Składniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 2 duże cebule 2 listki laurowe 1 jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki krupczatki szczypta majeranku sól i pieprz do
kgwjanczewomojprzepisna.pl | Kaczka pieczona Dziś mam dla Was przepis na kaczkę pieczoną z jabłkiem, papryką, pomidorami suszonymi i żurawiną z chrupiącym boczkiem. Danie przygotowane przez mojego męża
moj przepis naorkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Mus: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Chocolate Muffin Blogsól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta. W sumie nie może być nie więcej ciasta
kawawszklanceSzarlotka to ciasto, które chyba (zdaje się, że ex aequo z drożdżowym) najczęściej gości na stole moim i mojej Mamy. Aż dziw, że wciąż nie zamieściłam tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać
Weekendy w domu i ogrodzieskórką. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, kminkiem, solą, szczyptą cukru i utartym jabłkiem. Stopniowo dolewamy wody, aż uda nam się uformować lepką kulkę. Przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blat podsypujemy sporą ilością mąki. Ciasto rozwałkujemy bardzo, bardzo cieniutko (najlepiej od razu na papierze do pieczenia), tniemy na równe
My Culinary ArtTym razem szarlotka w wykonaniu włoskim- czyli z bakaliami. Bardzo prosta w wykonaniu i co najważniejsze pyszna! Składniki: 6 jabłek ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe
Tradycyjna KuchniaUwielbiam serniki, dlatego często staram się urozmaicić ich smak. Tym razem z nutką cytrynową. Smacznego! Polecam również: Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką
Tradycyjna KuchniaTrochę nieudane...ale pokazuję...przepis na biszkopt znalazłam gdzieś w necie..miało wyjść 8 tartaletek..a u mnie wyszło 6..jabłka i bita śmietana
Moje domowe kucharzeniepomocą obręczy tortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem: 5 sztuk białek 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do białek 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 2 łyżeczki żelatyny rozpuść(...)łyżki cukru i cunamon. Jabłka cały czas mieszaj, aby nie przywarły do dna garnka. Po ściągnięciu z palnika dodaj galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według uznania :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćnadaje jej ciekawego charakteru - sprawdzi się tu każde musli, z dodatkiem ulubionych suszonych owoców lub pestek. Placek możemy upiec z dowolną mieszanką sezonowych owoców, u mnie były to truskawki, jabłka i brzoskwinie. Do przełożenia placka dobrze sprawdzi się też gęsty dżem lub konfitura. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: 4 żółtka 250 g zimnego masła(...)szklanki pokrojonych w kostkę owoców, 1/2-3/4 szklanki cukru pudru Masło posiekać z mąką i proszkiem (lub wyrobić palcami). Dodać żółtka, cukier i zagnieść w gładką kulę. Z ciasta odjąć 1/3 i wgnieść w nie musli. Obie części ciasta schłodzić w lodówce około 30 minut lub dłużej. Ciasto bez musli wyłożyć palcami na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub rozwałkować). Rozłożyć
Lekcje w kuchniciasto w zwykłej blaszce ok 23x33 cm lub ok 18 szt muffinek) 2 szklanki maślanki 1,5 szklanki płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych) 1/2 szkl oleju 2 jajka 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek cukru trzcinowego (75 g) 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 1 szkl jeżyn (można użyć innych owoców np. jabłek, śliwek(...)pieczenia. Na wierzch wyłożyć jeżyny. Piec do suchego patyczka - ok 20-30 minut w 200*C (w zależności od użytej foremki i co za tym idzie wysokości ciasta - na muffinki lub płaskie ciasto wystarczy 20 minut. Inspiracja: Marta gotuje
Kto ugości moich gości?Zachciało mi się bułeczek drożdżowych..i oto są..pyszne ...z truskawkami, rabarbarem i jabłuszkiem..pycha..do ciasta drożdżowego dodałam olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. Przydałoby się trochę głosików na te pyszne bułeczki..każda zalogowana osoba może codziennie oddać trzy głosy..tak więc do dzieła..Zapraszam(...)drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju rzepakowego 1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru 30 dkg truskawek 1 jabłko 1 opakowanie budyniu malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 100ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko
Moje domowe kucharzeniebardzo podzielne. To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych(...)DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie ciasto
cool and mintyRacuchy z ciasta drożdżowego- miękkie i puszyste, odpowiednio słodkie i smakujące... dzieciństwem ❤️ Jako dziecko często je jadłam- robiła je moja mama oraz babcia, teraz robię ja, aby i moja córka będąc już dużą 'dziewczynką' też miała smaczne wspomnienia, jak ja 🥰 Zazwyczaj racuszki drożdżowe robię z jabłkami, ale warto mieć na uwadze sezonowość więc dziś są z rabarbarem. Powiedzenie: 'warto(...)minut w ciepłe miejsce. Do rozczyny wlać pozostałą porcję mleka, roztopione masło, wsypać cukier waniliowy, wbić jaja, przesiać mąkę i dobrze wyrobić drewnianą łyżką, aż znikną grudki mąki, a ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Kolejno dodać pokrojony rabarbar, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut (najlepiej wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 stopni). Na patelni dobrze rozgrzać
Kraina Miodem Płynąca