę pszenną, gryczaną, suche drożdże, kminek, cukier, sól do smaku z ciepła wodą. Dokładanie wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej
WojnaNaSmaki.plŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa wigilijna na Śląsku, w różnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEW zasadzie na LCHF Tłusty Czwartek trwa cały rok, ale są oczywiście pewne tradycyjne smakołyki, którymi świętuje się ten dzień Znacie już przepis na pączki bez
Ola la LCHFsię przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało(...)dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm Kruche ciasto bezglutenowe: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 50 g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli 1 całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych
Food Squarewidać to smak nadrabia ten brak :) pulchne i pyszne ... ..........nawet ci co nie lubią szpinaku zjedzą z chęcią :) Składniki : - 400 g mąki pszennej typ 750 - 200 g maki pszennej typ 650 - 24 g świeżych drożdży - 6 g cukru - 10 g soli - 150 ml letniego mleka - 220 ml letniej wody - 1 duża łyżka oliwy do części szpinakowej(...)kruszymy sery i wyrabiamy kilka minut ręcznie , do mniejszej porcji dodajemy masę szpinakową i stopniowo dosypujemy mąkę bo nie wiadomo czy będzie potrzebna całe 60g ,wyrabiamy najlepiej robotem bo ciasto się bardzo klei. Każdą część dajemy do miski wysmarowanej oliwą ,posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na 1.5 godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy przez chwilę ciasto
Wypieki ReneWigilię. Podgrzybków wystarczyło też na przygotowanie sosu do placków po zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego 100ml(...)mięsa, wymieszać, zagotować. Sos gotować 5 minut. Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Po usmażeniu placki można osączyć na papierowym ręczniku. Sposób podania
Obiad gotowyrękoma. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce - ewentualnie w zamrażarce przez 10-15 minut. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm. Wykrajać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie są to duże guziki, wykrajane małą szklanką. Następnie zrobiłam okrągłe wgłębienia(...)smaki - Ciasteczka z oczkiem Kocurkowa kuchnia babuni - Ciasteczka "ziarenka kawy" Moje domowe kucharzenie - Ciasteczka z białą czekoladą Eksplozja smaku.es - Ciasteczka miodowe Cafe Amaretto - Kawowe ciasteczka owsiane z makiem Agnieszka Rec - Babeczki z różowym kremem i galaretką Lili w kuchni - Boskie ciasteczka migdałowe
Grunt to przepis!przy tym jest on dobroczynny dla zdrowia. Właśnie zaczął się sezon na rabarbar, więc postanowiłam połączyć go razem z awokado i tak powstało to bardzo smaczne i puszyste ciasto. Sami musicie je również wypróbować. Przepis jest na blachę 28 cm x 36 cm. Co potrzeba: 600 g rabarbaru najlepiej czerwonego, 1 dojrzałe awokado (ok 200 g) 260 g mąki(...)część masy po trochę, żeby pokryła cały rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Smacznego :)) rabarbar, awokado, maka, jajka, ekstrat waniliowy, sok z limonki
Bułka z Chlebempyszne ,lekkie,owocowe,z całkiem innym biszkoptem jak puch i do tego bita śmietana-pychotka... ANANASOWIEC SKŁADNIKI: na biszkopt: 6 jajek 1,5 szkl.cukru 1,5 szkl. maki pszennej 2 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku na masę: 7 łyżek cukru puszka ananasów 2 budynie śmietankowe 2 galaretki cytrynowe kostka margaryny dodatkowo: 500 ml śmietany 30% 2 śmietan(...)drugą część masy,na to kładziemy drugi biszkopt,wstawiamy do lodówki ,żeby stężało,po ok. godzinie ubijamy śmietanę,dodajemy cukier puder i śmietan fixy,wykładamy na wierzch naszego ciasta,i znowu do lodówki,najlepiej na noc albo kilka godz. gotowe!!! pyszne ciasto serdecznie polecam
Swojskie jedzonkoskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzenia