Często zdarza się, że dwie osoby mają zupełnie różne upodobania odnośnie jedzenia. Ten smakołyk jest połączeniem łagodnej i ostrej odsłony wytrawnego przedstawienia ciasta francuskiego. Dla każdego coś dobrego:) Zapiekanka prawie nie ma przypraw, ponieważ same składniki są mocno aromatyczne i oddają charakter potrawy. Składniki: (na 2 porcje) ciasto francuskie farsz do ostrej części boczek: 3 plasterki: zrobić(...)plasterki farsz do łagodnej części: czarne oliwki, kilka sztuk czerwona słodka papryka: 1/4 pokrojona w kosteczkę biały chudy twaróg odrobina żółtego startego sera Przygotowanie: 1. Rozłożyć zimne ciasto francuskie, przekroić na 2 równe prostokąty i na środku każdego prostokąta wykrawać foremką w kształcie serca rząd serc. 2. Strona łagodna: Posypać startym serem część na dole serc, następnie nałożyć
KreatywnePinyWitajcie :) Lubicie ciasto francuskie ? A szpinak ? My należymy do tych co to bez szpinaku życia sobie nie wyobrażają :) Jemy go bardzo często w przeróżnych formach. Dzisiaj sobota, więc mamy więcej czasu, aby coś ciekawego w nowej formie wymyślić :) Zawsze mamy w lodówce szpinak, więc zaczęliśmy myśleć co dzisiaj i tak powstał pomysł na ciasto o roboczej nazwie "szpinakowiec(...)Chyba fajna nazwa... ważne jest jednak, aby przygotowanie nie trwało zbyt długo, więc pomyśleliśmy, że najlepiej będzie wykorzystać ciasto francuskie, bo jest gotowe i smaczne. No dobra ! Mamy podstawowe składniki, więc teraz czas na uszlachetnienie smakowe. Szpinak lubi ser, no to dodaliśmy lekko słony w stylu bałkańskim, lubi też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super
vegetanieTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -ILOŚĆ: ok. 15 Kremówka 1 opakowanie ciasta francuskiego 800 ml mleka 4 jajka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 cukier wanilinowy pół opakowania cukru 1 kieliszek spirytusu Ciasto francuskie podzielić na dwie części. Położyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec(...)spirytusu.Wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż się zagotuje. Odłożyć do ostudzenia. Margarynę utrzeć, dodawać po trochu budyniu. Na koniec dodać spirytus. Masę wyłożyć na jedno ciasto francuskie. Przykryć drugą częścią. Posypać cukrem pudrem. Odłożyć na 1 godzinkę
Gotuję TestujęKiedy u Basi zobaczyłam tę tartę to aż oczy mi się zaświeciły. Na drugi dzień zrobiłam swoją, jednak wykorzystałam ciasto francuskie na spód, bo kończył się mu termin ważności. Sos zrobiłam pomidorowy zamiast zwykłego beszamelu, bo wolę pikantniejszą kuchnię. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej okrągłego) Farsz: 2 cukinie średnie 5 marchwi 1 paprykę czerwoną tymianek i oregano(...)tarce, dużo to ułatwia i zabezpiecza przed skaleczeniem) Marchew zblanszować we wrzątku ok 4 minuty, by zmiękła w ten sposób i upiekła się równo z cukinią i papryką. Ciasto francuskie rozwinąć, wylepić nim dno naczynia do zapiekania lub tortownicę ok. 24 cm. Brzegi odciąć. Na spód wyłożyć sos, na to układać warzywa według naszej fantazji. Wierzch posypać oregano
Czerwień i błękitgotowego ciasta francuskiego (a nie oszukujmy się, rzadko kto robi je samodzielnie), jakieś owoce i garść orzechów, to upieczenie pysznych ciasteczek zajmie nam niewiele czasu. Francuskie ciastka z gruszkami i delikatnymi orzechami nerkowca są i szybkie do przygotowania, i pyszne. No i znacznie ładniej się prezentują niż standardowe ciasteczka ze sklepu ;) Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego(...)angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaciasta francuskiego na krem 1 kostka masła 1 szkl cukru pudru 3 serki homogenizowane 1,5 szkl mleka w proszku 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z cytryny aromat cytrynowy dodatkowo truskawki Ciasto francuskie rozwinąć, lekko rozwałkować jeszcze, przeciąć na pół , nakłuć widelcem i upiec dwa placki. krem; Masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodać serki
Gotowanie jest łatwenajmniejszym wkładem pracy i z jak największą przyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy(...)piekarnik do temperatury 210 °C. Wycinamy pomniejsze kółka (podstawy taretelettek) w cieście francuskim. Nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika na 10 -12 minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy
MODA NA BIOsłodkiego. Niestety miałam bardzo mało czasu i składników. Dlatego sięgnęłam po ulubiony budyń, zajrzałam do lodówki i... ku mojej radości było. Co? Moje ukochane, niezawodne w takich sytuacjach ciasto francuskie. I tak oto z minimalnych składników upiekłam pyszne szybkie czeko-budyniowe ciasteczka. Spróbujcie. Składniki: (na 4 większe ciastka) 1 budyń o smaku czekoladowym na 500 ml 13/4 szklanki mleka(...)mleko do posmarowania ciasta (około 2 łyżek) 2 łyżki cukru 1 płat ciasta francuskiego XXL cukier puder do prószenia Przygotowanie: W garnku z grubszym dnem (u mnie specjalny do gotowania mleka) gotujemy 1 szklankę mleka z 2 łyżkami cukru. W 3/4 zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie proszek (budyń). Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy budyń. Całość ponownie gotujemy
