Należą do nich zarówno “zwykłe” produkty, które same w sobie są pozbawione tego białka, jak i produkty, które w naturalnej postaci zawierają gluten, ale zostały wytworzone specjalnie bez dodatku tego składnika. Żywność bezglutenowa to m. in. produkty pochodzenia mlecznego – jogurty, kefiry, maślanki, mleko, sery żółte i białe, wędliny, w tym szynka wędzona, polędwica sopocka, kiełbasa żywiecka, kasza(...)zdrowotnych muszą przestrzegać zasad diety bezglutenowej, powstały także produkty bezglutenowe, które normalnie zawierają gluten. Są to różnego rodzaju produkty spożywcze wytwarzane na bazie lub z dodatkiem zbóż – pieczywo, ciasta, ciastka, makarony itp. Żywność bezglutenowa jest oznaczona specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, który informuje nas, że dany produkt nie zawiera glutenu i może być bezpiecznie spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję
sierotka maRysia w kuchniWytrawny wypiek drożdżowy, który można przygotować w dowolnej formie. Ja zrobiłam coś na kształt słoneczka z "paluchami" do odrywania, ale też (niestety bez zdjęć) w formie muffinów (zwinęłam z farszem w roladę, pocięłam w grube pasy-wysokość wgłębień w formie do muffinów, powkładałam i upiekłam-pięknie wyrosły!). Świetne wyjdą też rollsy, bułeczki, paluchy, wieniec czy inne zawijańce ;) Każdy sposób(...)prosty jak konstrukcja bata) możemy dopasować dowolnie. Można je z powodzeniem zaliczyć do kategorii finger food, bo najlepiej je jeść właśnie ręką ;) Składniki na 2 "słoneczka" jak na zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego
Kolorowy PrzepisownikBez wątpienia placek z rabarbarem jest jednym z moich ulubionych. Przywołuje same najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego też kruchy z rabarbarem będzie pierwszym przepisem na moim blogu. Smacznego! Kruche z rabarbarem /na dużą blachę/ Kruche 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa(...)rabarbaru 3/4 szklanki cukru pudru cynamon Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, podziurawić widelcem. Pokrojony rabarbar w cienkie plasterki wyłożyć na ciasto, posypać cukrem pudrem i cynamonem, nierównomiernie pokryć resztą ciasta. Piec w około 200 stopniach przez 40-50 min (aż góra będzie zarumieniona
Biały fartuszekktórym można zjeść wegańsko, a w dodatku świeżo i smacznie! Dla części wege osób KsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już(...)frytki z batata, selera i buraka zaserwowane z własnej roboty sosem BBQ. Co polecam zamówić? Obecnie w menu dla roślinożerców mamy trzy kanapki, dwie zupy, makaron, pizze, koktajle, frytki, ciasto, ciastka, kawy… jest w czym wybierać. Jeśli jednak miałbym polecić jeden zestaw, to byłaby to zupa pomidorowa i panini z tofu. To te dwie pozycje skradły moje serce. Zupa
Blendmanłyżki, olej rzepakowy - do smarowania patelni, dżem wiśniowy - ile potrzeba, dżem z owoców leśnych - ile potrzeba w wersji wytrawnej dodać tylko 1 łyżkę cukru i 1,5 łyżeczki soli bez cukru waniliowego, można dodać paprykę, pieprz, kminek, majeranek, itp. lub nic = masło zalać wrzątkiem i rozpuścić mieszając do dzbanka blendera wsypać przesianą mąkę, wsypać cukier, sól, cukier waniliowy, wbić jajka(...)minut, krótko zmiksować i przelać do pojemnika patelnię naleśnikarkę 22 cm posmarować cienko ręcznikiem papierowym maczanym w oleju, smarować co drugie smażenie, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki naleśniki są delikatne, miękkie, puszyste choć cienkie, podałam z dżemami na obiad do kawy zbożowej z mlekiem..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięposypania (zastąpiłem kminkiem) Do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki, mieszać ok. 12 minut, następnie pozostawić ciasto aby odpoczęło na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulę (nie zagniatać), oprószyć z wierzchu czarnuszką (kminkiem) i przełożyć do koszyka rozrostowego (ja wyrastanie bochenka prowadziłem na blacie kuchennym). Po 50 minutach fermentacji końcowej wstawić do nagrzanego do 220oC(...)minut (cały wypiek 30 minut). Można też upiec ten chleb w garnku (ja tak właśnie piekłem). Czas pieczenia wydłużyłem do 45 minut (30 minut z pokrywką + 15 minut dopiekania bez pokrywki). Po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu wodą za pomocą pędzla. Studzić na kratce. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chlebMoja Gabi (rocznik’29) przyzwyczajona jest, a raczej była, że obiad zaczynało się gotować się tuż po skończeniu śniadania. Obecnie, nie dość, że przeszła na wegańskie obiady i ciasta, to jeszcze musi przeboleć, że zajmuje mi to niewiele czasu, co początkowo było traktowane mówiąc wprost, że gotuję na „odpierdol się”, co prawda nigdy mi tego wprost(...)temu problemem było dla niej poruszanie się, a przechodząc na moją kuchnię w tej chwili śmiga o jednej kuli oficjalnie, a gdy myśli że nie widzę to bez (cwaniara, lubi jak się koło niej chodzi). Wracając do zupy składa się aż z 4 składników nie licząc przypraw i jest pyszna, ale to przecież wiadomo kto robił ;-). ps. Małej Miśce też
