zdecydowanie będę do nich wracać! Przepis na te bułeczki Mama dostała od Cioci (pozdrawiam Ciocię;) z tego co wiem też wczoraj piekła;)). Właściwie to dostała skrócony przepis na ciasto i kruszonkę, bo nadzienie jest kwestią gustu lub aktualnej ochoty. Mama upiekła wg próbowanego wzorca, czyli z serem - i były pyszne! Trudno mi się było od nich oderwać :))) A ja upiekłam(...)odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach (kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc można też zrobić połowę, ale ja robię całość - chowam do lodówki
Kolorowy PrzepisownikŚląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle
Jadło i czytadłoMasło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony z ciasta układamy obok siebie
bistro mamacukru i twaróg. Wszystko razem wymieszać na gładką masę. Musi być niezbyt gęste.Do drugiej miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy margarynę i szklankę cukru. Wyrobić.Otrzymamy ciasto na kruszonkę. Blachę natłuścić. Ciasto na kruszonkę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wysypujemy równomiernie na blachę. Na wierzch wylać masę twarogową. Rozprowadzić.Posypać resztą kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika
kulinarnajamka.blogspot.comwykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru. Smacznego
Luźna Kuchniaszklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki.Owoce (na jedną tarteletkę):1 gruszka,1 łyżka miodu cynamonowego z "Anielskich Przysmaków",1 łyżka masła.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić
Codzienna kuchnia niecodziennapuder 1 łyżeczka mielona wanilia Bourbon Madagaskar Royal Brand zimny tłuszcz pokroić na kawałki i dodać pozostałe składniki z mąką przesianą z proszkiem mikserem spiralami wyrobić ciasto jak na kruszonkę ciasto schować do lodówki na 1 godzinę tortownica 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką do tortownicy wsypać 3/4 ciasta rozłożyć odsączone z soku brzoskwinie na cieście posypać zmieloną wanilią
W Mojej Kuchni Lubięcukru3 jajka2 łyżki budyniu w proszku1/4 kostki margarynycukier wanilinowy Wykonanie:- ciasto zagnieść z powyższych składników, schłodzić w lodówce, na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszyć ciasto tworząc warstwę kruszonki- ciasto podpiec przez 20 minut w 200 stopniach- margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku, partiami dodawać ser, budyń, dokładnie utrzeć- z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać ją z masą
Smakołyki Berenikijagodami , ale pyszne są też najzwyklejsze jagodzianki , babeczki , muffinki z kremem jagdodowym czy pierogi na obiad. Brakowało tylko jednej pozycji: ciasto z jagodami! Tegoroczny sezon zaczynam zatem od najprostszego i najsmaczniejszego wypieku: drożdżowego ciacha z jagodami i kruszonką. No uwielbiam po prostu, tak bardzo, że jestem w stanie zjeść sama 1/3 blachy zaraz po upieczeniu. Nie wierzę w zasadę(...)zrobić ciasto z jagodami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z resztą cukru, masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę . Wyrośnięte ciasto (można już
Ciastkozercystolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym masłem. Dodać cukier i sól i jeszcze raz wszystko wymieszać. Następnie wyrabiać ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy ze skórki(...)cukier waniliowy. Jabłka mieszamy z powstałym karmelem i smażymy kilka minut aż lekko zmiękną. Ciasto wyciągamy z lodówki rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 28-31 cm. Wykładamy ciasto na wysmarowaną wcześniej formę (u mnie średnica ok. 31 cm).Następnie układamy jabłka i posypujemy je kruszonką. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 190 stopni przez ok. godzinę. Szarlotkę podajemy najlepiej jeszcze
I LOVE LIFEmożesz lekko przyrumienić na suche patelni, co wydobędzie głębię orzechowego smaku. Wszystkie pozostałe składniki oraz posiekane orzechy umieść w misce. Wszystkie składniki rozkruszaj w palcach, aby utworzyła się kruszonka. Wyrośnięte ciasto drożdżowe (krok 12) podziel na 4 części dla wygody i po kolei rozwałkuj 1 części na grubość około 1 cm i pokrój na kawałki podobnej wielkości co dynię. Blachę(...)wyłóż papierem do pieczenia. Układaj bez zbędnej staranności kawałki ciasta a na przemian co 2-3 kawałek ciasta na do dynię. Całość posyp kruszonką. Tak przygotowane ciasto odstaw do ponownego wyrastania na około 15-30 minut (krok 13). Piecz w temperaturze 170-180 stopni bez termoobiegu 50-60 minut na środkowej półce piekarnika. Smacznego! ps. Ciasto nie wyschnie nawet
greenscarfdelikatnym smakiem i świeżym, drożdżowym zapachem. Składniki 450 g mąki pszennej 2 jajka 25 g drożdży 50 ml oleju 250 ml mleka 100 g cukru szczypta soli dodatkowo do kruszonki 25 g masła 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki maki 1 jajko Sposób przygotowania Do miski wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy letnie mleko, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy(...)ciepłe miejsce na 30 minut, aby urosło. W tym czasie wsypujemy do niewielkiej miski łyżkę cukru waniliowego, masło, trzy łyżki mąki i mieszając ręką wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 130 stopni. W tej temperaturze pieczemy przez pierwsze 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni
Miód i pieprznależy dodać mąki. Ciasto przelałam do tortownicy i wstawiłam do piekarnika na 10 min., temp. 180 °C. Po 10-ciu minutach wyjęłam spód z piekarnika, dodałam uduszony rabarbar oraz kruszonkę. Ciasto ponownie wstawiłam do piekarnika na 40 minut., temp 180 °C . Mój piekarnik nie ma dodatkowej funkcji wypiekania tylko od dołu, ani od góry, nie ma tez termoobiegu(...)kruszonka się nie przypaliła, na wierzch ciasta można położyć kawałek folii aluminiowej
nietadietalekko roztrzepać z cukrem, dodać zmielony ser. Wymieszać łyżką lub szpatułką. Następnie wsypać budyń. Dokładnie wymieszać. Wykonanie kruszonki: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło. Rozetrzeć palcami formując kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Masę serową wylać równomiernie na ciasto. Na wierzchu gęsto powciskać połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto posypać obficie kruszonką. Następnie ponownie przykryć je ściereczką(...)odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Piec około 45 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy a kruszonka lekko zarumieniona. Wyjąć, wystudzić. Ciasto można przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
maniapieczeniamojprzepisna.pl | Drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką Ulubione ciasto mojego męża i jak się okazuje synka Zwykłe drożdżowe ciasto z dodatkiem dojrzałych i słodkich śliwek z cynamonową pyszną kruszonką, której jest na prawdę dużo. Ciasto wyrasta tylko raz, więc robi się je szybciej niż inne drożdżowe. Składniki na blachę 20 x 35 (ale może być(...)pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce. Składniki kruszonki wyrobić między palcami, posypać równomiernie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do napuszenia na około 1-2 godziny. Po tym czasie wstawić do zimnego piekarnika
moj przepis na