ziaren (łuskany słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane) 1 łyżeczka kminku 500 ml wody Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypać mąkę pszenną i żytnią, dodać drożdże, sól, ziarna, kminek, wlać wodę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką
niecodziennikparyczarnuszka, mak lub pestki dyni Rozpuszczamy masło, dolewamy mleko i lekko podgrzewamy (tak, aby płyn był ciepły – nie gorący). W dużej misce (np. miksera) mieszamy ze sobą mąkę (3 szklanki), drożdże instant, cukier i sól. Wlewamy ciepłe mleko z masłem oraz wbijamy jajko. Mieszamy i wyrabiamy przez co najmniej 5 minut na jednolite ciasto – gdyby było zbyt lepiące
Poezja smakuczekolady (u mnie dowolnej) Pestki dyni należy podprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w malakserze lub młynku do kawy. (Pestki nie muszą być zmielone na pył.) W misce połączyć pestki, mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodać jajko i masło. Całość wyrobić na jednolitą konsystencję i na końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Powstałe ciasto rozwałkować na grubość około
Di gotujedodajemy jajko oraz puree z dyni i dalej ucieramy na gładką masę w drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę oraz goździki do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy całość, aż wszystko się ze sobą połączy, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy najlepiej łyżka do lodów (bo ciasto się klei) kulki które delikatnie
Słodkie zapomnienieszkl puree z dyni 2 jajka 1/3 szkl mleka Kruszonka: 3/4 szkl mąki 1/4 szkl cukru 1/4 szkl cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 85g miękkiego masła Muffinki: suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Do mokrych dodać suche i wymieszać wszystko łyżką. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Do foremek/papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Posypać obficie kruszonką
Smakołyki Asipierożki pełnoziarniste z brokułami Pełnoziarniste ciasto na pizzę Sałatka z roszponką, gruszką i camembertem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kanapka z ciabatty z ricotta
Moja smaczna kuchniakoniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym
Fitsweet.meszklanki musu z dyni (Przepis TUTAJ ) szczypta soli 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej (może się z darzyć, że w zależności o d wielkości jajek trzeba bę dzie do dać więcej mąki) bułka tarta cukier masło Przygotowanie: Wszystkie skła dniki umieszczamy w miseczce i wyrabiamy ręcznie. Kie dy ciasto bę dzie
ChilliJemyłyżka sezamu 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki żurawiny opcjonalnie: szczypta przyprawy do piernika (lub cynamonu) Daktyle pokroić w drobną kostkę. Miód i olej podgrzać, żeby olej się rozpuścił. Do oleju dodać jajko, roztrzepać widelcem. Mąkę, płatki, proszek i przyprawę wyspać do miski, wymieszać. Wlać płynne składniki, dodać bakalie, wymieszać. Zwilżonymi dłońmi nabierać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formować kulki
Obiad gotowykoniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym
Fitsweet.mesezam, słonecznik, pestki z dyni, siemię lniane)+ opcjonalnie do posypania 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuśćcie w ciepłej wodzie. Wymieszajcie ze 100 g mąki chlebowej i odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z resztą składników (mąki przesiejcie) i zagniatajcie przez około 10 minut (u nas robi to mikser z hakiem). Kiedy ciasto będzie dosyć sprężyste i przestanie
OliveandThymepojawią się na cieście dziurki, wówczas przewracam placek na drugą stronę. Wtedy smażę już bardzo krótko do zarumienienia się. Gotowe placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i układam na ładny stosik. Podaję jeszcze na ciepło z dodatkiem domowej marmolady jabłkowej. A tu inna wersja: Pancake z jajkiem i olejem z pestek dyni
Kuchnia co dniadodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora
Malinowo w kuchnikońcu nie samą dynią czy jabłkami człowiek żyje), zapraszam Was dzisiaj na pierogi z mięsem. Powiem skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej
My simple kitchenpieczenia. Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera łyżke miodu. Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki
Lubczyk i Waniliałuskanego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 2 płaskie łyżki soli, 2 płaskie łyżki cukru. Przepis na 2 keksówki. Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę krupczatkę i żytnią. Dodajemy ziarna, sól, cukier, pokruszone drożdże i zalewamy letnią wodą (nie gorącą!). Mieszamy wszystko łyżką lub ręką (dobrze jest założyć sobie rękawiczkę silikonowa, bo ciasto jest dosyć luźne). Przykrywamy ściereczką
Aga w kuchnipłatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody łyżka czarnuszki Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy
