ciasto z jabłkami i orzechami - 1542 przepisów (strona:58/103)

Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 222

orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki siemienia lnianego  80 g oleju kokosowego (Bioindygo) Mus jabłkowy: kilka jabłek  cynamon cukier kokosowy - opcjonalnie (Bioindygo) Przygotowanie: Mus jabłkowy. Obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę. Na dno garnka wlej odrobinę wody, dodaj pokrojone jabłka i duś(...)jabłka na pełnej mocy, aby odparować wodę. Jeżeli mus wyszedł kwaskowaty możesz dosłodzić cukrem kokosowym.  Spód. Wszystkie składniki na spód, oprócz oleju kokosowego przełóż do blendera/miksera (u mnie kielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy.  Gotową masę przesyp do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Powstanie jednolita masa, podobna do ciasta

Zdrowie na języku :P
Sernik zielone jabłuszko 634

masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe Wymiary formy 37 cm x 24 cm Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka(...)wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy. Smacznego Artykuł Sernik zielone jabłuszko pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 212

wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto.  Polecam! Składniki: 850 g gotowej masy makowej 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik) 10 łyżek kaszy manny 6 jajek 5 średnich jabłek aromat migdałowy 100 g płatków migdałów 100 g skórki pomarańczowej 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek 2 płaskie łyżeczki

Walijskie Pichcenie
Szarlotka z jaglanki 186

przygotowuję coś słodkiego dla całej rodziny. Tym razem padło na szarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki.  Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać, że to królowa kasz. To prawda, jest(...)oleju kokosowego bio nierafinowanego 1 jajko Składniki na kruszonkę: 2 łyżki oleju kokosowego bio nierafinowanego 3 łyżki mąki owsianej 3 łyżki mielonych orzechów (włoskich lub laskowych) 1 łyżeczka miodu Składniki na mus jabłkowy: 1,5 kg kwaskowych jabłek - u mnie szara reneta 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Wykonanie: Zaczynamy

Przysmaki Karolki
Jabłecznik z truskawkową pianką. 212

Śnieżki polewa czekoladowa      Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z orzechów i mąki. Mieszamy i przekładamy(...)Upieczony biszkopt studzimy i odklejamy z papieru. Następnie wkładamy go z powrotem na ten sam papier i do tej samej blaszki (ułatwi nam to wyjęcie gotowego ciasta). Na biszkopcie rozsmarowujemy mus jabłkowy  Teraz przygotowujemy piankę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, gdy już jest gotowa pomalutku, cienką strużką wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Piankę przekładamy

Rozpustne gotowanie
Wiewiórka 118

Składniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada

Gotowanie moimi oczami
Makowiec japoński przepis mojej teściowej 159

Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 9 jajek 35 dag maku 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 35 dag cukru 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 9

MojaQchnia.pl
CIASTO PRÓŻNIAK 227

ekspresowe ciasto, bez użycia miksera. Ciasto robi się raz dwa, każdemu się uda.   SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE

słodki bratek
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 206

zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną mączkę migdałami i ubitymi białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość(...)Składniki :  Na spód kruchy:  200 g mąki gryczanej Melivt / z orzechów laskowych 110 g masła 80 g cukru pudru  1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% szczypta soli  Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk) 1 kwaśne zielone jabłko  1 płaska łyżeczka cynamonu  130 g migdałów startych na drobną

vaniliowoczekoladowa
Biszkoptowy "Salceson" 180

proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko lub dwa małe ( u mnie dodatkowo jeszcze jedna gruszka) 1 i 1/2 czubatej łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych ) 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy połowę cukru i utrwalamy pianę. Następnie dodajemy po żółtku, miksując(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy całość łyżką albo szpatułką. 3. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy

Gotowanie...to proste !
tradycyjna owsianka na mleku 536

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka miodu 5 migdałów garstka orzechów cynamon plasterki jabłka wykonanie: Mleko zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino 240

dodaniu ubitych na parze jajek nieco się upłynniła, jednak po chwili spędzonej w lodówce ponownie nabrała odpowiedniej konsystencji. Wkładka jabłkowo-orzechowa: 4 duże jabłka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka siekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki krupczatki 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt orzechowy: 8 jajek(...)Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę tortową przesiewamy razem z sodą oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu dodajemy jabłka z mąką krupczatką i orzechami, mieszamy. Przekładamy na blaszkę (u mnie 21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (do tzw suchego

Smaki Na Talerzu
Kasza jaglana na słodko 143

mleka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i żurawinę. dalej dusimy. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy. Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku   Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makowiec na biszkopcie 532

Ciasto można po prostu posypać cukrem pudrem, ale ja najbardziej lubię je polać rozpuszczoną (z kilkoma łyżkami kremówki) gorzką czekoladą, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Masa makowa: 400 g mielonego maku (2 torebki) 4 jajka 1,5 szklanki mleka 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki) 100 g płynnego miodu 50 g rozkruszonych na pył herbatników 1 szklanka drobno posiekanych orzechów(...)podgrzany) miód i rozpuszczone masło ( może być ciepłe, ale nie gorące). Mieszamy. Dodajemy cukier z wanilią, rozkruszone na pył (można rozkruszyć w malakserze lub wałkiem) herbatniki, starte jabłka oraz drobno pokrojone orzechy (ja najbardziej lubię miks włoskich, laskowych i migdałów). Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy w osobnej misce na sztywno. Dodajemy po trochu białek do masy makowej i delikatnie

Poezja smaku
Makowiec Japoński II 159

kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g miękkiego masła (pół(...)kostki) 1,5 szklanki cukru skórka otarta z 1 cytryny kilka kropel aromatu migdałowego bakalie: rodzynki,żurawina, daktyle, orzechy włoskie lub laskowe, ja dałam wszystkiego po trochu skórka pomarańczowa u mnie z  Lidl pół szklanki migdałów  Symbio gorzka czekolada i wiórki cytrynowe do dekoracji  Cukieteria Najpierw podgrzej mleko z masłem,cukrem i cukrem waniliowym, a następnie gorącym

Z Kuchni Do Kuchni