niewielkie placuszki na odrobinie oleju. Możemy część placuszków zrobić z czekoladą, na patelnie wylewamy odrobinę ciasta, nakładamy kostkę czekolady i drugą porcją ciasta. Placuszki są mięciutkie i delikatne że potrzebowaliśmy do nich żadnych dodatków, nie mówiąc już o tym że w domu miałam tylko jabłka i banany ;) Smacznego
Gotowanie...to proste !grillowanym boczniakiem lub spróbować tradycyjnych pierogów z różnymi farszami. Grillowane żeberka, pieczony pstrąg lub kacze udko z pieczonym jabłkiem są z kolei idealnymi propozycjami na oficjalny obiad. Stara Kamienica nie zawiedzie też miłośników pysznej kawy i deserów, a podawane tu ciasta zachwycają świeżością i smakiem. 3. Raj w Niebie Kto na Nowym Świecie chce smacznie zjeść w lokalu, w którym
Kuchcik gotujeSezonowe owoce to złoto, zwłaszcza w słodkich wypiekach! Idealnie nadają się jabłka oraz nektarynka! Pychotka! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 20 ml oleju rzepakowego
Truskawkowa FiestaRacuchy z jabłkami. Smak dzieciństwa. Idealne na śniadanie albo lekki letni obiad. Przy smażeniu tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, tak żeby nie wsiąkał w ciasto. Nie polecam smażenia na maśle, ponieważ masło spala się w bardzo niskiej temperaturze i łatwo jest przypalić racuchy. Nie polecam też smażenia bez tłuszczu - racuchy wyjdą dobre, ale są trochę za suche w smaku
Chleby RolfaTarta z jabłkami i sosem limonkowym – łatwy przepis W takie pochmurne, deszczowe dni nic nie poprawia lepiej humoru niż kawałek ciasta. Zgodzicie się? U mnie
Słodkie okruszkichrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a do tego jest w nich dużo jabłek. Wystarczy posypać je cukrem pudrem i świetny posiłek gotowy . Drukuj Racuchy z jabłkami Przygotowanie: 30 min. Wielkość: 10 sztuk Kalorie (porcja/sztuka): 93 kcal Składniki 2 jabłka 160 g mąki pszennej 200 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru pudru lub cukru waniliowego(...)pieczenia i jajko. Wszystko wymieszaj lub zmiksuj na gładką masę. Jabłka obierz i pokrój na ćwiartki, a później na małe kawałki. Pokrojone jabłka dodaj do masy i wymieszaj. Nakładaj masę na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem. Smaż z każdej strony (zwróć uwagę na to, żeby ciasto nie pozostało surowe w środku) Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem
Przepisy na widelcuPrzygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ciasta. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy sól, mieszamy. Wbijamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając powstające ciasto w misce. Kiedy składniki się połączą, przekładamy całość na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie wilgotne, ale nie przesadzajcie z dosypywaniem mąki, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy ciasto około 7-8 minut. Przekładamy(...)godziny (w temperaturze pokojowej). Krok 2 Po tym czasie wyciągamy ciasto z misy. Ciasto jest elastyczne, ale lekko al dente. Po zagnieceniu – 7 min – odstawiamy je na pół godziny. Krok 3 Wyciągamy ciasto z misy, lekko wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta i cienko wałkujemy, pozyskując delikatnie mąką, bo ciasto jest wilgotne. Robimy to tak, że wałkujemy płat, posypujemy
Niedzielny kucharzzdecydowanie za niska. Raczej nie nada się też tortownica, bo wszystko z niej po prostu wcieknie – to nie jest ciasto sensu stricto, a bardzo rzadka i na początku wodnista masa. Rozgrzewamy piekarnik do 185⁰C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski wbijamy jajko, rozkłócamy je z solą, cukrem, wanilią