greenscarfDomowy cukier waniliowy bez porównania jest najlepszy. Jego smak i aromat nie ma sobie równych. Zaznaczę, że w sklepach sprzedawany jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Jedna literka "n" sprawia kolosalną różnicę. Wanilina to związek chemiczny, który sztucznie wytwarzany - na pewno nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia. Z ciekawostki dodam, że nawet znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych(...)osób wrażliwych może wywołać podrażnienia skóry, egzemę, zmiany pigmentacji i kontaktowe zapalenie skóry. Domowy cukier waniliowy idealnie nadaję się do słodzenia ciast, kawy, grzanego wina, czy przeróżnych deserów. Jedna laska wanilii aromatyzuje dość sporą ilość cukru, więc warto w nią zainwestować, bo taki zakup jest bardziej opłacalny niż sklepowa podróbka z waniliną. 2 szklanki cukru (*) 1 lasa wanilii
Di gotujeserków o dowolnych wariantach smakowych. Można użyć też serka naturalnego i przyrządzić je "na słodko". Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, jogurtem, czy ulubionym sosem, ale ja je uwielbiam bez żadnych dodatków! Koniecznie spróbujcie! (około 8 sztuk) 100g śmietankowego serka o dowolnym wariancie smakowym (tu użyłam z prażoną cebulką) 1 jajko 1 łyżka mąki ryżowej (płaska; mąka może być inna(...)sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serkowej. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać masło z olejem (w proporcji 1:1) i za pomocą łyżki - wykładać porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z oby stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujePora na przerobienie niedojedzonych ciast na coś pysznego do kawki albo herbatki ;) Baza (suchy placek lub niski biszkopt z którym nie mamy co zrobić + paczka biszkoptów + paczuszka petti brue) Ja piekłam specjalnie taki płaski suchy biszkopt z 2 jajek żeby powstały bajaderki, ale czasami się zdarza, że mamy taki który się nie udał lub mamy babkę która się zeschła(...)możemy ją wtedy właśnie w taki sposób wykorzystać. 125 ml mleka 3 łyżki dobrego ciemnego kakao w proszku 2-3 łyżki alkoholu, może być bez jeśli dla dzieci 2 łyżki cukru 80-100 gr dżemu wiśniowego (powidła śliwkowe, dżem z porzeczek ważne aby było kwaskowe) 2-3 łyżki masła lub margaryny posiekane orzechy, zapach rumowy, kilka posiekanych okienek czekolady wiórki
Gotowanie...to proste !jedno z ciast, które kocha chyba każdy... często spotykamy go na rodzinnych uroczystościach i nie możemy się powstrzymać przed sięgnięciem po jeden kawałeczek... Niestety jest to dość kaloryczne ciasto ok 300 kcal w porcji. Często zawiera sporo masła lub twarogu z jego dodatkiem. Wiele przepisów ma także mnóstwo cukru. Na te święta proponuję odchudzoną wersję serniczka waniliowego. Jest o niebo(...)Polecam wszystkim, którzy dbają o linię i nie chcą rezygnować ze słodkości :) Składniki: 500 g twarogu 5 jajek 350 g jogurtu naturalnego 5 łyżek miodu 80 g budyniu waniliowego bez cukru Białka oddzielić od żółtek. Ser zmiksować z żółtkami, budyniem, miodem i jogurtem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać w trzech partiach do masy jajecznej i wymieszać delikatnie
Chocolate Muffin BlogDziś Sylwester a mnie coś naszło na Karpatkę;) Składniki na ciasto: 170 gram masła lub margaryny 310 ml wody 1 i 1/4 mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 5-6 całych jaj Najpierw zagotowujemy wodę z masłem, do gotującej się wody dodajemy mąkę, proszek i cukier wszystko mieszamy aż powstanie gęsty budyń i nie będzie grudek. Studzimy(...)dodajemy 5-6 całych jaj. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę smarujemy i wykładamy pergaminem. Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich pieczemy po ok 20 min w 200* bez termoobiegu. SKŁADNIKI na masę: 0,5 l mleka 1 szklanka cukru kryształu 1 budyń 2 żółtka 250 gram masła 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem, w pół szklanki
Moje Słodkie Piekiełkogrubości około 4 mm . Aby ciasto nie kleiło się do wałka podczas wałkowania smaruję go mąką , blat również podsypuję delikatnie mąką . Z rozwałkowanego ciasta wykrawam za pomocą radełka (noża) trójkąty . Teraz na podstawę trójkąta nakładam około 1 łyżeczki nadzienia i zwijam rogalik ( dokładnie widać na filmie) . Uformowane rogaliki układam w odstępach ( bo jeszcze urosną ) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)drożdżowych : Rogaliki przed pieczeniem maluję roztrzepanym białkiem . Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Rogaliki piekły się około 20 minut w piekarniku ogrzewanym góra dół bez używania termoobiegu . Rogali drożdżowe są upieczone można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebpierogów): 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram rozpuszczonego masła szczypta soli Nadzienie z białego maku: 250 gram białego maku 100 gram migdałów bez skórki 100 gram orzechów włoskich 100 gram marcepanu 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego Dodatkowo: 30 gram masła skórka otarta z jednej pomarańczy ziarenka z 1 granata Nadzienie z białego(...)malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę
