spód i delikatne dyniowe nadzienie pięknie pachnące korzennymi przyprawami. W mojej wersji ciasto jest z mąki razowej a więc zdrowsze niż zupełnie z białej. Z filiżanką kawy to dla mnie kwintesencja dyniowego sezonu :) Ciasto kruche: 200 g mąki razowej (ja używam mąki żytniej graham) 100 g mąki krupczatki 150 g masła 25 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
maniapieczeniaPyszny serniczek do kawy z kropelkami złotej rosy. Fajna wersja serniczka, nie potrzeba tak dużo sera jak do normalnego sernika. Sernik złota rosa SKŁADNIKI: CIASTO: margaryna - 3/4 kostki żółtka -3 szt cukier - 0,5 szkl cukier waniliowy - 1 opakowanie mąka - 2 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżka tłuszcz do formy MASA SEROWA: 3 jajka ser trzykrotnie mielony - 3 kostki budyń
Kuchnia Danusiwodnej, wymieszałam masło z masą i odstawiłam do ostygnięcia. Doprawiłam ją cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta. Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać. Do nich dosypywałam cukier i ucierałam na białą(...)Należy je wówczas zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i wsypałam je do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto. Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając szczyptę soli a pod koniec cukier puder. Ubite białka
potrawyregionalneKiedy sezon śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Zamiast śliwek możemy użyć innych owoców np. jabłek lub winogron. składniki na tortownicę 23 cm 3 szklanki mąki pszennej kostka margaryny 250 g 4 jajka szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki cukru, żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz miękką margarynę . Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do pieczenia. Opłukane, wydrylowane i przepołowione śliwki
Smakowite Daniazlej ilosci sody, nasz murzynek w czasie pieczenia wymknal sie spod kontroli i wyciekal nam z blachy, ktora nagle okazala sie dla niego zbyt ciasna. Mimo tego ciasto okazalo sie hitem popoludniowej kawy. Pulchne, lekko wilgotne w srodku, po prostu pyszne. Murzynek na musie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze(...)ubijamy na sztywna piane. Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu dodajemy ubite bialka i ewentualnie bakalie. Gotowe ciasto wykladamy na blache. Pieczemy w nagrzanym piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki
Przysmaki KarolkiSmakowite ciasto kinder bueno z pysznym kakaowym biszkoptem będzie zachwycać się podniebienia wszystkim smakoszom słodkości. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu idealne do kawy. Oryginalny i smaczny krem z ciasta można wykorzystać również do innych wypieków. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt
Smakowite Daniaproste w przygotowaniu, nie wiem czy uwierzycie, ale ja zrobiłem swoje mniej niż w godzinę! Przygotowanie idzie naprawdę bardzo sprawnie. Jest to idealne ciasto na świąteczne, zawsze zabiegane, dni. Ciasto ,,Makowa Panienka" - przepis: Biszkopt : 8 białek 4 żółtka szklanka cukru 150 g maku 100 g mączki migdałowej* 100 g wiórków kokosowych 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)łyżka mąki pszennej 40 g wiórków kokosowych 150 g masła w temperaturze pokojowej Dekoracja: 60-100 g wiórków kokosowych * Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę. Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"? Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę
Kuchnia ŁukaszaPolecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na formę 25 na 30 cm 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 4 jajka 1,5 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru waniliowego(...)zasypujemy mąką, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin lub na noc w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i ponownie garnek odstawiamy w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. W międzyczasie opłukany rabarbar kroimy w półtora centymetrowe kawałeczki a truskawki przekrawamy na połówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy z garnka na stolnicę, posypujemy odrobiną mąki, krótko
