Ciasto mojego dzieciństwa.... Pamiętam jak mama je piekła w metalowej blaszce i jak razem z bratem kroiliśmy sobie pyszne kwadraciki, obskubywaliśmy bezy, które tworzyły gdzie niegdzie. Teraz ja często piekę(...)ciasto, tylko nie rzucam orzechów włoskich na powidła śliwkowe, ponieważ mój syn nie przepada za nimi. Śmiać mi się chce jak widzę syna jak stoi przy blaszce z ciastem i obskubuje bezy tak samo jak ja kiedyś...:) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek zapach waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny do pieczenia Piana: 5 białek
Blondynka GotujeWszystkie do tej pory wysłane zgłoszenia konkursowe doprowadzają mnie do ślinotoku i chęci zagłębienia się w monitor. Dziękuję, że nie będę zmuszona wybierać grona wygranych osób
Malinowe Pocałunkifunkcję termoobiegu, która dzięki cyrkulacji powietrza wyrównuje temperaturę w całej komorze piekarnika a co za tym idzie przyspiesza proces pieczenia . Termoobieg bardzo dobrze nadaje się do pieczenia bezy czy kruchych ciast inne ciasta wg mnie za bardzo wysusza. Należy jednak pamiętać , że temperatura z termoobiegiem jest średnio 20 stopni wyższa czyli np. ustawiając 180 stopni będzie ona równa(...)stopniom. Bezpieczniej jest piec bez termoobiegu chyba, że chcemy upiec jednocześnie dwa blaty ciasta wtedy jest to bardzo przydatna opcja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orientacyjne temperatury i czas pieczenia Biszkopty 160-180 stopni przez 15 do 30 minut. Ciasto drożdżowe 160-180 stopni przez 15 do 50 minut. Ciasta kruche 180-200 stopni przez
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaczekolady- mniam, mniam, to musiało być pyszne... :-)Idealnie sprawdza się na letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne.Przygotowałam na blaszce 33x23cm.Składniki spodu:- 250g sucharów (u mnie bez cukru)- ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego)Składniki masy serowej:- 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka )- 0,5l kremówki- 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatynySkładniki warstwy owocowej:- 250g(...)polewa jest już letnia wyjmujemy blaszkę z lodówki i wylewamy na wierzch naszą polewę czekoladową. Rozprowadzamy ją równomiernie, wygładzamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej przygotować to ciasto dzień wcześniej. Smacznego
Smaczne ZdroweSzybki w przygotowaniu, deser na zimno, już na zakończenie sezonu truskawkowego, jest delikatny w smaku, kremowy i orzeźwiający ale też sycący, dla dorosłych bo z dodatkiem
Wanilia i KardamonTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza
BullioTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza
Bullioskładniki masa owocowa * 1 szklanka zmiksowanych z cukrem owoców (truskawki, jagody, maliny, morele) * 250 ml śmietany 30% * 1 galaretka truskawkowa * 3 łyżeczki żelatyny galaretka z owocami
Mix smakuskładniki* podlużne biszkopty (najlepiej typu wloskiego)masa truskawkowa* 500 ml zmiksowanych truskawek* 250 g serka mascarpone* 200 ml śmietany kremówki* 8 łyżeczek zelatyny* 6 łyzek cukrusos
Mix smakuKokosowa pianka z truskawkami 2016-06-02 09:31:14 Ilość porcji: 12 Słońce z każdym dniem co raz mocniej grzeje. Na targach, straganach pojawia się
Wędrówki po kuchniBananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem. Dla kogo: dla fanów serników na zimno dla tych, którzy nie lubią
Mania WypiekaniaMam dziś coś dla największych łasuchów i miłośników czekolady. Już od samego patrzenia chce się to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole
Analiza Smakuskładniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego
Mix smakuBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniCzekoladowy sernik na zimno to ciekawa propozycja na smakowity, nieskomplikowany, czekoladowy deser. Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeżeli zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy kakaowych, okrągłych biszkopcików
Słodka Strona