Proste PotrawyNieco późno pojawia się tu ten przepis, ale sama dopiero w poniedziałek zdecydowałam się na zrobienie ciasta na piernik staropolski. W mojej rodzinie nie ma (niestety...) tradycji robienia tego piernika na święta, poza tym nigdy też nie miałam okazji go skosztować, więc...zrobię go sama! :) Co z tego wyjdzie? Przekonam się za niecały miesiąc :) PIERNIK STAROPOLSKI (DOJRZEWAJĄCY) ETAP I przepis(...)zimnego mleka ~40g przyprawy do piernika - jeśli używacie domowej ; ok. 50-60g w przypadku 'sklepowej' (użyłam domowej - przepis niedługo :)) ~3 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczy/cytryny (użyłam kandyzowanej dyni - przepis niedługo :)) Miód, melasę, cukier i masło podgrzać w garnku prawie do wrzenia. Przelać do misy miksera i pozostawić do lekkiego ostudzenia, powinno mieć mniej więcej letnią temperaturę. Sodę rozpuścić
chili & sugarciasto, czyli fakt, że zdarzało mi się jeść lepsze ciasto, bardziej delikatne i cienkie. I tak oto przedstawiam Wam nowy przepis, który jest genialny! Jego jedyną wadą jest to, że ciasto jest tak elastyczne, że ma się ochotę na zrobienie mega cieniutkich pierogów a tu już tylko krok do przerwania ciasta. Ku mojemu zdziwieniu z podanej porcji ciasta wychodzi prawie(...)serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Ilość porcji: ciasto
nietylkopasta.plSkładniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko. Sezam jest znany każdemu. Jest on dodawany do chleba, do ciast i deserów, wyrabiamy z niego pastę tahini. Cenimy go za jego aromat i wspaniały smak. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że sezam posiada właściwości zdrowotne. Sezam charakteryzuje się silnym(...)zawierają błonnik, białko, tłuszcze. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej – 1 ½ szklanki płatków owsianych – 1 szklanka ziaren sezamu – 1 szklanka pestek dyni – 1 szklanka płatków migdałowych – 1 dojrzały banan – ½ szklanki pestek słonecznika – 2 łyżki wody Kaszę jaglaną przelewamy raz zimą raz ciepłą wodą by pozbyć się gorzkiego posmaku
Zdrowy Styl Joannyglazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim(...)czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować
karmelowyPROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka. Jak zrobić racuchy Oto składniki(...)gładką masę. W razie potrzeby, dolać więcej mleka. W cieście może pozostać kilka grudek. Ciasta nie mieszamy zbyt długo, wystarczy tylko tyle, aby połączyć składniki. Gotowe ciasto zostawić na około 10 minut. Krok 2. W tym czasie rozgrzać patelnię na niewielkim ogniu. Posmarować odrobiną masła. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć na małym ogniu. Gdy spód stanie się złoty
Moja Książka Kucharskawachlarz, podsmażyć, zalać połową ciasta i smażyć na bardzo małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 2-3 minuty, kiedy się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. W ten sam sposób usmażyć drugi omleto- naleśnik. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polałam miodem gryczanym, posypałam prażonymi pestkami dyni i nasionami chia. Szybko, zdrowo
Smaki ArmineZupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych
KorniszonkiCzas czytania: 2 min Grillowane warzywa z piekarnika to dzisiejsza propozycja i jeśli jeszcze takich nie robiliście to najwyższy czas spróbować. Można przygotować je jako dodatek
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Kolejny przepis na zupę dyniową tym razem z pomidorami, ostrą papryczką chilli i pysznymi prażonymi orzechami włoskimi. Pomidory w połączeniu z dynią
SprawdzonaKuchnia.plsoli 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki nasion siemienia lnianego Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy obie mąki, dodajemy sól i mieszamy. Zakwas mieszamy z 850 ml letniej wody (nie dodajemy od razu całej wody, bo każda mąką inaczej chłonie wodę) i wlewamy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem przy użyciu haka przez 5 minut. Ciasto powinno być luźne, więc
Kulinarne przygody Gatitysiemienia lnianego - 20g pestek dyni - 780g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej lub szungitowej +ziarna do posypania chleba * zakwas wyjmujemy z lodówki min.1-2h wcześniej Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Ja nie uruchamiam nawet miksera, mieszam wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łopatki. Masy nie wyrabiam, mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy przesmarowanej delikatnie
Smaczne Zdrowesłonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą
Kucharzycadodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki: 1 opakowanie mieszanki na chleb drwala 310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut
Kulinarne przygody Gatity