Smakowite DaniaPoezja, mówię Wam! Ciasto nie tylko bajecznie smakuje, ale też pięknie wygląda. Naprawdę, z przyjemnością się na nie patrzy. Śmiało możecie podać je gościom do popołudniowej kawy, nikt nie będzie rozczarowany. Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzesobie, mieszam, wlewam, a tu 2 łyżki mąki. Jak to 2 łyżki mąki na tyle płynu...rzadkie to ciasto, myślę, dałam 2 szklanki mąki i trafiłam, bo mogło być 200 gram. Piernik polecam. 200 gram miodu 250 ml mocnego naparu z kawy 200 gram cukru (dałam trzcinowy) 100 gram posiekanych migdałów i orzechów laskowych 100 gram rodzynek 4 jaja(...)migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki z suchej misy na przemian z płynnym miodem z kawą. Chwilę mieszać, aż powstanie gładki ciasto. Przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec ok godziny 1 180 stopniach C. Wyszły 2 średnie kreskówki. Wierzch posmarowałam gorącą konfiturą z moreli i posypałam płatkami
AZgotuj!różami. Ślinianki w ruch! WILGOTNE CZEKOLADOWE CIASTO Z RÓŻANYM KREMEM MASCARPONE Na ciasto 300g mąki 500g cukru 100g ciemnego niesłodzonego kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 250ml maślanki 1/2 kostki stopionego masła 1 łyżka syropu waniliowego 250ml gorącej kawy (np. rozpuszczalna od Pizca del Mundo- dwie łyżeczki na 250ml wrzątku) Na krem(...)Nagrzewamy piekarnik do 175*C. Mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodajemy jajka, maślankę, rozpuszczone masło i syrop waniliowy. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mieszankę i wstawiamy do pieca. Pieczemy około 45minut, w połowie pieczenia przykrywając wierzch
les mirabellesTakie proste zwyczajne ciasto, ale bardzo dobre do kawy, czy też na podwieczorek dla każdego domownika.Ciasto nie jest trudne. Po upieczeniu puszyste i miękkie, a dżem morelowy na pewno dodaje odpowiedniego smaku. SKŁADNIKI: 200 gram jogurtu typu greckiego 200 gram cukru 4 kubki mąki po jogurcie pół szklanki oleju 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wlewamy jogurt oraz olej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę wylewamy do podłużnej blaszki na blachę wyłożonej papierem. Na wierzch pasami po skosie układamy dżem morelowy Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem, na około 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewykonfiturą różaną i grubą warstwą białej czekolady z akcentem kawowym z prażonymi migdałami. Idealne do kawy:) Jest to lekko zmodyfikowany przepis na mazurek Pani Laury Gessler. Polecam Scroll down for recipe in English Mazurek różano-kawowy (12 porcji, blaszka 40x25cm) Składniki na ciasto: 300 g mąki uniwersalnej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 4 żółtka Składniki na nadzienie(...)ładnego zarumienienia. Wyjmij i odstaw do ostudzenia. W międzyczasie przygotuj nadzienie czekoladowe. Rozgrzej śmietankę prawie do wrzenia, wsyp posiekaną białą czekoladę i kawę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. W razie konieczności lekko podgrzej. Wyłóż na ostudzone ciasto konfiturę z róży i na to przygotowaną masę czekoladową. Posyp migdałami i wstaw na całą noc do lodówki aby masa stężała. Smacznego
karmelowyżółtka pół szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 34 szklanki mleka 250g miękkiego masła Dodatkowo: 2 sztuki galaretki - myślę, że dobrze o jakimś orzeźwiającym smaku - u mnie żurawinowa ok. 600g Ptasiego Mleczka (1,5 opakowania) - najlepiej waniliowego/śmietankowego polewa czekoladowa Wykonanie ciasta kakaowego: Ubić sztywną pianę z białek. alej ubijając dodawać po trochę cukier. Następnie(...)Wykonanie masy kawowej: Możesz wykonać masę wg przepis poniżej lub skorzystać z przepisu na masę kawową z Ciasta Poezja - myślę, że wtedy trzeba powiększyć ilość składników nawet o połowę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę, dodać mąkę i kawę rozpuszczalną (suchą). Mleko zagotować, dodać do niego masę żółtkową i ugotować budyń. Gdy masa przestygnie utrzeć masło
Mania WypiekaniaJeśli lubicie piec artystycznie, oczywiście brawo za wytrwałość. My lubimy, jak wiecie, prosto szybko i tanio. Dzisiaj klasyczna babka, którą zrobicie szybko i bez problemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)przemian 4 żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli zapachu migdałowego. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką. Odkładamy 1/4 ciasta, do którego dodajemy 1 łyżkę kakao i dobrze mieszamy. Resztę ciasta wylewamy do foremki keksowej (36 x 12 cm). Po środku wzdłuż ciasta robimy rowek
vegetaniestało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cm Czas pieczenia: ok. 55 minut Temp. pieczenia : 185 C Składniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka(...)kostki masła podgrzewaj , aż masło sie rozpuści, przestudż. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagniec ciasto. Kiedy zacznie odstawac od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami , proszkiem do pieczenia, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj pozostałe masło oraz
Słodkości i nie tylko