wyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie... Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody od zawsze(...)pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek. Pieczemy około
dobra gospodyni dom wesołym czynipozorom jego wykonanie nie jest aż tak mocno pracochłonne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Składniki na masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki(...)Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową (fot.5) . Wyjąć ciasto odłożone do zamrażalnika i na wierzch zetrzeć je na tarce (fot.6) . Piec około 60 minut w temp. 180ºC (bez termoobiegu). Inspiracja: martexsweetdreams drukuj przepis
Świat Ciastabyło w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką. Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez
Walijskie PichcenieSkłonił mnie mój mąż, który również założył za mnie bloga. 2. Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyćJ 3. Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4. Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina(...)zwierzaka, ale marzy mi się Buldog Francuski, czyli wybieram psaJ 9. Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu latoJ 10. Wspomnienie z dzieciństwa... Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórkuJ 11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba i rolki !!! Oto moje pytania
Mania Gotowaniapieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 żółtka 2 szklanki mleka budyń śmietankowy bez cukru (35 g) Rosa z białek : 6 białek 1 szklanka cukru WYKONANIE: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce ok pół godziny. Dużą blachę (25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia . Do przygotowanej formy
W kuchennym oknie Ewyjest kuchnia. Tam moi wrogie nie mają szans. Bo czy można się złościć wybierając z kobiałki najdorodniejsze truskawki? Zagniatając cudownie maślane kruche ciasto? Ubijając słodką śmietanę? Układając na kremie truskawkowe pole? Ha! Zniknęły! Poddały się bez walki! I dobrze im tak! Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo
KUCHARNIAtruskawek (lub innych owoców) - co tutaj można więcej powiedzieć? Spróbujcie. Jedyne co poprawię następnym razem, to to, że użyję więcej truskawek :) 'ucierane ciasto z truskawkami' Składniki: - 4 jajka - 1,5 szklanki cukru (jeśli robimy bez owoców to 1 szklanka) - 100g masła - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej - 2,5 szklanki mąki pszennej - 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki jogurtu
CookYourselfŚwiąt Bożego Narodzenia bez pierników. Zazwyczaj kupowaliśmy już gotowe wypieki, ale w tym roku postanowiłam się zmierzyć z piernikiem staropolskim. Upiekłam go co prawda wcześniej, ale tylko żeby przetestować przepis, sprawdzić smak ciasta i jeżeli nam „przypasi” to upiekę go na Wigilię. prezentuję Wam ciacho w wersji takiej jak wyszło z piekarnika, tylko przełożone powidłami i nutellą
Szybko Tanio Smacznieziarna słonecznika) i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć i obsypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze
CookYourselfsmak wszystko wynagradza! CIASTO KRÓLOWEJ Troszkę trudne ok 2h średnia blaszka Składniki Ciasto: * 2,5 szklanki mąki tortowej, * 3 płaskie łyżki cukru pudru * 4 żółtka, * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 100g masła * 100g margaryny np. Kasi * 3 łyżki gęstej śmietany 12 lub 18% Beza: * 8 białek, * 20 dag orzechów włoskich, * 5 dag płatków migdałowych, * 3/4 szklanki cukru * opakowanie budyniu(...)bardziej, że żółtka zostają z masy bezowej a nie lubię jak jedzenie się marnuje. Do dzieła!!! Ze składników wyrobić kruche ciasto. Podzielić na pół. Rozwałkować na 2 prostokątnych blaszkach. Po nakłuwać, rozsmarować na obu plackach dżem porzeczkowy. Zrobić sztywną bezę. Po połowie rozsmarować na plackach. Orzechy posiekać i razem z migdałami posypać bezy na plackach. Tak przygotowane placki upiec
sierotka maRysia w kuchniserniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka(...)masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze beżowego koloru
Słodkości i nie tylkopoza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i Rumieńceminut, aż ciasto stanie się elastyczne. Na początku ciasto będzie się mocno kleić. Należy wtedy podsypywać odrobiną mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i zeszklić na maśle bez rumienienia (około 5-7 minut), mieszając od czasu do czasu. Ostudzić. Ostudzone grzyby odcedzić i drobno posiekać. Wymieszać z cebulką. Przyprawić solą
Moja Delicjaktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się.Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta.2(...)pieczeniaBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce
Z butelką mleczka w tlewyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia po czym przecinamy na dwa krążki. Do tego ciasta użyłam tylko jeden krążek ciasta,drugi wykorzystałam robiąc inne. masa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki
Kolorowa kuchnia Elki