ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:274/780)

CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 478

swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka ziemniaczana – 2 łyżki(...)przesianymi mąkami. Mieszankę wlewamy na gotującego się napoju ( mleka ) i na wolnym ogniu doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucierany, stopniowo dodając łyżka po łyżce wystudzony budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i rum – mieszamy. CAŁOŚĆ: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spodzie układamy biszkopty. Skrapiamy je rumem wymieszanym z wodą. „Szczeliny” wypełniamy kleksami

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z rabarbarem i różową pianką 472

cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie(...)obtaczamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Na końcu wmiksowujemy wolno dosypywane budynie i olej. Piankę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem

Poezja smaku
Snickers-niesnickers 136

łyżki żelatyny Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 2 opakowania budyniu 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Masa orzechowa: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika(...)mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową  masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki

Ciasteczkowy Potwór
Sernik z jabłkami. Obecnie zdecydowany faworyt! 143

jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli DODATKOWO: 3 średnie jabłka pokrojone w ósemki. Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło(...)cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń i również mieszamy tylko do momentu połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i łączymy delikatnie z masą serową. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i zalewamy je masą serową. Wierzch posypujemy cynamonem. Wkładamy do piekarnika na około

MamaOskarka
PANI WALEWSKA, PYCHOTKA 195

kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części (ja swoje odważałam) i wykleić nim dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie można blaszki przed pieczeniem włożyć na kilka minut do lodówki, ale nie jest to konieczne. Na każdym ze spodów rozsmarowujemy po połowie dżemu. Blaszki wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)papieru) i delikatnie dociskamy. Gdy blaty są dobrze wystudzone, ciasto ładnie trzyma formę, u mnie nic się nie kruszyło, piekłam już to ciasto kilkakrotnie. Gdy mamy "małego lenia", możemy wykorzystać  gotowy proszek budyniowy. Gotujemy wówczas budyń w połowie mleka. Tj. na 500ml mleka dajemy 2 proszki budyniowe, dodajemy 2 łyżki ksylitolu lub cukru i gotujemy wg przepisu na opakowaniu

Smaczne Zdrowe
Malinowy pocałunek pod chmurką. 816

łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże(...)spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej

Malinowe Pocałunki
Sprawdzony przepis na pyszne pączki 222

smakują cieplutkie z wyciekającą marmoladą. Jest kilka sposobów na pączki wyciąć koło pozostawić do wyrośnięcia i nadziewać je po upieczeniu  marmoladą, budyniem, czekoladą - jestem fankom takiej metody. Innym sposobem jest nałożenie marmolady przed pieczeniem i zwinięciem ciasta w sakiewkę i utworzenie kuli. Gdy mamy do zrobienia większą ilość pączków i ograniczony czas możemy rozwałkować ciasto w postaci np. kwadratu(...)nałożyć w odpowiednich odstępach marmoladę, przykryć płatem ciasta i powycinać wykrawaczem do pączków lub zwykłą szklanką. Także sposobów jest wiele każdy znajdzie swój.  *przepis pochodzi ze strony "Moje Wypieki" jest cudowny więc absolutnie nic nie zmieniłam SKŁADNIKI: na ok 25 szt 600g mąki pszennej plus kilka do podsypania 3 jajka 100 g masła roztopionego wystudzonego

Basia w kuchni
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 226

Kwaśny posmak masy serowej idealnie komponuje się ze słodką polewą kajmakową. składniki: kruche ciasto 1 szkalnka mąki 5 łyżek cukru pudru 100 g miekkiego masła 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego sera 5 jajek 100 g miekkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy skórka otarta z dwóch cytryn sok wyciśnięty z jednej cytryny polewa kajmakowa(...)cukrem i żółtkami. Następnie porcjami dodawać zmielony ser. Dodać też sok z cytryny i otartą skórkę oraz budyń. Wszystko dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić

Monia miesza i gotuje
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 149

margaryny (1 kostka) 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% lub 12% szczypta soli Krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny (250 g) 1 łyżka cukru waniliowego  Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk(...)ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny

Ciastka - domowe słodkości
TARTA Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ WANILIOWĄ 185

pieczenia 5 jajek 2 łyżki cukru pudru 500 g truskawek 1/2 - 3/4 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru masło lub margaryna do nasmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Ciasto kruche -   mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Schłodzone masło dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania(...)powoli wsypać proszek budyniowy cały czas miksując. (Najlepiej wsypać jedno opakowanie budyniu wymieszać robotem, a następnie wsypać drugie opakowanie budyniu i cały czas ubijać). Ubijamy pianę do momentu jak powstanie sztywna i gęsta piana. Na przestudzony  podpieczony spód ciasta wyłożyć pianę. Wierzch wyrównać i ułożyć truskawki. Lekko je docisnąć. Na górę zetrzeć resztę ciasta. Piec około 30 minut

Ciastka - domowe słodkości
Słodkie środy - Tartaletki z budyniem i owocami czyli wspomnienie lata 157

masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby    PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki(...)lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto ciasta. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy jeszcze minutkę. Na ostudzone tartaletki nakładamy ostudzony budyń. Dekorujemy dowolnie owocami i czekoladą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym 147

cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 500 g twarogu śmietankowego MU! 2 jaja 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 100 ml mleka  2 garści lifolizowanych truskawek krem serowy: 250 g  twarogu śmietankowego MU! 250 ml śmietanki 36% MU! 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło(...)mieszamy do połączenia się składników. Następnie całość podgrzewamy, często mieszając, do momentu aż całość zacznie lekko bulgotać.  Na koniec dodajemy budyń rozprowadzony w mleku oraz truskawki i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą masę wlewamy na blat ciasta umieszczonego w zamkniętej tortownicy i przykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Ostatnim etapem jest przygotowanie

MamaOskarka
Ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu (bez miksera) 234

mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego 3 jajka niespełna (około 4/5) szklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi(...)Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wsypujemy obie mąki, budyń (czubatą łyżeczkę) i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, znów mieszamy. Następnie wbijamy jajka, wstępnie mieszamy i dolewamy przestudzony tłuszcz, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną keksówki. Na wierzch wykładamy borówki (jeśli nie chcecie

Słodkie okruszki
Orzechowiec z dużą ilością frużeliny 226

pieczenia - 1 łyżeczka Krem : masło - 250 g cukier -4 łyżki mleko - 0,5 l budyń waniliowy - 1 opak mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka Dodatkowo: orzechy włoskie - 200 g frużelina porzeczkowa - 400 g lub dżem porzeczkowy Przygotowanie: Ciasto białe: Jajko wybić do miski, utrzeć z cukrami. Następnie dodać miękkie masło i śmietanę, dalej ucierać(...)gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu dalej ucierać, na samym końcu dodać sok z cytryny, wymieszać, podzielić krem na 2 części, jedną część kremu wymieszać z kakao. Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć krem biały, przykryć drugim ciastem. Wyłożyć krem kakaowy, zostawiając łyżkę kremu, przykryć trzecim plackiem

Kuchnia Danusi
Sernikobrownie z malinami 159

masła 200 g cukru 135 g mąki pszennej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy połamaną czekoladę(...)masę. Dodajemy do niej stopniowo roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy, tak aby owoce

Qchnia po prostu