minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje. Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimarchewka i orzechy. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno zaskoczy każdego. Kruche, orkiszowe ciasteczka marchewkowe świetnie pasują ze słodkimi orzechami włoskimi w karmelu Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki na ciasto: 230 g mąki orkiszowej 60 g płatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki(...)około 15 minut. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm i wykrój ciastka. Piecz je 20 – 25 minut w nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku. Orzechy posiekaj nożem na małe kawałki. Daj je do garnka, dodaj też cukier i mleczko kokosowe. Całość wymieszaj. Gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe orzechy w karmelu wyłóż na środek każdego
Via Gustofilmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej? Dla mnie bomba, zarówno smakowa jak i ta kaloryczna. Słodkości pod dostatkiem. Składniki
Made By Mom And Sonpolewy/syropy zagęszczacza E407 czyli Karagenu, który co prawda jest dopuszczony do stosowania przez WHO aczkolwiek coraz więcej doniesień, że karagen może sprzyjać rozwojowi nowotworów.... Domowy solony karmel jest idealny do ciast, kremów, polewy, lodów, kawy, popcorny czy nawet na kanapki, może również posłużyć jako prezent dla bliskiej osoby, wystarczy ładny słoiczek. Jak go zrobić? Dobry garnek albo patelnia(...)Sally , to u niej znalazłam ten genialny przepis :) Jeżeli będziesz trzymać się poniższych wskazówek to na 100% się uda! Będziesz potrzebować Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu. Cukier - 200 g Masło - 90 g Śmietana 30% - 120 ml Sól - łyżeczka Etap I - Przygotuj składniki Odmierz starannie składniki i postaw je bezpośrednio miejsca pracy. Masło pokrój na mniejsze kawałki
Wylizany Rondelprzepyszny, choć ma jedną wadę. Przy tej ilości cukru, którą zaproponowałam w przepisie, jest niesłodki. Jest taki w sam raz, ale ktoś, kto lubi słodkie ciasta, musi dodać sobie więcej cukru. Bakalie w karmelu to zwyczajny raj dla podniebienia. Wszystko pysznie współgra ze sobą, ten chrupiący orzechami wierzch, cytrusowo-waniliowa masa serowa z mocno czekoladową warstwą dolną(...)czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis przygotowania karmelu znajduje się wyżej w składnikach) Smacznego! Bedzie przepysznie! Artykuł Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaMasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również
Kuba GotujeMasterChef'a - podrzucających różne pomysły czym nasączyć ciasto - wybrałem whisky, na tym polewa miodowa z herbatnikami i kakaem, wykończenie to barwiony na czerwono karmel. Smak jest po prostu obłędny, jeżeli lubicie nieprzesłodzone ciasta to zapraszam. Do przygotowania biszkoptu potrzeba nam: 8 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 1 laska wanilii(...)kisiel możemy już nim polewać wierzch tortu, pamiętajcie, że ruchy muszą być energiczne i stałe inaczej będą kleksy na cieście. Przestygnięte ciasto, nasączamy whisky, przekładamy kremem i chłodzimy w lodówce przynajmniej 20 min, smarujemy polewą i oblewamy karmelem. By zrobić ozdoby z karmelu wylejcie go na papier do pieczenia, po zastygnięciu będzie sztywny. W trakcie stygnięcia możecie również
Kuba Gotujesobie. Zrobiłam ciasto pełne kalorii i niesamowitego smaku! Nie ukrywam, że pewnie jeszcze nieraz je przyrządzę, lecz tylko na specjalne okazje. Koniecznie chciałam przygotować ciasto na bazie masła orzechowego, a połączenie z popcornem i solonym karmelem wydawało mi się strzałem w dziesiątkę. I tak właśnie było! Takim zestawem pozytywnie zaskoczyłam wszystkich. Ciasto samo w sobie jest bardzo proste w wykonaniu(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, następnie dodajemy masło i sól, mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy z ognia i studzimy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, w masę delikatnie wbijamy przygotowany popcorn i całość polewamy częścią słonego karmelu. Podajemy polewając słonym karmelem, posypując popcornem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! Artykuł Peanut butter pie z popcornem i solonym karmelem pochodzi z serwisu
Be Fit Be Strongwody nadzienie 4 jabłka obrane i pokrojone w kostkę 70 g brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika korzennej karmel opakowanie ok 14 sztuk cukierków karmelowych 1 łyżka śmietany 18% Przygotowanie: składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasienia i kroimy na małą(...)tartą lub kaszą manną lub wyłóż papierem pergaminowym). Formy napełniamy jabłkami i pieczemy w 180 C przez ok 20 minut, aż brzegi ciasta się zarumienią. W mikrofalówce rozpuść karmelki i wymieszaj na gładką masę ze śmietaną. Karmelem oblej tarty. Smacznego
Niezły Młynekwariację. Dzisiaj sernik... Puszysty, niezwykle kremowy z obłędnym wierzchem. A wszystko to wynika z marudzenia mojego męża. I znając jego gust i miłość do orzeszków i słonego karmelu postanowiłam zaszaleć i przygotować ciasto na miarę tych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód(...)jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła... Składniki : Na kruchy spód (Pate Sucree) : 210 g mąki tortowej typ 450 150 g masła w temperaturze pokojowej 75 g cukru kryształ 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
vaniliowoczekoladowadyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO! Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkidorwałam w sklepie ciastka Digestive od razu zapasła decyzja, że zrobię banoffee. Pyszny deser bananowy z karmelem i bitą śmietaną. Ogromną zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga ono pieczenia. Wykonanie jest niezwykle proste, ale uwaga znika z talerza z prędkością światła
Diteczkulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do wystudzenia. Na ciepło ciężko się kroi - budyń zimny będzie zwarty i nie sprawi trudności przy podawaniu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwłaściwie od obejrzenia vloga u Agnieszki Lifemanagerki , w którym pokazała ten kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem autorstwa Olgi z bloga Make Happy Day Ja co prawda stworzyłam trochę inną wersję tego deseru, ale i tak był przepyszny. Przede wszystkim ciasto jest bez owsianego spodu – trochę przeliczyłam się z ilością daktyli i okazało się(...)chrupiących fistaszków Ciasto nie wymaga użycia piekarnika, więc pewnie niektórych ucieszy ta zaleta Pewnie zrobię jeszcze trochę bardziej owocową wersję, żeby przełamać słodycz całego ciasta i dodać odrobinę kwaskowatości. Kokosowy jagielnik z daktylowym solonym karmelem foremka 20 x 25 cm Masa jaglana: 200 g suchej kaszy jaglanej 1 szklanka dowolnego mleka (roślinnego lub zwykłego) 1 szklanka wody 1 puszka dobrze
Fitkot