ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:159/956)

Jabłkowe westchnienie 175

takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie(...)dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i wyciskamy z soku. Połowę ciasta ścieramy na dno blachy*. Na cieście rozkładamy starte jabłka, a na nie ścieramy 1/4 ciasta.  Białka ubijamy z cukrem i wykładamy na wierzch. Następnie ścieramy pozostałą cześć ciasta. Wstawiamy do dobrze nagrzanego

Moje Pyszne Siódme Niebo
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 145

francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół. 3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 10 minut w temperaturze

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rustykalna tarta z jabłkami 170

jajko  Przygotowanie ciasta:  Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło i 3 łyżki wody. Posiekać nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę i owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.  Na blat wyłożyć papier do pieczenia tak, aby zmieścił się 30 cm krążek. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze(...)cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Jabłka wyłożyć na cieście, układając plasterek przy plasterku zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm wokół brzegów do środka. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem.  Piec w temperaturze 200ºC przez 40 minut aż jabłka będą miękkie a ciasto złotawe. Tartę zostawić na blaszce

Słodka Strefa
Piątkowe Inspiracje - Jabłka w cieście naleśnikowym 185

cieście naleśnikowym. Dzieci za nimi przepadają i choć każdy ma swoje upodobania (starsze dziecko woli ciasto naleśnikowe, a młodsze samo jabłuszko i to na zimno) to bardzo szybko znikają z talerza. Dodatkowo posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.. Mniam, są przepyszne. jabłka mąka 1 żółtko olej 1 łyżka cukru waniliowego woda lub domowe  mleko kokosowe cukier puder(...)ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę jeszcze na połowę (aby cząstki jabłka były w miarę płaskie). Z mąki, wody (lub mleka), żółtka, oleju i cukru waniliowego zrobić ciasto naleśnikowe. Kawałki jabłka zanurzać w cieście a następnie smażyć na patelni na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Zielone Jabłuszko – pyszny i orzeźwiający wypiek 2050

czasie nie zapomnij jej wyjąć, gdyż nie powinna stężeć całkowicie. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o średnich oczkach. Jabłka wymieszaj z sokiem z cytryny i zimną, ale płynną galaretką jabłkową. Złożenie ciasta Ciasto włóż do formy, w której się piekło. Wylej(...)połowę masy jogurtowej, wyrównaj i wstaw do lodówki na około 10 minut, aż stężeje. Na masę jogurtową wyłóż warstwę jabłek z galaretką i rozsmaruj po całej powierzchni. Na jabłka wylej drugą połowę masy jogurtowej. Wierzch posyp okruszkami ciasta szpinakowego. Ciasto wstaw do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny. A najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało. Ciasto Zielone

e-PrzepisyKulinarne
Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką 166

Pyszne ciacho, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Teraz piekę je bardzo często. Składniki na tortownice 24 cm 1 szkl mąki pszennej 3/4 lub 1/2

Gotowanie...to proste !
Jabłka zapiekane w cieście francuskim 116

Jabłka zapiekane w cieście francuskim to pyszny, prosty i szybki w przygotowaniu deser – na dodatek bez białego cukru! Idealny kiedy odwiedzą nas niespodziewani goście. Najlepiej smakują na ciepło same, a od święta można je podać w towarzystwie(...)gałki lodów waniliowych i odrobiny bitej śmietany. Jabłka to najpopularniejsze polskie owoce. Dojrzewają późnym latem i jesienią. Ze względu na łatwe przechowywanie w chłodzie – świeże i chrupiące dostępne są również zimą. Nie tracą swoich walorów odżywczych i smakowych nawet do następnych zbiorów. Czytaj dalej "Jabłka zapiekane w cieście francuskim" na blogu Moja Delicja

Moja Delicja
Kruchy jabłecznik z pianką. 134

posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłekjabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier(...)proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć większą część ciasta, używając tarki o dużych oczkach. Następnie rozłożyć masę z jabłek. Na jabłkach rozłożyć pianę i ponownie zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Ucierane ciasto orzechowe z jabłkami i cynamonem 619

Pachnące, miękkie, wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu(...)siekamy. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy jabłka