Karo in the Kitchenracuchy muszą mieć w środku kawałki jabłka, dzięki którym nabierają lekkiej wilgoci i są smaczniejsze 😊 Składniki na porcję dla 2-3 osób: 2 niepełne szklanki mąki pszennej (250 g) 4/5 szklanki letniego mleka (200 ml) 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka masła szczypta soli 1 jabłko olej do smażenia do dekoracji cukier(...)kilkanaście minut (rozczyn powinien lekko urosnąć). W międzyczasie jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę. Mąkę przesypać przez sito. Do mąki dodać szczyptę soli, masło, żółtko, pokrojone jabłko i wlać rozczyn. Za pomocą łyżki, składniki połączyć ze sobą (masa powinna być dosyć gęsta). Następnie miskę przykryć czystym ręcznikiem i ciasto pozostawić w ciepłym miejscu (na 20-30 minut do podwojenia
UgotowaćGrube będzie potrzebowało oczywiście więcej czasu. Pierogi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Pierogi z ciasta z dodatkiem jajka bardzo dobrze nadają się do podsmażania na patelni. Pierogi z farszem z wątróbki można podać z surówką z jabłka, kalarepki i marchewki, które trzeba zetrzeć na tarce, albo pokroić w zapałkę. Skropić cytryną i olejem i posolić
Niedzielny kucharzrobiłam takie specjały jeszcze niejednokrotnie. Tym razem snułam się z kąta w kąt, szukając inspiracji do urodzinowego ciasta. Nie mogło być zbyt skomplikowane ani czasochłonne, bo innych planów było sporo. Patrzyłam to na figi, to na gruszki, myślałam o jabłkach... I wtedy przyszedł do mnie C. i powiedział: Sernik. Na zimno. Kawa i whisky. To nie może się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-) Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej
Słodkie inspiracjesmakujące sałaty, słodkie pomidory i ogórki jak w sezonie) i owoce: pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem, kilka rodzajów serów, w tym rewelacyjna feta z oliwą. Jedzenie
W mojej kuchnijabłek i bakalii odcedzamy przez duże sito. Całość miksujemy stopniowo dodając ok. 500 g mąki. Następnie dodajemy jabłka z bakaliami i całość mieszamy za pomocą dużej drewnianej łyżki, stopniowo dodajemy pozostałą część mąki ok. 300 g. Pod koniec możemy ciasto delikatnie wyrobić rękę. Ciasto powinno przyklejać się do dłoni. Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy
Moniki Smakołykisprawdzi się jako dodatek do różnych ciast i deserów np. czekoladowe ciasto z dynią lub ciasto dyniowo-mandarynkowe . Składniki: 3 kg dyni 1/2 kg cukru sok z 1 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1 kg jabłek 1,5 łyżeczki cynamonu 1 cm świeżego imbiru Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć
talerz przyjemnościmasę . Do ubitych żółtek dodaję mąkę , mleko ,proszek do pieczenia i dokładnie łączę ze sobą te składniki ,jabłka oraz brzoskwinię obieram ze skóry i kroję na kawałki , następnie blenderem mielę na mus , jak mamy owoce zmiksowane , dodaję do naszego ciasta i łączę składniki ze sobą , po wymieszaniu dodaję nasze wcześniej ubite białka i łyżka bardzo delikatnie mieszam
Mój Smak11.Pieczemy okolo 45 min najpierw w temp 200C zmniejszając do 150C po 20 min.Wył. piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku ok 15min 12.Posypujemy cukrem pudrem. 13.Do dekoracji użyżam laskę cynamonu,lody,bita śmietanę i szafran. Mus jabłkowy-zawsze jabłka obieram ze skorki tarkuje na dużych oczkach dadaję cukier i cynamon do smaku. Prażę około 30 min na wolnym
Viola cooks with passionBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie
Truskawkowa Fiestaszklanki mąki i wymieszać Dzień 6 – rozdzielić na 4 części -> 3 części rozdać Dzień 7 – do ciasta dodać ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 jajka, ½ torebki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, garść orzechów, można dodać posiekaną czekoladę, 2 jabłka starte na tarce i razem wszystko wymieszać. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku około
Smaki Nataliidodać puree z dyni, jajka i przyprawy z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać, żeby wszystko się połączyło. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, banana obrać i pokroić w talarki, wrzucić je razem z rodzynkami i orzechami/masłem orzechowym do ciasta i wymieszać. Przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni i piec 30 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomaślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują po lekkim
