polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej(...)lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały rok w Jung&Lecker . Tak, na marginesie... to mój ulubiony szczep :) Bardzo dziękuję Monice Wojtysiak, właścicielce Jung
królestwo garówpolany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga z jagodami goji marynowanymi w rieslingu, podawany galaretką z rieslinga a do deseru Riesling Divinus Secco z winnicy Rappenhof. Dania, które przygotowaliśmy były przygotowane z rieslingiem lub tworzyły z nim zgrany duet. Riesling jest jednym z moich najbardziej(...)lekkimi sałatkami. Będą idealne do szparagów oraz lekkich dań z drobiu. Te słodsze doskonale uzupełnią dania orientalne i dobrze przyprawione. Najsłodsze można pić same lub z deserami i owocowymi ciastami. Tydzień Rieslinga minął... ale, oczywiście Rieslinga można go kupić przez cały rok w Jung&Lecker . Tak, na marginesie... to mój ulubiony szczep :) Bardzo dziękuję Monice Wojtysiak, właścicielce Jung
królestwo garówCzy znacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru
W mojej kuchniMając naście lat, wracając ze szkoły, mijałam po drodze cukiernię. Któregoś dnia, po niezapowiedzianej klasówce, zła i żądna endorfin zajrzałam do środka by znaleźć coś, co
Poezja smakuziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można(...)piwa, to koniecznie spróbuj Kofoli, czyli czeskiej coca-coli. Jest 100 razy lepsza niż orginał. Jakie pamiątki przywieść z Pragi? Osobiście jestem fanką draży lentilków, czekolady Studenckiej z bakaliami + galaretkami, oraz mleka w tubce Piknik. Jest bardzo dużo miejscowych wafelków i torcków wafelkowych typu torcik wedlowski, tylko bez wierzchniej warstwy czekolady (np. Kolonada). Dla taty można kupić piekielnie mocne cukierki
Ugotowane pozamiataneW ostatnią niedzielę wakacji ( 30.08 ) zawitałam do Niepołomic na drugi, coroczny GRILL U BURMISTRZA – imprezę organizowaną w niepołomickim parku, przy samym zamku. Już od parkingu
Ostra na SłodkoGrecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, aż 26 litrów rocznie na osobę, czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine , która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz(...)przez Kreteńczyków. Desery na bazie mąki i tłuszczu przygotowywali na specjalne okazje, a codzienny apetyt na słodkie zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino
Chilli Czosnek i OliwaKocham wakacje. To nic, że codziennie chodzę do pracy i nie mam urlopu, ale i tak się bardzo cieszę. Dlaczego? Jakoś inaczej się oddycha, inaczej się
W mojej kuchniMini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że
Blondynka GotujeKapuśniak zabielany śmietaną Przepis na czeski kapuśniak zabielany z kiszonej kapusty z papryką i śmietaną. Kapuśniak zabielany śmietaną czyli moravská zelňačka to prosta i pożywna zupa
Cztery FajeryCzasy są takie, że należy szukać jakiegoś ciekawego i inspirującego zajęcia, które zapewni Wam sławę i pieniądze. Podczas sesji „ półliterackiej ” wymyśliłem własnogłownie jak zaistnieć w świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW ten niby długi, a w sumie normalny, długi weekend, zapraszam Was na sernik na zimno z jagodami i borówkami. Sierpień wziął nas w tym roku
bistro mamatypu Digestive ) wymieszanych z roztopionym masłem. Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy(...)się tu test "suchego patyczka", ponieważ prawie zawsze patyczek będzie mokry...taka uroda serników ;). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Po poruszeniu formą, powinien przypominać stężałą galaretkę. Jak przechowywać sernik? Bardzo często zadawane pytanie... Upieczony, ostudzony sernik należy przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego lodówka. Utrzymuję tu świeżość przez około 5 dni. Można
Nastoletnie WypiekaniePrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itkimasy na bazie białej czekolady , np. malinowa . Makaroniki można przyrządzić, również ze świeżymi owocami lub kwaskową galaretką . Musisz jednak wiedzieć, że kremy o dużej zawartości wody (kremy na śmietanie, galaretki, żele) rozmoczą po jakimś czasie makaronikową skorupę . Jeśli wiesz, że Twoje makaroniki będą nadziane przez dłuższy czas przed ich spożyciem, zdecyduj się raczej na kremy n a bazie masła(...)orzeszkami lub drobną posypką. Notes Chcąc zrobić makaroniki w dwóch kolorach, najbezpieczniej jest powtórzyć cały proces jeszcze raz. Makaroniki to ciasteczka bardzo wrażliwe na zmianę proporcji. Aby podzielić ciasto na dwie równe części, należy odmierzyć dokładnie (używając wagi kuchennej) połowę białek i połowę masy migdałowej. Masę makaronikową nakładamy na blaszkę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Masa musi
SmartBake.pl