ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:10/672)

Ciasto z kukurydzianych chrupek z kremem, owocami i galaretką (bez pieczenia, wegańskie) 202

Kiedy przychodzą cieplejsze dni, często mam ochotę na ciasta z owocami i galaretką – najlepiej, kiedy są bez pieczenia. Postanowiłam, że stworzę przepis na ciasto z kremem czekoladowym, do którego idealnie pasują mandarynki. Największym wyzwaniem było ciasto – chciałam, aby było bez pieczenia, wegańskie i bezglutenowe. Wykorzystałam do niego kukurydziane pałki i okazało się to świetnym pomysłem Ciasto jest idealne(...)bezglutenowy) 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru Dodatkowo: kilka mandarynek (możesz też użyć innych owoców) wegańska galaretka (bez żelatyny, u mnie pomarańczowa) Sposób przygotowania: Na początku przygotuj ciasto. Mleko roślinne podgrzej, a następnie pokrusz do niego kukurydziane chrupki lub pałki. Do całości dodaj również mąkę kokosową i cukier. Wymieszaj, a następnie wyłóż

Via Gusto
Prosty piegusek z galaretką 154

pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu, postępujemy jak z biszkoptem, czyli zrzucamy 2 razy z wysokości kolan na podłogę, oczywiście nie tak, żeby ciasto nam wypadło z blaszki! :) Galaretka: Galaretki rozpuszczamy łącznie w 800 ml wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Wodę mieszamy z sokiem z cytryny. Składanie ciasta: Biszkopt(...)dzielimy na 2 części. Dolną część z powrotem wkładamy do blaszki i ponczujemy połową przygotowanego płynu. Na nasączony biszkopt wykładamy 1/2 kremu budyniowego.  Na krem budyniowy wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkiem stężała. Na sztywną galaretkę wykładamy drugą część kremu budyniowego i przykrywamy ją górną częścią ciasta. Górne ciasto również nasączamy ponczem.  Ciasto doskonale

MamaOskarka
Leśny mech z malinami 171

prostu dwa blaty szpinakowego ciasta przełożone kremem śmietankowym, często do kremu dodaje się również świeże owoce malin czy borówek. U mnie Leśny mech to jeden blat ciasta, warstwa malinowej galaretki z zatopionymi w niej malinami i krem śmietankowy z niewielkim dodatkiem żelatyny ( aby lepiej się kroiło ). A na wierzchu obowiązkowo warstwa "mchu" czyli pokruszone ciasto :). Zabrakło tylko ostatecznego akcentu(...)zbite w jedną kulę ( własne zapasy ) więc wcześniej je rozmroziłam.  Ciasto szpinakowe zapiąć z powrotem w tortownicy lub w obręczy do tortów. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto ( galaretka nie może być zbyt płynna gdyż wsiąknie w ciasto ). Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 minut do napęcznienia

Opowieści z piekarnika
Ciasto z truskawkami i galaretką bez pieczenia 164

Dziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować(...)czerwoną galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna   Joanna Ł. Iwona Dagmara

Czary - gary w kuchni
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 164

Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno(...)Beza powinna być chrupka i wypieczona.  Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto z galaretkami wykładamy bitą śmietanę, równo ją rozsmarowując i układamy bezę. Ciasto chłodzimy ponownie około 2 godzin.  Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki mokrym nożem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 164

Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut, w piekarniku nagranym do 180 % C. Ciasto po upieczeniu studzimy.  Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich pokrojone w kostkę owoce. Na spód wylewamy galaretki i chłodzimy około 2 godzin. Białka ubijamy mikserem na sztywno(...)Beza powinna być chrupka i wypieczona.  Śmietanę ubijamy z cukrami waniliowymi i cukrem na sztywno. Następnie dalej ubijając wlewamy rozpuszczoną żelatynę i szybko mieszamy. Na ciasto z galaretkami wykładamy bitą śmietanę, równo ją rozsmarowując i układamy bezę. Ciasto chłodzimy ponownie około 2 godzin.  Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki mokrym nożem.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik gotowany z galaretką 7216

pracy, koleżanka przyniosła i się zachwyciłam smakiem. Jest zbity, trochę podobny do sernika na zimno, bardzo słodki, jednak warstwa galaretki z dodatkiem owoców dodaje odrobiny kwaskowatości. Na wierzch ciasta zamiast galaretki można również dodać polewę czekoladową jak np. w przepisie, który był bazą do tego ciasta ze strony Kulinarne Przeboje. Do sernika dodałam raz twarde raz miękkie herbatniki. Gdy użyłam(...)dokładnie na zimnym cieście i zalej je lekko stężałą galaretką. Jeśli masz mrożone maliny poczekaj kilka minut, aż galaretka będzie zimniejsza o kilka stopni i wrzuć do niej mrożone maliny. Mieszaj przez około 2 minuty, galaretka z owocami będzie już gotowa do nałożenia na sernik. Sernik gotowany z galaretką należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce a najlepiej pozostawić

To Musisz Wiedzieć
Cytrynowy całusek, czyli kakaowy biszkopt z kremem mascarpone, całuśnymi biszkopcikmi i galaretką 132

