Prosty i pyszny deser. Pełen smaku, koloru i witamin! Warto przygotować więcej, schować do lodówki i podjadać Co nam trzeba? Na słoiczek 200ml jogurtu greckiego naturalnego
Latosiowydomsłodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy) 2 i ½ szklanki płatków orkiszowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 1 łyżeczka cynamonu ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne) kilkanaście borówek lub malin tarkę blachę lub foremki na muffinki piekarnik PRZYGOTOWANIE Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach). Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy(...)syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon i utarte jabłka. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Wilgotne ciasto wykładamy do foremek na muffiny i dekorujemy borówkami lub malinami. Pamiętamy, że muffiny lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. PORADY Jabłka można zastąpić na przykład gruszkami
Królestwo Deserówjednej blaszce upiekłam ciasto o dwóch smakach, na jedną połowę wyłożyłam borówki, a na drugą agrest. Składniki (blaszka 34x26cm): 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1 tabliczka białej czekolady (100g) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia borówki i agrest Kruszonka: 50 g masła 30 g mąki(...)pieczenia, cukier, czekoladę startą na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej. 3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 4. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać kruszonką. 5. Piec w 180 st.C przez ok 50-60 minut (do suchego
Kuchnia domowa Anifrancuskie wypełnione tym co najlepsze Składniki: Ciasto francuskie jabłko śliwki 1 duża łyżka miodu rzepakowego 2 garść mieszanki keksowej 1 mała garść borówek Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z opcją góra i dół. Płat ciasta dzielimy na 6 kawałków lub więcej po rozwałkowaniu. Ja podzieliłam na kółka (użyłam do tego szklanki :)) Z ciasta zrobiłam takie miseczki, foremki
ClauditteMissCookingLato w pełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego(...)masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka i 2 żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki
noteskulinarnyfigasmaku koktajlu użyłam liofilizowanej borówki brusznicy . Pyszny dodatek, który doskonale sprawdza się nie tylko w koktajlach, ale również np. jako dodatek do ciast na placuszki, naleśniki czy babeczki. Składniki: 1 banan 2 łyżeczki liofilizowanej borówki brusznicy Premium Rosa 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego Przygotowanie: Banana obieramy i przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy 2 łyżeczki liofilizowanej borówki
Słodkie okruszkinakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam: 2 galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody) Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą rozpuszczoną
Proste Potrawyłyżki wody 6 łyżek miodu faceliowego ManufakturaWielkopolska 3 łyżeczki żelatyny Beza włoska opalana: 85g cukru 20ml wody 1 białko szczypta soli Dodatkowo: świeże truskawki, borówki kolorowa posypka masło do wysmarowania foremek Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić(...)lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Mus truskawkowy: Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować
Szalona Kuchnia EwelinyUpiekłam w tym tygodniu dwa ciasta z jagodami. Zdecydowanym faworytem pozostaje ciasto z jeżynami, czyli sen nocy letniej. Przepis podawałam dwa lata temu TUTAJ. Ciasto jest pyszne nie tylko z jeżynami. Można upiec je z borówką, malinami lub truskawkami. Fajnie nadaje się na przyjęcie gości w ogrodzie. Gorąco polecam. A jeśli macie chęć na zwykłe, domowe ciasto do filiżanki herbaty
dolcevitainmykitchen200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem(...)200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut. Po schłodzeniu ciastem
Pogotujmy.plZnajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka czy chlebek dyniowy. Przepisy są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie znajdziemy tu ciężko dostępnych składników i z pewnością każdy znajdzie
Plate of JoyThe post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojerozgnieść na okruchy) albo przygotować jak ja spód wegański z nerkowców, kokosa i daktyli. Do ciasta przygotowałam też mega prostą kawę frappę na bazie Inki, która jest w cieście – na upał idealna – można użyć klasycznej lub smakowej – u mnie ulubiona karmelowa. Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru(...)agawy, melasy albo miodu 1 łyżeczka kawy zbożowej Inki klasycznej, bezglutenowej lub smakowej 4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao lub karobu owoce leśne (truskawki, maliny, borówki, porzeczki) lub bakalie do dekoracji Spód do ciasta: 1 szklanka suszonych daktyli namoczonych na noc 1 i 1/2 szklanki orzechów nerkowca namoczonych na noc 1/2 szklanki wiórków kokosowych Spód: Nerkowce i daktyle namaczamy
Poezja smakułasuchów, lubiących słodki smak. Pyszny dżem z malin z dodatkiem borówki amerykańskiej oraz szczypty przypraw jak kardamon i cynamon. Ja dodatkowo dla podkręcenia smaku dżemu, dodałam laskę wanilii. Dżem wychodzi dość słodki, ale nie wykrzywia buzi od słodkiego smaku Świetny jako dodatek do deserów, nadziewania naleśników czy przekładania ciast. A swoją droga, to jak mówicie d-żem, czy dżem(...)ogniu. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 20 min. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-z-malin-z-borowka-amerykanska-dzem-malinowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z malin z borówką amerykańską, dżem malinowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuUwielbiam zapach świeżego drożdżowego ciasta z cynamonem w domu... To takie wspomnienie dzieciństwa, jak u babci piekła się drożdżówka :) Piekłam już ciasto z gruszkami i pomarańczą, dyniowe ślimaczki, drożdżówki z borówkami amerykańskimi, teraz przyszła pora na śliwki ! Na blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego
Kulinarne przygody Gatity