Weekendy w domu i ogrodzieJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaMuffinki idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy je potraktować nie tylko jako przekąska, ale pełnowartościowe danie w formie zdrowych słodyczy. Ciasto konsystencją odbiega od tradycyjnych mącznych muffinek (jest bardziej rzadkie
Milion SmakówSkładniki: 3 plastry ciasta filo 2 średniej wielkości jabłka cukier waniliowy cynamon sok z 1 cytryny cukier puder oliwa z oliwek Przygotowanie: z ciasta filo wycinamy
Luźna Kuchniaowocow leśnych / 7. Beziki z truskawkami / 8. Truskawkowy tort bezowy / 9. Czekoladowo-malinowe ciasto / 10. Krem truskawkowy z czereśniami i białą czekoladą Propozycje sylwestrowe na 2014 rok : 1. Tatar ze śledzia / 2. Cynamonowe śledzie z jabłkiem / 3. Bruschetta / 4. Napój arbuzowy / 5. Margarita Truskawkowa / 6. Sałatka lunchowa / 7, Sałatka
Słodkie PrzyjemnościSzybkie ciasto bez pieczenia. Nie wymaga dużego nakładu pracy, skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących
Walijskie Pichceniemalinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak.... A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic. Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny? Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiPost Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewieczór i chłodna noc. Wcześniej słońce się chowa za chmurami, a liście już się złocić zaczynają. Grzyby, ziemniaki, jabłka... I właśnie one, orzechy. Lubię. Wszystkie typy - macadamia, nerkowiec, fistaszek, pistacja... Ale najbardziej te najpopularniejsze, włoskie i laskowe. Idealnie pasują do ciast, sałatek, nawet dań mięsnych i deserów. Wszechstronnie dostosowane. Osobiście postanowiłam potraktować je trochę brutalniej. Jednak z jakim efektem
W kuchni Karmel-itkiciastem drożdżowym. Dlatego właśnie, gdy sezon na śliwki osiąga swój szczyt, zawsze mam ochotę na domowe wypieki, które podkreślają smak tych owoców. W mojej kuchni nie ma nic bardziej kuszącego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego przeplatany aromatem dojrzałych śliwek. Broszki ze śliwkami są jednym z moich ulubionych przepisów na letnie popołudnia. Przygotowanie drożdżówek ze śliwkami jest niezwykle proste. Delikatne ciasto(...)śliwkami. Złota jesień kusi dyniowymi wypiekami – dyniowa drożdżówka z jabłkiem i orzechami! Drożdżówki mogę jeść o każdej porze roku. Kiedy nadchodzi jesień i pojawiają się pierwsze dynie, piekę dyniowe drożdżówki z jabłkiem i orzechami . Te drożdżówki kuszą nie tylko wyjątkowym smakiem ale również złocistym kolorem. Dynia, jabłka i orzechy to symbole jesieni, którymi można się cieszyć długo
codojedzeniaBrzoskwiniowa fantazja, to bardzo smaczne, lekkie ciasto o słonecznych kolorach. Podczas składania ciasta, pomyślałam sobie, że jednak trzeba było wykorzystać tylko jedną puszkę brzoskwiń, pod galaretkę, ale podczas jedzenia wcale nie uważałam, by było ich za dużo. Jeśli lubicie ciasta z brzoskwiniami, to ciasto powinno również przypaść Wam do gustu Biszkopt: 4 jajka 4 kopiate łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)marchew-jabłko-brzoskwinia 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 100 g masła Masa jogurtowa: 600 g jogurtu naturalnego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo: 3 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka brzoskwiń Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy
Smaki Na Talerzupieczenia łyżeczka octu łyżeczka aromatu waniliowego dowolne owoce (u mnie 2 jabłka) Przygotowanie: Oba rodzaje mąki i proszek mieszamy ze sobą. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy ocet i wanilię. Do masy na przemian dodajemy po łyżce mieszanki mącznej i oleju. Dokładnie wszystko miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy na blachę, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy w 180 stopniach
Motylkowa Kuchnia