Lubię wejść do kuchni i przygotować coś bez zamierzonego celu. Właśnie tak powstał mój cytrynowy całusek. Upiekłam spód, zrobiłam krem, spojrzałam na biszkopty, a potem pomyślałam, aby może zrobić galaretkę... Ciasto okazało się istnym hitem, że już nie raz przygotowywałam je na życzenie rodziny oraz znajomych. Całość jest przepyszna i wprost rozpływa się w ustach! Polecam! (Forma o wymiarach(...)Biszkopt nasączyć uprzednio przygotowanym ponczem i równomiernie wyłożyć na niego krem. Połowę biszkoptów posmarować dżemem oraz złożyć z resztą ciastek. Złożone ciasteczka ułożyć na kremie, a całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce

Di gotuje
 ,,Wiśniowa pokusa’’ 143

kochani chce kawałek ciasta z galaretką wiśniową? Ciasto popularne i dość znane, bardzo lubiane! Wiśniowe ciasto ze śmietankową nutką to rozkosz nie tylko dla podniebienia, ale genialny sposób na nastrój i przypływ szczęścia. Ciasto możemy przygotować z dowolnymi ulubionymi owocami i galaretką. Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa kremówka(...)lodówki. Galaretka wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylewamy na wierzch stężonej masy śmietankowej, następnie układamy owoce i wylewamy resztę galaretki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby całkiem stężało. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany

Podróż w kulinaria
Ciasto kiwi bez pieczenia 1126

przykryć warstwą herbatników, wyłożyć drugą część masy, ponownie kiwi i znów przykryć herbatnikami. Na górę wyłożyć ostatnią część masy. Trzy galaretki rozpuścić w 1 litrze wody i ostudzić (galaretka na cieście powinna być zawsze sztywniejsza). Zimne wyłożyć na ciasto. Przechowywać w lodówce. Zwykła galaretka nie zetnie się na kiwi, chyba, że masz pod ręką galaretkę bez żelatyny. Wówczas możesz dodać(...)zbyt mało słodka, więc miksując już gotową dosładzałam cukrem pudrem. Pamiętaj, by dokładnie uszczelnić boki ciasta masą; w przeciwnym razie galaretka ucieknie pod spód. Dobrze, jeśli przed wylaniem galaretki, schłodzisz odrobinę ciasto. Pamiętaj, by owoce kiwi były dojrzałe i słodkie. W przeciwnym razie ciasto nie będzie smaczne! Ja kiwi kupiłam 5 dni wcześniej i czekałam, aż dojrzeje. Jeśli chcesz zrobić

Mojewlasne.pl
Czarodziejski ogród – pyszne ciasto bez pieczenia! 64

śmietanki kremówki 700 gram mielonego białego sera (użyłam ser Jana) 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka truskawek (można zamiennie użyć malin lub jagód) 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka bezbarwna (u mnie o smaku winogronowym) Wierzch ciasta: około 500g owoców sezonowych (u mnie truskawki i borówki) 2 galaretki bezbarwne (u mnie o smaku winogronowym)       *** Płatki grubo miksujemy(...)wkładamy do lodówki *** *** Drugą część sera mieszamy delikatnie z wystudzoną bezbarwną galaretką, do momentu uzyskania jednolitej masy *** *** Całość wylewamy delikatnie na masę serową-owocową. Ponownie wkładamy do lodówki *** *** Bezbarwne galaretki rozpuszczamy w 0,7 litra gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia, co jakiś czas mieszamy. Na cieście układamy owoce *** *** Całość zalewamy delikatnie zimną, lekko tężejącą galaretką *** *** Ciasto wkładamy

Blog z Apetytem
Torcik śmietanowy z winogronami i galaretką 119

Jako deser poniedziałkowej kawy proponuję pyszny torcik z masą śmietanową, winogronami i galaretką. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 6 łyżek oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa śmietanowa: ½ litra śmietany 30%, 2 opakowania śmietan fixu, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, 100ml wody, ½ łyżeczki czerwonego barwnika(...)wykładam masę różową. Przykrywam drugim biszkoptem. Wykładam masę białą. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Studzę. Winogrona obieram z kiści i układam na masie śmietanowej. Zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Truskawkowiec bez pieczenia - potrzebujesz tylko 4 składniki ! 185

25x35 cm) Herbatniki podwójne opakowanie 400 g Śmietanka 30 % 400 ml Truskawki 800 g Galaretka truskawkowa 4 Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku i odstawić do przestudzenia. Połowę truskawek zblendować na mus. Zagotować, zdjąć z z ognia i wsypać dwa pozostałe opakowania galaretek w proszku. Całość energicznie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie(...)pieczenia i warstwą herbatników. Wylać mus truskawkowy i rozsmarować. Przykryć kolejną warstwą herbatników i włożyć do lodówki na 20 minut lub dłużej do czasu wystudzenia i tężenia pozostałych galaretek. Ciasto wyjąć z lodówki. Ułożyć pozostałą połowę truskawek pokrojonych na mniejsze części. Całość zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku

Kulinarne przygody
CIASTO JAJKO SADZONE 114

Ciasto jako sadzone świetnie wpisuje się w Święta Wielkanocne. Pyszne ciasto z dodatkiem morel lub brzoskwiń zalane krystaliczną galaretką nadającą niepowtarzalny urok, ciasto to będzie hitem niejednej imprezy ;) Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia   BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny   DODATKOWO Puszka(...)galaretki krystaliczne     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć

RAROSSA