ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:694/901)

3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 174

zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią(...)gotującego się mleka wlewamy mieszankę i zagotowujemy Warstwa kajmakowa: 2/3 puszki masy kajmakowej/ krówkowej Puszkę przed wyłożeniem na biszkopt ogrzewamy we wrzątku, abyśmy z łatwością mogli ją nałożyć na ciasto. Ponadto: 0,5 l śmietany Bravo kilka cukrowych perełek Przygotowanie: Na pierwszą warstwę biszkoptu wylewamy gorący budyń, najlepiej robić to w foremce. Przykrywamy 2 warstwą biszkoptu i nakładamy na niego

MamaOskarka
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 240

Mąką osypcie dłonie, oderwijcie duży kawałek ciasta, spłaszczcie go w dłoniach i na taki placek połóżcie morelkę. Ciasto po złożeniu dłoni powinno ciasno obejmować owoc, możecie teraz ciasta dołożyć. Ciasto zamknijcie, zlepiając otwory w nim tak jak zlepiacie pieroga i utoczcie w dłoniach kulę. Moje knedle były dość spore. Jeśli wolicie mniejsze, możecie korzystać tylko z połówek owoców. Knedle(...)dwóch dorosłych osób, z małą dokładką. I o ile za knedlami ze śliwką nie przepadam, tak morelowe knedle (których największym fanem był podobno sam cesarz Franciszek Józef) wciągam bez mrugnięcia okiem.   Na drugi dzień na patelni grzeję klarowane masło, odsmażam knedle na małym ogniu do zrumienienia i delikatnie posypuję bułką. Chyba nawet smaczniejsze, niż wersja prosto z wody

Karo in the Kitchen
Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. 219

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie

DefinicjaSmaku
Muffiny z masłem orzechowym 556

Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na

Smakołyki Bereniki
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 194

Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ 366

Jakiś czas temu zrobiłam ciasteczka rogaliki serowe z konfiturą( oraz nutellą). Nie wiem dlaczego jeszcze przepis się tutaj nie pojawił, ale przepraszam i szybko nadrabiam, bo

Smaczne Zdrowe
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 211

własnej głowie i poukładaniu wszystkiego na nowo. Zaczęłam jeść 4 lub 5 posiłków dziennie, dopasowanych do mojego rytmu dnia: I  ŚNIADANIE (godz. 7.00) Rano piję kawę z mlekiem bez cukru. Najczęściej jest to pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza(...)godziny 16.00), szukam więc w lodówce np. kabanosa, serka wiejskiego, pomidora ze szczypiorkiem, sardynek w pomidorach.. :) Weekendy nie należą do najłatwiejszych, zawsze pojawiają się jakieś pokusy w postaci ciasta u teściowej, alkoholu na imprezie czy wspólnego wypadu na lody z rodziną :) W dni robocze jest znacznie łatwiej utrzymać dietę. Nie zrezygnowałam ani z glutenu, ani z mleka. Ograniczyłam pieczywo

bistro mama
DOMOWY KAJMAK, MASA KARMELOWA, KRÓWKOWA Z CUKRU TRZCINOWEGO 252

masy krówkowej jest tak banalnie proste. Zajmuje to dosłownie 40 minut i mamy pyszną (aż za...) domową masę kajmakową, bez białego rafinowanego cukru (dla mnie to istotne), bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, itd.itp. Moja masa powstała na bazie nierafinowanego cukru trzcinowego, zawsze to zdrowsze, no i zawiera same naturalne składniki: masło, cukier trzcinowy i mleko. Przygotowywałam masy (robiłam je już(...)szklanego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w lodówce. W zamkniętym naczyniu (najlepiej w słoiku) może stać nawet kilka dni. Gdy chcemy użyć masę do polania ciasta, należy ją po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, wówczas stanie się płynna. Moja była po wystudzeniu bardzo gęsta.      masa z   nierafinowanego cukru trzcinowego złocistego

Smaczne Zdrowe
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 198

     Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze

Smaczne Zdrowe
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 241

Dziś w poście mam do realizacji dwa tematy.Etykietki na słoiki domowym sposobem oraz kolejny przepis mojego"Sezonu Ogórkowego". Zacznę od przepisu.Na tę recepturę natknęłam się w

W kuchni Karmel-itki
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 187

wystarczy opłukać, przetrzeć gąbeczką nasączoną płynem do mycia naczyń i koniec - garnek umyty! Garnek szybko się nagrzewa, pięknie się w nim smaży i dusi, można używać w piekarniku, ale bez pokrywki. Przez całe testowanie znalazłam tylko jeden minus, który łatwo można zniwelować! Rączki garnka - odlane w całości z garnkiem - bardzo się nagrzewają i jeżeli nie będziemy uważać możemy się oparzyć(...)łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g startego parmezanu, 80 g maślanki ew. świeży tymianek Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść, następnie z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczać. Tak przygotowane bułeczki układać na potrawce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-25 min - do ładnego zrumienienia

Plate of Joy
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY Z ZIARNAMI 248

    Kiedyś piekłam chleb , który nie do końca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego

Smaczne Zdrowe
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 242

Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, cukru oraz innych mąk, 100% chleb żytni. Chleb pieczony na mące żytniej chlebowej (żurkowej) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego smaku(...)strasznie pyli), gdy dodam już całą wodę, wówczas dopiero uruchamiam mikser. Całość dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Mąka żytnia tak jak i orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania. Wymieszane ciasto przełożyć do dwóch form (ja używam silikonowych, ale ponieważ są już naznaczone zębem czasu delikatnie smaruję je olejem kokosowym, wówczas mam pewność, że chlebki się nie przykleją, metalowe musimy dokładnie

Smaczne Zdrowe
Ekstrakty domowe cz.1 145

Dziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego(...)smaku, jednak im dłużej jest przetrzymywany tym staje się jeszcze lepszy. Coś jak wino :) W trakcie zużywania ekstraktów można je systematycznie uzupełniać składnikiem wiodącym i alkoholem. Czas spożycia ekstraktu - bez wymiany składników

Słodkie Przyjemności