Słodkie okruszkiJeśli lubicie ser camembert to mam dla Was fajny sposób na chrupiący wierzch z ciasta francuskiego i po przekrojeniu wylewający się ser. Rewelacyjnie smakuje i bardzo bardzo syte. Dodatkowo ser przełożony żurawiną i orzechami. Czy może być coś lepszego? Inną wersję podania tego sera możecie zobaczyć tutaj . Nieco inna wersja, ale równie smaczna. Żurawinę możecie zamienić na rodzynki(...)pokrojonego ananasa. Równie będzie smacznie. Składniki: 2 serki camembert 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki żurawiny suszonej 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 jajko Serki przeciąć w poprzek na dwa plastry. Na jednym plasterku ułożyć żurawinę , a na drugim posiekane orzechy. Złożyć razem i ułożyć na cieście po czym ładnie obkleić ser tak, aby łączenia ciasta były
O kuchni z uczuciemteż nie waham się ich używać, gdy za oknem leży śnieg, a ja marzę o wieczornym słońcu i cieple :) Obiad w 15-20 minut? Zapraszam :) Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 - 3 średnie pomidory lub garść pomidorków koktajlowych 100-200 g szparagów drobno starty ser sól i pieprz do doprawienia Sos czosnkowy: 5 łyżek śmietany(...)łyżek majonezu 2 ząbki czosnku Arkusz ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i czekamy aż trochę zmięknie. W tym czasie robimy sos czosnkowy: do miseczki dajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany, 5 łyżek majonezu i dodajemy 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dokładne mieszamy i wstawiamy na parę minut do lodówki. Jeśli chcecie - możecie doprawić sos solą i pieprzem. Blat
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250g mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta półtłustego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 50g startego na grubych oczkach tarki sera żółtego oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty. 2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie (uważać(...)Zdjąć z ognia. 4. Do szpinaku dodać pokrojony w kostkę ser feta i mieszać do rozpuszczenia się sera feta. 5. Porcję szpinaku o wielkości orzecha położyć na kwadracie ciasta francuskiego, a następnie posypać serem żółtym i zawinąć każdy kwadrat w sakiewkę. 6. Piec w rozgrzanym piekarniku około 15 min. w temp 200 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąopakowania ciasta francuskiego, 1 szklanka mielonych migdałów, 50 g masła, 200 g pieczarek (bardzo drobno posiekanych), sól, tymianek, biały pieprz, 1/2 szklanki wody. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko, ziarna sezamu do posypania. Idealnym dodatkiem do świątecznego barszczyku są paszteciki. Dzisiaj zaproponuję paszteciki z ciasta francuskiego, w kształcie gwiazdek z nadzieniem pieczarkowo-migdałowym. Na patelni rozgrzać 50 g masła(...)przyprawami. Smażyć do momentu aż pieczarki będą lekko brązowe. Dodać wodę. Ponownie chwilę podsmażyć. Dodać mielone migdały. Dokładnie wymieszać składniki i zestawić patelnię z ognia. Rozwinąć dwa płaty ciasta francuskiego. Wyciąć z nich (foremką) maksymalnie dużą ilość gwiazdek. Na połowie z nich nałożyć po łyżeczce przygotowanego wcześniej farszu. Przykryć je drugą połową gwiazdek bez farszu i ścisnąć na końcówkach
Świat Domowej Kuchnijest co prawda tak szybka jak ta na krakersach, ale smak wynagradza czas spędzony w kuchni. Polecam wszystkim ten klasyczny i bardzo smaczny deser :) Składniki: 2 opakowania chłodzonego ciasta francuskiego 1 litr mleka 4 żółtka 5 łyżek cukru ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki skrobi ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej 200g masła cukier puder do posypania Przygotowanie: CIASTO: Ciasto francuskie rozwinąć, delikatnie rozwałkować, gęsto ponakłuwać widelcem, piec każde osobno na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez około 15 minut. Jeszcze ciepłe lekko docisnąć, żeby pozbyć się powietrza, a placki były w miarę płaskie. Ostudzić na kratce. KREM: Z litra mleka odlać 1 szklankę, resztę zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać cukier, żółtka, mąki
Cakes By KejtLubię ciasto francuskie za to, że ma wiele zastosowań. Można przygotować z nim wiele smacznych dań na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam ciekawy pomysł na pyszną przekąskę. U mnie się sprawdziła. Goście w pierwszej kolejności sięgali właśnie po te rureczki aby sprawdzić ich smak. Oczywiście przepis ten możecie potraktować tylko jako pomysł na przekąskę(...)środka włożyć swój ulubiony farsz. Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 275g ciasta francuskiego żółtko łyżka mleka mak do posypania Sałatka: 15 dag szynki konserwowej pół puszki kukurydzy pół puszki groszku 2 łyżki siekanego szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy ząbek czosnku sól pieprz Rurki przygotować najlepiej dzień wcześniej. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na długie
Smakołyki Asimoja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs. W tym przypadku wykorzystałam jagnięcinę, która została(...)obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie
Smakowity Blog Kulinarny