Mango Papajajednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę z proszkiem- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! ) Pieczemy 15 do 20 minut, na środkowej półce piekarnika. Funkacja pieczenia: góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy, przynajmniej(...)uparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. POLEWA LUKROWA: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą- za pomocą miksera- około 1 minuty, aż uzyskamy gładką, gęstą masę bez żadnych grudek. Gotową polewę, przed użyciem do dekorowania- warto wstawić na 20 min. do lodówki. DEKOROWANIE: Obieramy granata- wyłuskujemy z niego wszystkie nasiona. Czekoladę ścieramy na tarce. Na wierzch babeczek
Domowe Tortyinne imprezy o mrocznym charakterze, szczególnie na te dla dzieci. Sposobów na ich przyozdobienie jest mnóstwo, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. :) Ja zrobiłam je na trzy sposoby: Bez przyozdobienia, z "oderwanymi" paznokciami i oczywiście, chyba najstraszniejsze - te "obcięte." Można też paznokcie "pomalować" na czerwono, widziałam też paluchy o lekko zielonym zabarwieniu - są wtedy bardziej ... trupie. :) Składniki(...)waniliowego 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 opakowanie migdałów Wykonanie: Migdały obierz ze skórki i przekrój na pół. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut, aby porządnie się schłodziło. Obsyp blat mąką
Garniec Magalieużyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka(...)dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem. Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce
Cakes By Kejtmleka 2 białka pół szl cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o boku ok 6,5 cm. Posmarować delikatnie białkiem i paseczkami z ciasta (można kroić pocięte juz kwadraty) obłożyć brzegi wszystkich ciastek. Upiec w temp 200 st przez ok 8-10 min (uważać by się nie spaliły) Ciastka wyjąć i wystudzić. Ugotować budyń według(...)sztywna. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Środki ciastek ugnieść łyżeczką by powstały dołki, włożyć w nie po kilka malin, przykryć łyżką budyniu i na wierzchu dekoracyjnie ułożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st lekko przyrumienić i zmniejszyć temperaturę do 150 st podsuszać ok 20 - 25 min.. piekarnik wyłączyć a ciastka jeszcze niech zostaną w zamkniętym
Gotowanie jest łatwewrześniu zrobiłam wyjątek. Niestety znowu nie zachwycił ale i znalazłam też coś dla siebie. Tym czymś okazał się przepis na racuchy z dodatkiem mąki gryczanej za to bez jajek i z jabłkami. Smaczne były po zdjęciu z patelni ale i na zimno wprost ze śniadaniówki :) Racuchy pszenno-gryczanie z jabłkiem 300 ml mleka 10 g drożdży 2 łyżki cukru(...)posypania Do 100 ml ciepłego mleka wkruszamy drożdże i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce. Po 15 minut dolewamy zaczyn do mąki, dodajemy pozostały cukier i mleko. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy przykryte ściereczką na godzinę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta. Łyżka nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy
Dzieje kuchennej Wiewiórychleb nie wymaga dużo pracy i długiego wyrabiania. Polecam! Dla kogo: dla fanów domowych wypieków dla mających ochotę spróbować chleba z niecodziennymi dodatkami dla chcących zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych(...)rozpuszczą. Do wody dodajemy drożdże, mód i sól. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej wodę (z drożdżami, miodem i solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można
Mania Wypiekaniaskładnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wyrównaj brzegi, przykryj je kawałkami aluminiowej folii, lekko dociskając. W ten sposób brzegi zostają na miejscu podczas pieczenia. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w nagrzanym piekarniku(...)skórki i pokrój na ćwiartki. Skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem
codojedzeniaCebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut(...)łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi pierogami. Smacznego
greenscarfrówno 1 g! Masa jest niezwykle prosta w przygotowaniu - wystarczy wrzucić do pojemnika blendera wiórki kokosowe i pokrojoną Newellę, a na końcu dowolnie dosłodzić. Polecam spróbować - można jeść bez obaw, nawet będąc na diecie ;) Niebiańsko lekkie biszkopty z kremem kokosowym z Newellą Składniki: 4 jajka 2 łyżki stewii lub ksylitolu 3 łyżki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)stewię i nadal ubijać na wysokich obrotach miksera. Dodawać po jedym żółtku. Na koniec przesiać obie mąki i delkatnie wmieszać przy pomocy łyżki do powstałej piany. Nakładać nieduże porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia formę - ja skorzystałam z silikonowej maty do makaroników, która pozwoliła na uzyskanie równej wielkości ciasteczek. Piec ok. 5-7 minut w temperaturze 180 stopni(najlepiej
FitKotbyło by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek 200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem i pietruszką(...)chwilę odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać biały ser. Wszystko dobrze wymieszać na prawie jednolitą masę.Ostawić choć na chwilę do lodówki. W tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu (tylko zwiększone proporcje) http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Wykroić kółka z rozwałkowanego ciasta, nałożyć farsz i po kolei sklejać pierożki ... W dużym garnku gotujemy wodę i 8-kami wrzucamy pierogi
MarciochaKucharzyzająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:) Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku powstrzymać(...)która trwała do 10 kwietnia. Chwilę po jego przygotowaniu i podaniu, dotarła do nas jednak wiadomość o tragedii pod Smoleńskiem... SKŁADNIKI NA 5 PORCJI 1 zając z ciasta panettone :) (oczywiście można zastąpić brioche lub babką drożdżową) 2 jajka szklanka mleka 3 łyżki likieru Grand Marnier (zastąpiłam domową pomarańczówką i dałam więcej:) 1 łyżka dropsików z gorzkiej czekolady
KUCHARNIARogaliki są przepyszne. W oryginalnym przepisie są posypane cukrem pudrem, ale moim zdaniem powinno się je zostawić bez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko(...)blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać przez sitko mąkę i cukier puder. Dodać zimne masło pokrojone nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć
Passions hobbies lifeilością maku - to polecam ten właśnie przepis. Są to wyjątkowo kruche, delikatne i pyszne ciasteczka, które na pewno urozmaicą słodką część świątecznego menu. Zdecydowanie potwierdzam słowa autorki przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą(...)makowej. Zawinąć, jak malutkie beciki (fot.3). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.4).Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Rożki piec 15-20 minut bez termoobiegu, a następnie około 7 minut z nawiewem, aż lekko się przyrumienią. Studzić na kratce. Po wystudzeniu posypać cukrem pudremŹródło: addiopomidory.blogspot.com
Świat Ciastaofercie i muszę powiedzieć, że zdecydowanie nie były to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami….:)Prosty chleb z oliwkamiSkładniki:500 g mąki pszennej typu(...)otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnkaDo miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny
UgotujmyTo.plcebula biała – 1 szt* mozzarella ( kulka ) – 1 szt* anchois – ok. 50 g* natka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną cebulę bardzo drobno posiekać.Białą cebulę posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy.Jajka pokroić w drobną kostkę.Fileciki anchois odsączyć z nadmiaru oliwy, pokroić(...)warstw.Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.Cechy powłoki Keravis non-stick:* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki* Łatwość i prostota czyszczenia
Ostra na Słodkonaprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba, ale poprawiają też jego wilgotność - mój chlebek(...)trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku. Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać
Chilli Czosnek i OliwaChyba mój ulubiony przepis na muffinki. Robiłam je już kilka razy. Z lukrem i bez. Za każdym razem są tak samo pyszne.Przepis stąd, choć u mnie w wersji lekko zmodyfikowanej..Składniki na muffinki:225 g mąki1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g cukru pudru2 jajka170 ml oleju150 ml mlekasok i skórka otarta z jednej cytrynyaromat cytrynowyLukier(...)cukru pudrusok z jednej cytrynySposób przygotowywania:Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości.Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 25 minut
Pasja Smakujest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą
Poezja smakusernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru 4 jajka 2 płaskie łyżki kakao bez cukru 2,5 łyżki budyniu w proszku bez cukru (użyłam czekoladowego, ale może być śmietankowy lub waniliowy) Dodatkowo: 5 twardych gruszek 2 laski cynamonu 5 goździków 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu 800ml gorącej wody Polewa: 50g gorzkiej czekolady 50g mlecznej(...)dokładnie mikserem i masę wylać na herbatnikowy spód. 6. Gruszki dobrze osączyć (można na ręczniku papierowym). Następnie podciąć im spody, aby stały i włożyć je w sernik. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze przez około 55-60 minut
