Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli. Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do
Ostra na SłodkoKruche ciasta z owocami zawsze się udają, więc lubię z nimi eksperymentować.
Ugotujmy CośPyszne ciasto sezonowe. Składniki: mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g 8 jaj szklanka cukru szczypta soli 2 łyżki soku z cytryny (można
prawdziwe jedzenieCiasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany. Ciasto można przygotować z różnym sezonowymi owocami, u mnie są to maliny :) 3 białka szczypta soli 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 budynie malinowe 1/2 szklanki cukru ok 100 g malin CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki
https:KKuchniaMniampiekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zarumienione.) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Można podawać z ulubionym sosem/dipem lub zajadać się bez dodatków. (*) Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym lepiej - będą bardziej chrupiące i o odpowiedniej strukturze. Grube ciastka mają miękkie wnętrze i są niedopieczone w środku
Di gotujeekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie
moj przepis naPRZEPIS NA BEZĘ (z książki "Nie...zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" Kinga Paruzel) SKŁADNIKI: 6 białek w temperaturze pokojowej 350 g cukru drobnego do
ClauditteMissCookingkleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić. Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaByło ciasto marchewkowe, teraz pora na muffinki. Są rewelacyjne, słodziutkie choć nie zawierajaą cukru. Są sycące i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, tak więc spokojnie mozna
pyszne zdrowościCiasto na pokuszenie. Kolejne jego warstwy wzajemnie się uzupełniają i przenikają podczas degustacji tworząc ucztę dla zmysłów. Tak działa połączenie delikatnej cienkiej warstwy kruchego ciasta, truskawek w galaretce, waniliowego kremu mascarpone i chrupiącej bezy w polewie kajmakowej. Inspiracją dla tego przepisu było ciasto Malinowa chmurka z bloga Moje Wypieki
Milion SmakówTo ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego
Ciasteczkowy Potwórnowy przepis. Nawet zepsucie ciasta mnie nie martwi, bo przecież te białka i tak były niepotrzebne. W ten właśnie sposób powstają najlepsze wypieki, poprzez eksperymentowanie. Dzisiejsze ciasto zrobiłam właśnie w ten sposób. Bez nerwów, bez pośpiechu. Chcę Wam powiedzieć jedno, wyszło znakomite! Tym razem moją propozycją na karnawałowy weekend jest Orzechowo czekoladowe ciasto z białek. Kto ma ochotę? "Składniki
Słodkie Przyjemnościmogło się obyć bez deseru. No, bo co to za posiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki
W kuchni Karmel-itkiprzyjemnością dla podniebienia. To jest moja specjalność. Proste, ekspresowe tartelettki truskawkowe, wymagające minimum gotowania. Potrzebne nam będą: 500 g truskawek, opakowanie ciasta francuskiego, 250 g serku mascarpone, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, ewentualnie cukier do dosłodzenia (ja robiłam bez cukru, dla zasaday), ewentualnie liście mięty (dla dekoracji i dla aromatu). Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik do temperatury 210 °C. Wycinamy pomniejsze kółka(...)Wkładamy do piekarnika na 10 -12 minut. Potem odczekujemy aż wystygną. Mieszamy serek mascarpone z cukrem waniliowym (i jak nie możecie obejść się bez słodkości z cukrem). Rozprowadzamy tak przygotowany krem à la mascarpone po cieście francuskim. Z wierzchu układamy truskawki. Możemy jeszcze skropić kilkoma kroplami syropu z agawy dla posłodzenia. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Podobne desery: Tartelettki truskawkowe Deser
MODA NA BIO