Tartaletki serowe z matcha 191mielonego twarożku 2 łyżki (czubate) mleka w proszku 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka herbaty matcha 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki budyniu śmietankowego Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Makę przesypać na stolnicę dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki, po tym czasie rozwałkować na grubość około
Wanilia i Kardamon
Miodownik ze słonecznikiem 234odlanym mleku mieszam mąki oraz żółtko. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. 4. Na jednym z ciast miodowych rozsmarowuję powidła śliwkowe. Przykrywam drugim ciastem miodowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję. Na wierzchu układam ciasto ze słonecznikiem
Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kruszynka 294Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy i mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo, po 1 łyżce dodajemy budyń orzechowy w dalszym ciągu ucierając masę.Przełożenie ciasta :Kruche ciasto --> masa jabłkowa (proponuję najpierw wyłożyć połowę gorącej masy, a drugą część rozsmarować jak masa w garnuszku nam trochę zgęstnieje - to zdecydowanie ułatwia sprawę
charlotte gotuje
Sernik z brzoskwiniami 205powoli wlewać do jajek ciepłą margarynę, cały czas ucierając. Ser włożyć do miski, dodać masę jajeczną, sok z cytryny i budyń, ostrożnie wymieszać. Biszkopty odlać z syropu, osączyć. Wysmarować tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach ( 40x25), wyłożyć połowę ciasta, na ciasto wyłożyć połowę masy serowej i ułożyć na niej połówki brzoskwiń, i wyłożyć resztę masy serowej. Na wierzch zetrzeć drugą
Kuchnia Danusi
Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym 317cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ok. 30 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe: 4 białka 1 szklanka cukru 200 g wiórek kokosowych Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1 szklanka wody 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki cukru 4 żółtka 200 g masła Polewa: 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka wiórki kokosowe Sposób(...)gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą z roztopionej czekolady i mleka
Na Ciasteczkowych Papierach
Budyniowe półksiężyce-kruche,szybkie i pyszne 232pudełku wiele dni. Są idealne do kawki czy herbatki. Ich przygotowanie polega na zmiksowaniu składników,zagnieceniu ciasta ,formowaniu ciasteczek i upieczeniu ich :) Banalne-zapraszam SKŁADNIKI -225g mąki pszennej tortowej -100g miękkiego masła lub margaryny -5 płaskich łyżek cukru -1 budyń czekoladowy bez cukru 40g -2 żółtka -4 łyżki mleka DODATKOWO -cukier puder do posypania Wszystkie składniki dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kokosowe ciasto Cappuccino - kolejny przysmak z książki siostry Anastazji 497Ciasto kokosowe:20 dkg wiórków kokosowych - użyłam wiórek marki Kresto,5 białek,1 szklanka cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Białka ubić z cukrem. Dodać wiórki i proszek do pieczenia - delikatnie wymieszać. Piec na złotawy kolor w temperaturze 160-180 stopni przez około 30 minut.Masa:5 żółtek, 1 cukier waniliowy,3 łyżki mąki,1 budyń śmietankowy(...)ogniu przez około pół minuty. Kiedy zgęstnieje odstawić z ognia i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.Ciasto przekładamy w następujący sposób:- ciemne ciasto - masa - kokosowe ciasto - masa - ciemne ciasto.Polewamy ulubioną polewą czekoladową.Smacznego!Do przygotowania tego ciasta wykorzystałam wiórki kokosowe Kresto, jakie otrzymałam
Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe ciasto kokosowo-śmietankowe z porzeczkami 567wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 3 szklanki czerwonych porzeczek Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy(...)powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać delikatnie łopatką. Wyłożyć gotową masę na spód czekoladowy i wyrównać. Na masę wysypać porzeczki – suche i czyste. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć drugie ciasto. Piec w 180 stopniach około godziny. Wyjąć z piekarnika, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Ja przechowywałam ciasto
Z Kuchni Do Kuchni
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 298przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale możesz je nadziać praktycznie wszystkim – innymi świeżymi owocami, owocami z syropu, budyniem, kremami, czy też dżemem. Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki rozczyn: 30 g drożdży, 2 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 100 ml ciepłego mleka szczypta soli ok. 200 ml ciepłej wody(...)budyń lub ulubione nadzienie mąka ziemniaczana (jeśli używasz mokre owoce) lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, sok z połówki cytryny gorzka czekolada (roztopiona w kąpieli wodnej) Sposób przygotowania: Do pokruszonych drożdży dodaj resztę składników na rozczyn i całość wymieszaj do rozpuszczenia drożdży. Zostaw do podrośnięcia na około 10 minut. Mąkę wymieszaj z rozczynem, dodaj też szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto ręcznie
Via Gusto
Ciasto Makowa Panienka 230Ciasto makowa Panienka to przepyszne połączenie makowego biszkoptu z delikatną budyniową masą z dodatkiem galaretki. Polewa z białej czekolady sprawia że ciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju(...)biszkopt odstawiamy do całkowitego ostygnięcia., 700 ml mleka zagotowujemy z cukrem I masłem/margaryną. W pozostałem mleku rozpuszczamy budynie. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając. Zagotowujemy i ściągamy z gazu. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy aż się w nim rozpuści, wyciągamy ostygnięty biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół
Blog kulinarny S9.PL
Ciasto Forsetka 39724cm x 35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam(...)gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką
Tradycyjna kuchnia Kasi
Pychotka ananasowa 674miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy(...)roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać
Wanilia i Kardamon
Ciasto oczy Carycy 1329łyżka octu 1/3 szklanki oleju (80 ml) ( u mnie z pestek winogron) Na ciasto ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju ( 80 ml) Krem: 2 budynie waniliowe ( najlepsze, oryginalne budynie kupuję tutaj KLIK) 750 ml mleka 4 łyżki cukru(...)papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „ Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producenta w 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimny miksuję z masłem ,(dodaję po łyżce) cały
Takie tam pichcenie
ORANGE CURD – pomarańczowy krem 236Orange curd to idealny krem do świątecznych wypieków, ale nie tylko! Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać pomarańczowy krem do ciast i tortów. Pomarańczowy curd to owocowy budyń, który można jeść jako deser :). Polecam go szczególnie do tortu piernikowego lub kremu cynamonowego. Proszę uważnie przeczytać cały przepis z uwagami. Są one istotne i pomogą
Słodki Pomysł
Słodkie naleśniki bez cukru z serkiem i owocami 187jajka Łyżka mąki ryżowej Łyżka mąki pszennej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru Woda Serek naturalny Mrożone czereśnie Jajka roztrzepać i połączyć z mąkami i budyniem Dodać wodę żeby uzyskać odpowiednią konsystencje ciasta (konsystencja płynnego jogurtu) Usmażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu Mrożone czereśnie zblendować z serkiem naturalnym, ewentualnie dosłodzić miodem
HealthyCreations