Mała CukierenkaPiersi kurczaka z listkami bazylii i owinięte szynką szwarcwaldzką w sosie pomidorowym ze śmietanką i chrupiącymi szparagami. Małe piersi owinęłam jednym plasterkiem szynki szwarcwaldzkiej, ale jeśli
Oryginalny smakdrzew i krzaczków nie zastąpią! Poprosiłam Męża, aby zerwał mi trochę malin i upiekłam malinową rozpustę (przepis wkrótce na blogu), bo u mnie w domu wszyscy się tym ciastem rozkoszują odkąd upiekłam po raz pierwszy. I ja się nie dziwię - też go tak wielbię, że mogłabym na raz zjeść prawie całą dużą blachę! :) i to nie jest żart(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku, aby uzyskać mus bez ziarenek. Twaróg i serek mascarpone krótko miksujemy, dodajemy budyń malinowy, mąkę i cukier wanilinowy i ucieramy na gładką, puszystą masę. Cały czas miksując wsypujemy powoli cukier i dodajemy po 1 jajku
Kolorowy PrzepisownikMiałam wielką ochotę na coś słodkiego... Zmieniłam znany już wam przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zrobiłam zresztą w dwóch innych wersjach niedawno, ale były zbyt podobne, więc ich nie opisałam. I znów wyszło super smacznie, tanio i zdrowo. A to dzięki zmniejszeniu ilości białej mąki na rzecz zmielonych płatków owsianych oraz zamianie masła na olej. Zrobiłam je wczoraj(...)szklanki wiórków kokosowych 2/3 szklanki orzechów włoskich 3 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżki rodzynek bez konserwantów 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzonej w niewielkiej ilości wody 1,5 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel w mini malakserze na średnio drobno. Przesyp do miski, dodaj mąkę, 2/3 szklanki
Anioszek w kuchniłyżki masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka czekolada- TU jest w promocji SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Migdały, mieszankę orzechów i daktyle suszone bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Później należy je wyciągnąć z wody (ja przecedziłam przez sitko). Lekko przestudzone wraz z daktylami wrzucamy do misy malaksera, dodajemy(...)łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować
ClauditteMissCookingDziś mam dla Was pyszną, prostą roladę jabłkową wg przepisu Ewy Wachowicz. To proste, a jednak eleganckie ciasto świetnie sprawdza się do codziennej kawusi, ale też jest niezastąpione na specjalne okazje. Jednak zanim przejdę do przepisu chciałam się podzielić z Wami moim odkryciem. Często robię zakupy w internetach i równie często coś tam sprzedaję zarówno prywatnie(...)pobliżu mojego miejsca zamieszkania mam kilka takich miejsc i nie muszę stać tam 15 minut w kolejce jak na osiedlowej poczcie). Firma oferuje zarówno wysyłki krajowe jak i międzynarodowe. Bez problemów wyślecie za ich pośrednictwem przesyłki listowne, paczki, palety, dłużyce i inne przesyłki niestandardowe. Oferują wysyłkę różnych przedmiotów: dokumentów, sprzętu AGD/RTV, żywności (z minimum 3 miesięcznym terminem ważności), części
Cynamonowe szczęścieminut. Nigdy nie jedliśmy lepszych jagodzianek. Obiecuję Wam. ps. na blogu jest przepis na jagodzianki , ale w wersji z jeżynami, tamta wersja może być wegańska, bo jest prawie bez jaj i na oleju, ta wersja ma dużo jaj i masła, ale dla nas jest smaczniejsza. Składniki na 17 dużych jagodzianek: 500 gr mąki tortowej (u mnie z Lidla(...)bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba dosypywać mąki, tak ma być, ja wyrabiałam 20 minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto
moj przepis napotem z tymi białkami...?Ja ostatnio miałam inny problem - po torcie dla Natalki zostało mi siedem żółtek. Jeszcze nie kopa, ale już ilość dość pokaźna. I o ile białka bez problemu przechowują się w lodówce nawet do tygodnia, żółtka, nawet zalane olejem (dzięki temu na wierzchu nie tworzy się twarda skorupka) tyle czasu nie mają. Zaczęłam więc myśleć intensywnie - szkoda(...)minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać mąkę, następnie dodać cały zaczyn, dokładnie połączyć. Wlać masło, wyrabiać przez 10 minut - ciasto powinno być jednolite i lejące. Dodać skórki z cytrusów, zmiksować.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, wyrównać wierzch.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBrownie z prawdziwej gorzkiej czekolady, z orzechami pekan i sosem karmelowym własnej roboty. Wilgotne ciasto czekoladowe z aż 3 tabliczkami gorzkiej czekolady. Brownie to ciasto pochodzące z Ameryki, charakteryzujące się niewielką ilością mąki w samym cieście i wilgotną, jakby nieco niedopieczoną formą. Delikatnie płynny środek ciasta jest całkowicie zamierzonym i pożądanym efektem. Takie kleiste wnętrze każdego kawałka brownie właśnie chcemy(...)pekan i sosem karmelowym. Brownie z prawdziw\u0105 gorzk\u0105 czekolad\u0105.","keywords":["gorzka czekolada","karmel","orzechy pekan","sos karmelowy","prawdziwe brownie","ciasto brownie","jak upiec brownie","brownie z orzechami","czekoladowe brownie","brownie z sosem karmelowym","ciasto czekoladowe","ameryka\u0144skie brownie"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2022-03-17T20:16:21+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT45M
ProstePesto.pldrobnych oczkach. Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn z ziemniaków lekko zlewamy, a pozostała na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju, dobra jakościowo patelnia pozwali nam użyć tego tłuszczu bardzo, bardzo mało. A placki i tak będą pyszne i chrupiące(...)pietruszki. Proste? Nawet bardzo, a ile w tym smaku i wspomnień. Ta wersja sosu była stosowana gdy kiełbaska się kończyła. Gdy było jej więcej, każdy dostawał swoją porcję bez drobienia. W taki to sposób z jednej kiełbasy wydobywało się smak i tłuszcz. Który w nadmiarze szkodzi, jednak jest nie tylko nośnikiem smaku, ale także potrzebnym dla przyswajania
Dieta moja pasjanajnowsze posty Pauliny Wnuk no i oglądane wieczorem kolejne części Harrego Pottera. Oryginał tego magicznego śniadania znajdziecie na blogu From movie to kitchen . U mnie nie obyło się bez zmian. Zmniejszyłam ilość spulchniaczy i cukru, dodałam też mąkę pełnoziarnistą i zrezygnowałam z posypki, słodkiej oczywiście. Okazało się, że ciasteczka są BOSKIE! Bardzo sycą i smakują wszystkim :) Cynamonowe kwadraciki(...)sody i proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 250-300 ml jogurtu naturalnego Do miski wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm, a następnie tniemy na paski o szerokości 1-2 cm, i na mniejsze kwadraty. Rozdzielamy je i rozkładamy na blaszce
Dzieje kuchennej Wiewiórygdzie trzymać, a sami wiecie jak dużo gotuję i piekę. Multicooker jest bardzo poręczny i swobodnie zmieścił się w kącie stołu, gdzie czeka na swój moment użycia. Wtedy bez problemu przenoszę go w wygodniejsze miejsce. Takie urządzenie sprawdzi się w wielu przypadkach... Nie macie czasu, albo chęci na gotowanie? Wrzućcie wybrane produkty do misy multicookera, ustawcie odpowiedni program(...)jednym momencie istnieje możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie ! W jaki sposób? W czasie, gdy w multicookerze gotujemy obiad - chociażby kurczaka z ryżem i warzywami, możemy przy okazji zająć się ciastem. Po wyjęciu potrawy, wkładamy nasze ciacho i ustawiamy funkcję pieczenia. To duża oszczędność czasu, prawda? I dodam jeszcze, że znika problem ze zmywaniem stertą garnków, patelni i innych naczyń
Di gotujeBezglutenowe placuszki z ricotty z borówkami - idealne na letnie, weekendowe śniadanie. Można zrobić je z jagodami, malinami, bananem lub bez dodatku owoców. Proste do wykonania i bardzo, bardzo smaczne. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 jajka 100 g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka Nutri Free Mix per Pane) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta(...)proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj do przygotowanej masy. Dużą, nieprzywierająca patelnie rozgrzej i nakładaj po dużej łyżce ciasta. Delikatnie wciśnij borówki i smaż na złoty kolor z dwóch stron. Podawaj z miodem lub cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowazależności od tego, jak dojrzały jest Twój zakwas, oraz w jakiej temperaturze przebywa to ciasto musi garować od 4 do 12 godzin, generalnie musi podwoić swoją objętość. Po garowaniu ciasto należy przełożyć do wysmarowanych oliwą/olejem roślinnym form i ponownie wyrastać od 4 do 12 godzin, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięty chleb minimalnie urośnie podczas pieczenia. Wyrośnięty chleb nacechować(...)robić, jeżeli nie lubisz takiego efektu). Piecz chleb przez około 50 minut (jeżeli w dwóch formach), do 1 h w temp. 200-210 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Do piekarnika na dolną półkę wstaw wcześnie naczynie z wodą aby go zaparować i pozostaw na cały czas pieczenia. Po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjmij go z formy
greenscarfzioło parmezanem, aby się nie przypaliło. O aromacie podczas pieczenia już nie wspomnę! Takie małe bułeczki to idealne pieczywo do sałatek czy pomidorowej. Często używacie oregano? Ja tak! Pizza bez oregano to nie pizza. Moje dzieciaki posypują nim serowe grzanki. Możecie sobie wyobrazić jak im smakowały bułeczki . Bułeczki z oregano Składniki: 16 bułeczek 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej(...)utartego parmezanu 3 łyżki świeżego oregano, drobno pokrojonego 3 łyżki czarnego sezamu Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj miód i wymieszaj. Dodaj obie mąki, jajko i sól. Zarób ciasto elastyczne ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei dodaj mąki, jeśli jest za twarde dodaj wody. przykryj folię i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po wyrośnięciu złóż ciasto kilka razy i odstaw
