owsianymi), mogą być przyprawy ziołowe. Można dodać również ziarna słonecznika lub dyni. Mąka wedle uznania. Ja robiłam z orkiszowej - jest bogata w błonnik, witaminy A, E. Zawiera więcej białka niż zwykła mąka pszenna. A po dodaniu dwóch łyżeczek octu winnego chleb można uznać za robiony na zakwasie ;) Ja, oczywiście, dodałam. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej(...)ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo wyrasta i przykleja się do torebki. Dlatego warto zostawić górą luz. Z mąki orkiszowej aż tak bardzo nie rośnie Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut - ja stawiam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChoć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał(...)szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu papieru pergaminowego obtaczamy kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i startej skórce cytryny. Przykrywamy mięso papierem i rozbijamy wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm. Następnie smażymy kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie
Smakowity Blog Kulinarnymasy, Zawiera też błonnik, którego ilość zależy od stopnia przemiału ziarna. Dużą cześć błonnika stanowią pentozany (arabinoksylany) i betaglukany. Mąki żytnie zawierają 5,5-7,9 g białka w 100 g i jedynie niewielkie ilości tłuszczu. Ponadto mąki żytnie, szczególnie te z wysokiego przemiału są dobrym źródłem witamin z grupy B oraz takich składników mineralnych jak żelazo, fosfor(...)następny dzień przygotowywać chleb) i dodajemy mąkę oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc. Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego
Naturalna KuchniaKasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak i świetnie komponuje się
Tradycyjna KuchniaDzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu
Monia miesza i gotujezwał tak zwał masę, z której można wyczarować naprawdę wiele. Wystarczy trochę wyobraźni i najzwyklejsze ciasto przemienia się w ujmujący torcik. Zbliża się chrzest mojego synka, więc zakasałam rękawy i zabrałam się za przygotowania. Wymyśliłam sobie aranżację -wcale nie niebieską ( chłopaki nie są wcale skazani na kolor blue) a pistacjowo-zieloną. Białą masę cukrową można z powodzeniem kolorować barwnikami(...)wysycha. Kształtujemy płatek - wstępnie modelujemy palcami, kończymy kulką na gąbeczce. Delikatnie się wywinie. Układamy płatki w filiżance tak jak jest to zademonstrowane na zdjęciach. Płatki nalezy delikatnie zwilżać wodą / białkiem aby lepiej się skleiły. Czynność powtarzamy 7 razy. Ostatnie kółeczko dzielimy na pół. Ściskamy w połowie i układamy centralną część kwiatu. W środek wkładamy lekko dociskając brązową kuleczkę
kawawszklancejest hmm... niesmaczne ;) ale doskonale nadaje sie jako baza do przeróżnych dań, w tym słodkich. Sama soja wciąż jest chyba kontrowersyjna, moim zdanie niesłusznie: - jest bardzo dobrym źródłem białka (około 35 g/100 g - to niemal 2 x więcej niż wołowina) o dobrym składzie aminokwasowym - zawiera dużo flawonoidów, które mają działanie przeciwnowotworowe - zawiera witaminy z grupy(...)malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas
pyszne zdrowościtypowej mąki pełnoziarnistej, ale z tego co zauważyłam cena stosunkowo spada, i w Naturalnej Spiżarni dostaniecie ją już za jedyne 6,70 zł! Orkisz odznacza się wysoką zawartością białka, jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, witamin z grupy B i PP, a także minerałów: żelaza, wapnia, cynku, potasu. Co ważne, gluten obecny w produktach orkiszowych jest znacznie lepiej(...)antybakteryjne i antywirusowe. Ponadto olej ten zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. Kostki wołowe Posiadają zdrowszy skład od standardowych kostek rosołowych, które można kupić w niemalże każdym sklepie
Zdrowie na języku :Pcytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko... U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się(...)serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego Szpinak rozmrozić na sitku, dobrze odcisnąć, zmiksować z połową oleju i skórką otartą z cytryny. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami wsypując cukier. Następnie dodać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu. Nie pozostało mi
Kuchnia w czekoladzieNa prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły
Blondynka Gotuje" Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Coraz więcej propozycji wpada mi w oczy, ale wcale nie jestem nimi zachwycona, być może jest to związane z minionymi świętami
Słodkie PrzyjemnościDziś przepis na najprostsze lody waniliowe. Przepis nie byle jaki, bo pochodzi z lat ’60-’70 i jest to receptura mojej babci – wychowałam
Poezja smakudodałam też sok z cytryny. Konfiturę wiśniową, choć prezentuje się u Asi obłędnie, zastąpiłam słodką kremówką z dodatkiem herbaty. Z mazistym, lekkim, ale konkretnym (ciężko ten smak wytłumaczyć, naprawdę) ciastem komponuje się wspaniale. Całość zgrała się po prostu idealnie. Jeden z najlepszych serników na tym blogu - musicie spróbować! Gwarantuję, że nikt nie pozostanie obojętny. A teraz, wypełniwszy swój blogerski obowiązek(...)cukrem pudrem i 150 ml herbaty od rodzynek. Udekorować serniczki. Na wierzchu ułożyć pozostałe rodzynki. Przechowywać w lodówce, podawać schłodzone. Smacznego! Wiem, że wczoraj wspomniałam o wykorzystaniu białek, ale... Nie dam rady ich wykorzystać, gdyż nieszczęśliwie i zupełnie przypadkiem zakończyły swój krótki żywot. Jednak nic straconego - jak tylko nadarzy się okazja, odłożę kilka i przygotuję to, co przygotować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy po jednej łyżce cukier. Miksujemy i dodajemy żółtka i lekko mieszamy. Potem dodajemy orzechy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemy