ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:223/571)

Świąteczne bułeczki makowe 204

stara się aby przygotować coś wyjątkowego i smacznego . A ja dziś zapraszam na bardzo smaczne bułeczki z makiem , takie sobie zażyczyła moja córka , a więc do roboty , zapraszam wszystkich bardzo serdecznie do wypróbowanie przepisu , na tegoroczne święta . Składniki na ciasto  2 ,5 szklanki mąki (1  szklanka mąki  do podsypania ) 1 szklanka mleka  20 g drożdży(...)godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy kroić kawałki , wałkujemy delikatnie i w środek rozwałkowanego ciasta układamy łyżeczkę masy makowej i w ręku zaczynamy formować kształt bułki , tak aby na wierzchu naszej bułki pokazywał się mak,i układam w tortownicy wyłożonej papierem , bądź wysmarowana masłem i posypana mąką , postępujemy tak aż wypełnimy całą tortownicę , kiedy mamy tortownicę

Mój Smak
mocno pachnący chleb na zakwasie z wędzonymi śliwkami 208

foremek, napełniając je co najwyżej do połowy chlebowym( ponieważ jeszcze sporo urośnie). Wyrównujemy górę bochenka dłonią zwilżoną wodą( możemy wierzch chleba posypać makiem) i o dstawiamy w ciepłe miejsce, na cztery godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i wkładamy chleb do piekarnika ( przy przenoszeniu uważamy, by ciasto nie siadło). W piekarniku nagrzanym

Miód i pieprz
Chleb wiejski na zakwasie 191

Taki zakwas powstaje  w chłodne dni ok. trzy doby, latem  krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej  1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki

W kuchennym oknie Ewy
Ciabatta czyli biały włoski chleb 243

Kolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie(...)Natomiast następnym razem każdy chlebek położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień.  składniki poolish 230 g maki chlebowej 75 g maki pszennej razowej 300 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant ciasto 540 g mąki chlebowej 360 g wody (280 g + 80g) 15 g soli 1/2 łyżeczki drożdży instant 25 g oliwy cały poolish przygotowanie poolish Wszystkie

Stare Gary
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 243

znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :) Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta - Przepis krok po kroku Potrzebujesz: na ciasto piwne: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną) duża szczypta soli duża szczypta proszku do pieczenia 10-12 łyżek lekkiego jasnego piwa (u mnie(...)nadzienia szczyptę soli) garść świeżych liści bazylii (lub koperku, szczypiorku) ponadto: 12 kwiatów cukinii (ja miałam 6 męskich i 6 żeńskich) olej do smażenia Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście piwnym: 1. Zacznij od zrobienia ciasta piwnego. Do miski wbij jajko i rozbełtaj je. Dodaj obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz 10 łyżek piwa. Wymieszaj (ja używam trzepaczki) do uzyskania

Chilli Czosnek i Oliwa
Kruche ciasteczka z makiem 232

Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy czas 30 s/obr.5. Ciasto wyciągamy z naczynia Thermomix , formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą. Ciasto wsadzamy do lodówki na min. 30 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki. Na blat sypiemy mąkę i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinamy gwiazdki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy(...)nagrzanym piekarniku 180 stopni ok. 10 minut. Musimy obserwować ciastka aby nam się nie przypaliły. The post Kruche ciasteczka z makiem appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Lipcowa piekarnia ..bajgle 186

Moniką 750 g mąki typ 550 500 g letniej wody 7 g drożdży instant 1 łyżka soli 2 łyżki miodu 1 jajko sezam, mak Z podanych składników (oprócz jajka) wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę(...)minut. Po tym czasie w każdej z kulek zrobić palcem dziurkę. Aby ją powiększyć można zakręcić ciastem dookoła palca, tak jakbyś kręcił hula – hop. Tak przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. W dużym garnku zagotować wodę. Nie musi być jej dużo, ważne żeby bajgle nie dotykały dna i swobodnie mogły

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kruche z truskawkami 190

maki pszennej • 3/4 szklanki cukru pudru • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 250 g masła • 3 jajka • 250 g serka mascarpone + 2 jajka + 2 czubate łyżki cukru pudru • 600 g truskawek umytych i pokrojonych na kawałki PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, rozetrzeć rękoma, dodać 3 jajka i wyrobić ciasto, powinno być miękkie

KUCHNIA POLSKA
Nocne bułki 200

posmarowania: mleko do posypania: sezam lub mak [ złoty len] Wszystkie składniki włożyć do misy robota. Wyrabiać ciasto przez około 2 - 3 minuty. Odstawić na 5 minut pod przykryciem. Jeżeli ciasto jest zbyt suche dodać odrobinę wody, jeżeli za mokre podsypać mąki. Wyrabiać ponownie przez około 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto jest dość twarde. Przykryć i wstawić do lodówki(...)spodem bułeczek.Uformowane bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na kwadrans. Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać sezamem czy makiem. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Babka makowo-pomarańczowa 192

waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szkl.  jogurtu 2 łyżki maku Kresto 2 łyżki skórki pomarańczowej Gold Pak Margarynę roztopić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu,a mokre w drugim.Mokre  połączyć z suchymi składnikami i wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec około 40-60 min. w temperaturze  170 stopni

Moje domowe kucharzenie
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 204

lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło.  Mocno schłodzone jest  wręcz  genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko nadzienie: 3 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 250 g truskawek ( w oryginale jeżyn) sok z 1 limonki(...)brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Malinowe "niebo w gębie" 1068

będziecie w siódmym niebie :) No i jak to u mnie tradycyjnie imieninowe ciasto musi być z malinami . Inspiracja ze strony (klik) Składniki : Ciasto : 100g miękkiego masła pół szklanki cukru (110g) 3  żółtka 3/4 szklanki maki (130g) pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa malinowa: 2 galaretki malinowe 2 szklanki wrzącej wody 500g malin Masa śmietanowo - malinowa. 500ml śmietany

Malinowa Kawiarenka
naleśniki - przepis podstawowy 196

sumie dosyć ogólne. składniki ( na 8 - 10 sztuk, zależy od wielkości patelni) 2 - 3 jajka 250 ml mleka ok 190 g maki pszennej  szczypta soli łyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie)  + woda do rozcieńczenia ciasta przygotowanie Jajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić

Stare Gary