codojedzeniaubitych białek dodaję orzechy, cukier puder i całość dokładnie mieszam – masa orzechowa jest gotowa. Foremki dokładnie smaruję tłuszczem. Po 30 minutach końcowe przygotowanie babeczek i pieczenie: Odrywam kawałek ciasta i wyklejam nim foremkę. Następnie do środka nakładam około 1 łyżeczki masy orzechowej i babeczki ustawiam na blasze do pieczenia. Blachę z babeczkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)już upieczone to możemy wyjąć jedną babeczkę z piekarnika i wybić z foremki, gdy jest rumiana to znaczy że są już upieczone. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Gdy babeczki przestygną to wybijam je z foremek i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję polewę czekoladową: Do rondelka wlewam mleko dodaję cukier puder, rondelek stawiam na gazie
Uwaga Babcia GotujeTłusty Czwartek:) Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru 60 g masła kieliszek rumu(...)mlekiem i zasypać odrobiną cukru. Kiedy ruszą dodać rozczyn do mąki. Wbić jajko, dodać żółtko, resztę cukru i zacząć wyrabiać. Wlać rum a na końcu rozpuszczone masło. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto zagnieść kilka razy, odrywać po kawałku i formować niewielkie kulki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach, stąd nazwa"kudłacze". Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżki cukru -220 ml ciepłego mleka -3 żółtka -2 szklanki i 3 łyżki mąki -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy(...)pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką, na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: W garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju do moczenia łyżki. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta i umieszczamy je w gorącym oleju. Im bardziej nieregularne kształty, tym lepiej. Smażymy
Maminek kulinarnyBabeczki bez użycia mąki i pieczenia przygotowałam, do których ani jednego jajka nie dodałam. Z gorzkiej czekolady tylko je zrobiłam, pana cottą wypełniłam. Kamyczkami i kuleczkami każdą inaczej ozdobiłam i dobrze w lodówce schłodziłam. Wyglądem do czekoladek z bombonierki są zbliżone, tylko są powiększone. Składniki na 8 szt. : 150 g gorzkiej czekolady, 200 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka(...)cukru pudru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta, 10 g żelatyny do deserów Delecta, kuleczki zbożowe w czekoladzie do dekoracji ciast Delecta Decorada. kamyczki czekoladowe do dekoracji ciast Delecta Decorada. Przygotowanie: Przygotowujemy 8 szt. silikonowych foremek do babeczek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy
Moniki Smakołykichlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)jogurtu naturalnego 70 g rodzynek 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUulubionym sosem - to już nigdy nie zapragnie zmiany. Chyba już to pisałam. Tak więc wróćmy do sedna tego wpisu. Tutaj chodzi o bułę. Może gra drugoplanową rolę, ale bez niej całe burgerowe przedstawienie by nie miało sensu. Składniki: szklanka zarodków pszennych, czyli ok 100g 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - razem 300g szklanka mąki pszennej tortowej 25g drożdży świeżych łyżeczka(...)cukrem). Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem i poczekać chwilę aż ruszą do akcji. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Jeśli klei się do ręki, to podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, na jakieś 30 minut, pamiętając by przykryć ściereczką aby zbytnio nie wyschło. Podzielić ciasto na 6 części i z każdej uformować kulkę, którą następnie
Karczma HonoriettyWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaarabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie inne. Przygotowujemy je na kaszy mannie, z niewielkim dodatkiem mąki. Smażymy bez oleju, tylko z jednej strony. Ostatecznie serwujemy ku uciesze zgromadzonych przy stole, bo śniadania smakują najlepiej w rodzinnym gronie :) Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki mąki żytniej(...)Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłą wodą. Odstawić na 10 minut. Mąkę, proszek i kaszę przesiać do miski. Dodać sól, mleko, żółtka i rozczyn z drożdży, zmiksować ciasto. Będzie bardzo rzadkie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Rozgrzać patelnię. Wylewać na nią porcje ciasta i smażyć na małym ogniu, aż wierzch będzie suchy
Chocolate Muffin Blogsłone, jeśli więc mamy chęć na bardzo słony ser, należy go przedtem dokładnie wypłukać i odsączyć. Można go również przez kilkanaśce minut pomoczyć w wodzie. Farsz jest już gotowy. Ciasto po wyrośnięciu ugniatamy raz jeszcze do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masę drożdżową dzielimy na połowę i z każdej części formujemy kulę. Te następnie rozpłaszczamy i dość cienko rozwałkowujemy. Do środka(...)rozwałkowujemy tak, by powstał płaski placek. W każdym w środku robimy palcem dziurkę, by nie puchły. Tak przygotowane chlebki pieczemy do zrumienienia w 200 stopniach z termoobiegiem lub 220 bez. Adżapsandał, który prezentuję tutaj, nie jest typowym dodatkiem do chaczapuri. Jest to sos gruziński, jednak zwykle serowe chlebki jada się z sosem czosnkowym lub po prostu polane świeżym masełkiem
Kuchenna KontrrewolucyaWyobrazcie sobie, że nigdy nie robiłam szarlotki sypanej, nigdy takowej nie jadłam. Dostałam dwa ogromne pudla wspaniałych jabłek i pierwsze co mi do głowy przyszło to
Z Kuchni Do KuchniKeks kojarzy się z ciastem biszkoptowym z bakaliami, ale warto spróbować keksa z innymi składnikami. Mąkę z mlekiem, jakami i olejem wymieszałam, mazzarelli, słonecznika, warzyw dodałam. Groszek niczym rodzynki w keksie się poukładał, piękny kolor i smak słodyczy nadał. Składniki: 120 g groszku zielonego, już przygotowane "na parze" Bonduelle, 150 g małych kulek mozzarelli(...)pomidorków koktajlowych, 3 łyżki słonecznika, 4 jajka, 250 g maki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki całych oliwek bez pestek, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, łyżka posiekanego świeżego tymianku, ponadto: masło i mąka do wysmarowania formy. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Brytfankę na keks
Moniki Smakołykiochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne . Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godz. Wyrobione ciasto rozwałkować na prostokąt (mniej więcej
pink envelopeTłusty Czwartek, to i faworki. Bez tego chrupkiego, lekko słodkiego smakołyku nie wyobrażam sobie tego święta. Ale nie smażę faworków tylko na Tłusty Czwartek. Robię je zawsze, gdy...po prostu mam na nie ochotę. Składniki: 3 czubate łyżki jogurtu typu greckiego 1 1/2 mąki pszennej + do podsypania 1 łyżka białego wina (lub innego alkoholu) 3 łyżeczki cukru kryształ szczypta soli(...)żółtka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru brązowego olej do smażenia Przepis: Wszystkie składniki połączyć w misce najpierw drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką. Wyrabiamy ciasto aż zacznie się odklejać od rąk (ewentualnie dosypać odrobinę mąki pszennej). Odstawiamy ciasto do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i wałkujemy cienki placek. Kroimy długie paski, które potem dzielimy na mniejsze. Robimy
Słodkie okruszkiDanie to może wymaga trochę pracy i pochłania nasz czas, ale mimo wszystko myślę że warto je wypróbować:-) Potrawa która była lekkim wyzwaniem ale okazało się
Kuchnia Pełna Pasjijeszcze nie raz i nie dwa. Trzeba wykorzystać w pełni czas na dynię. Dynia nadaje im naturalnej słodyczy, są obłędne w smaku. :-)Składniki na ok. 20sztuk:- 600g dyni bez skóry (u mnie Hokkaido ze skórą)- 600g obranych ziemniaków- 3 jajka- 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1/2 płaskiej łyżeczki soli- olej do smażenia(...)dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy na każdy placuszek, spłaszczamy lekko (formujemy placuszki
Smaczne Zdrowepieprzem. Natomiast w misce roztrzepujemy jaja z jogurtem naturalnym, które doprawiamy również szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Orzechy siekamy drobno a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, nakładamy na wysmarowaną formę do tarty i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy tartę, nakładamy farsz: smażoną dynię(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań
Mango Papajawidać na załączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część otrębów było wykorzystana do pancakes...w tym przypadku np.mi za bardzo nie posmakowały(...)posmakowały.. Każdy ma inne smaki i gusta..mi akurat dodatek takich otrąb w jogurcie albo w pancakes za bardzo nie przypadł do gustu..w chlebie ..owszem..bez żadnych zastrzeżeń...ale czasem warto eksperymentować i próbować nowych smaków.. Zostało mi jeszcze troszkę tych otrąb..i mam w planie je oczywiście wykorzystać..ale chwilowo brak czasu..i trochę problemy zdrowotne
Moje domowe kucharzeniePyszne, kruche, banalnie proste w przygotowaniu ciastka marcepanowe, idealne nie tylko na święta! Ciasteczka możecie polać czekoladą lub lukrem, wyśmienite są także bez żadnej polewy. Ja wykorzystałam 1 opakowanie różowej polewy o aromacie rumowym (Punschglasur). Do przygotowania ciasteczek zainspirowała mnie swoim przepisem autorka bloga Aaaledobre. Składniki na około 40 ciasteczek: 100g marcepanu (u mnie zrobionego samodzielnie(...)mnie 1 opakowanie Punschglasur dowolna posypka dekoracyjna Przygotowanie:Marcepan rozkruszamy.Razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami zagniatamy ciasto.Gdy jest już spójne wkładamy do lodówki na min pół godziny.Następnie dzielimy ciasto na dwie części i kolejno wałkujemy. Nie podsypujemy mąką. Wycinamy dowolne kształty ciastek.Pieczemy na złoty kolor około 10-15 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po upieczeniu dekorujemy
Ze smakiem i z pasją