Smak mojego domu
Idealna szarlotka na kruchym cieście 362

Szarlotka to jedno z najlepszych ciast, jakie można przygotować w sezonie jesiennym. To właśnie wtedy najczęściej pieczemy szarlotkę. Zapach piekącego się ciasta z jabłkami i cynamonem jest obłędny! Domową szarlotkę możemy upiec o każdej porze roku, bez wyjątku!  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tym razem mam dla Was bardzo prosty i pyszny przepis na szarlotkę na kruchym cieście. To naprawdę(...)ciasto kruche zagniatamy. Warto pamiętać by jajka, masło oraz śmietana były prosto z lodówki. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota. 1/3 ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę 24×24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy plasterki jabłek

Przepiski.pl
Jabłuszka z kruchego ciasta z farszem (Dolcetti farciti con mele) 140

Uwielbiamy jabłka, możemy jeść je na okrągło i chyba nigdy nam sie nie znudzą. Z jabłek robię niezliczoną ilość ciast, ciasteczek i innych przysmaków, ale te kruche jabłuszka z farszem skradły moje serce. Już sam ich wygląd jest zachęcający do spróbowania a z każdym kęsem chcemy jeszcze więcej i więcej.  Ciasteczka są idealne do niedzielnej kawy(...)cukru PRZYGOTOWANIE Ciasto Najlepiej wyrabiać w malakserze. Najpierw wrzucamy zimne masło pokrojone w kawałki, potem resztę składników. Ciasto trzeba wyrabiać szybko, bo za długie wyrabianie ciasta powoduje, że ciasto nie będzie kruche ale zbyt twarde. Z ciasta uformować kule, którą należy owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Farsz Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki. Jabłka obrać

La grande e la piccola cuoca
Szarlotka z bezą 151

się od soczystych owoców, więc aż się prosi aby przerobić część z nich na coś pysznego. Na miniony weekend powstała więc pyszna szarlotka z bezą i duuuużąąąą ilością jabłek. Składniki: Ciasto: 5 żółtek 500 g mąki pszennej – polecam Mąkę Tortową Pasja z Młynów Jelonki 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 280 g masła Beza(...)minut – do lekkiego zrumienienia. Studzimy. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka. Dusimy. Doprawiamy do smaku cukrem. Jeśli jabłka są bardzo słodkie możemy pominąć ich dosładzanie. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon i kaszę manną. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Równomiernie rozprowadzamy. Z białek ubijamy sztywną pianę

Fascynacje Ani
Szarlotka sypana 365

pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki cynamonu 6 dużych jabłek 2 łyżki soku z cytryny 170 g mocno schłodzonego masła cukier puder do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Masło wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, kaszą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem(...)suchą. Zmrożone masło ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim wierzch ciasta. Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180°C. Aby zabezpieczyć piekarnik przed zabrudzeniem, wkładamy pod kratkę z tortownicą dużą blachę (z ciasta podczas pieczenia może wyciec nadmiar soku z jabłek). Po przestudzeniu ciasta posypujemy wierzch cukrem pudrem

Qchnia po prostu
Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym 172

ciepłe mleko i całość wymieszać łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko obrać ze skórki pokroić n plasterki dodać do masy ponownie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w na 15 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie nabierać ciasto z jabłkami i kłaść na gorącą patelnię formując jednakowej wielkości racuszki. Smażyć

Wanilia i Kardamon
Szarlotka budyniowa na kakaowym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.147 133

budyń zgęstnieje. Lekko studzimy. ciasto kakaowe: 150 g masła 250 g mąki 2 jajka 80 g cukru 20 g kakao 8 g proszku do pieczenia Składniki ciasta zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki. Blaszkę (u mnie tortownica 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy większym kawałkiem ciasta, ciasto nakłuwamy widelcem raz przy razie. Pieczemy(...)minut w piecu nagrzanym do 180 st.C. Na ciasto wykładamy jabłka a na nie budyń. Ciasto posypujemy wiórkami kakaowego ciasta (ścieramy zamrożony kawałek na tarce z grubymi oczkami lub obrywamy po kawałku). Pieczemy dalsze 30 minut. Całkowicie studzimy przed pokrojeniem. Trzymamy w lodówce

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania