pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona na mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore
Fabryka pomysłówkoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl czekoladowy świetnie się nada nie tylko dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę, ale również dla maluchów. Wątpliwe, aby nie zasmakowało! Nawet największe gorzkie żale jakie
Blendmankoktajl czekoladowy . Ważne, aby był pożywny, zdrowy i stosunkowo prosty. Smak czekoladowy myślę, że jest w miarę uniwersalny. Kto go nie lubi? Większość ludzi z ochotą zajada się czekoladami, ciastami czekoladowymi czy lodami czekoladowymi… świat kręci się wokół niej. Niedawno też, bo 12 kwietnia, był „dzień czekolady” i tak naprawdę z tego powodu to ona stała się(...)koktajlu – a raczej kakao. Dodatkowo taka wersja koktajlu jest zdrową alternatywą „kakao dla dzieci”, ponieważ nie zawiera białego cukru, a produktami słodzącymi są tylko daktyle i banany! Dlatego też ten koktajl czekoladowy świetnie się nada nie tylko dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę, ale również dla maluchów. Wątpliwe, aby nie zasmakowało! A jakie są wasze ulubione
Blendmanuniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać jeszcze przez 2-3 dni, o ile nie zostanie wcześniej pożarty prosto z miseczki ;) Ja wykorzystałam krem następnego dnia dodając go do owsianki (czyli płatki, banany, siemię
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwylewamy ciasto (żeby zakryć całą dolną formę), w zależności od mocy gofrownicy pieczemy od 4 minut w górę (ja używałam takiej o mocy 1300 W, więc piekły się szybko). Gofrów nie kładziemy na talerzu, tylko ustawiamy na sztorc najlepiej na jakiejś kratce żeby nie miękły, tylko odparowywały. Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki
Co na wege obiad?cytryną. Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado. Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja. Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami. Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta
Kuchcik gotujeBanany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram na jasną masę. Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę
W kuchni Karmel-itkiSernik na zimno z truskawkami, delikatnym, kremowym serkiem na owsianym spodzie to hit każdego lata! Oto mój najlepszy, udoskonalony i perfekcyjny przepis na to letnie ciasto! Uwielbiają go dzieciaki, słabość mają do niego dorośli. Lekki i orzeźwiający sernik na zimno, nie przesłodzony, bo do posłodzenia sera użyłam erytrolu. Spód przygotowałam ze zwykłych płatków owsianych, a skleiłam je masłem orzechowym(...)spód wprost doskonale komponuje się z puszystym serkiem i owocami. Jeśli to u Was nie jest sezon na truskawki, można użyć innych owoców – borówek, malin, moreli czy nawet bananów, jednak w wersji truskawkowej moim zdaniem jest najlepszy! Składniki na 12 porcji : Spód: 150g płatków owsianych zwykłych lub górskich 75g masła orzechowego (u mnie Felix 30% mniej tłuszczu), kopiata łyżka
Dietologcukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% Mus mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru(...)minut). Powstały biszkopt białkowy ma być mokry i lepiący. Odstawiamy do ostygnięcia *Najlepiej użyć prostokątnej/kwadratowej blachy, którą każda z nas posiada w wyposażeniu piekarnika domowego. Będziemy z ciasta wykrawać 2 koła o średnicy 18 cm. Krem biała czekolada i kokos: Żelatynę wkładamy do wody z lodem. W rondelku umieszczamy mleko, żółtko, cukier i wiórki. Pasteryzujemy, stale mieszając, aż krem zgęstnieje
DominikaDolcikakaowy (24cm): 5 jaj 3/4 szklanki cukru 1/2 szklaki kakao 3/4 szklanki mąki pszennej Mus czekoladowy: 500ml smietanki 30% 100g mlecznej czekolady 200g gorzkie czekolady 250g mascarpone 3 banany Ganache do obtoczenia bokłów: 250ml śmietanki 30% 200g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku cytryny 1/2 l przegotowanej wody 2 łyżki(...)minut, a następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie można nią smarować boki ciasta. Dekoracja: Żelatynę namoczyć, odstawić do napęcznienia. Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, tak aby miska nie dotykała lustra wody. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki, przekładamy do śmietanki, zdejmujemy ze źródła
Słodki Zakątekczekoladowe ciasto, z wierzchu chrupkie i spieczone, w środku miękkie, lepkie i właśnie zakalcowate. Niewielu osobom to odpowiada, jednak niemniej smak jest bardzo, bardzo dobry. A przede wszystkim - niesłychanie czekoladowy! Dzisiejsza wersja - buraczana, z dodatkiem żurawiny. Przepis znaleziony na Vegeliocious, nieco zmieniony. BURACZANE BROWNIE Z ŻURAWINĄ /źródło: Vegelicious:/ 3-4 średnie surowe buraki (około 400g) 1 banan 1/3 szklanki oleju(...)banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę siemię lniane, sodę, sól, cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Łączę z mokrymi składnikami i mieszam aż do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczam na parze (w metalowej misce umieszczam pokruszoną nad garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając
W kuchni Karmel-itkibanan Banana z dodatkiem miodu rozgnieść na gładkie puree. Następnie należy dodać pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy uformować kuleczki o wielkości średniego orzecha włoskiego. Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć oraz umieścić na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopni. Przepis pochodzi z książki "Słodkości. Ciasta, ciastka
Di gotujepieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzubanany - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę
CookYourselfCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I to
kuchnia doskiWczoraj znalazłam ten przepis tutaj i nie mogłam się oprzeć żeby go wypróbować, więc to zrobiłam. I przyznaję, że to był trafny wybór. Owsianka
kuchnia doskipolane miodem dość słodkie i smakują dzieciom. Są też świetną metodą na przejrzałe banany, za miękkie, żeby je normalnie zjeść. Przepis na czekoladowe naleśniki paleo (ilości na dwa naleśniki): banan – 1 sztuka, dojrzały albo nawet przejrzały jajka – 2 duże albo 3 małe mąka kokosowa – 2 łyżki kakao – 1 łyżka soda oczyszczona – pół łyżeczki sól(...)łyżeczki do polania olej kokosowy – do smażenia Wszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się
PaleoSMAKNie wiecie jak bardzo, bardzo, bardzo chciałam podzielić się z Wami tym przepisem! W KOŃCU udało mi się. Zrobiłam perfekcyjne, idealnie dopasowane do moich
Gotowanie to kochanieWitajcie!, moja dzisiejsza propozycja dla Was to świetna super witaminowa zupa owocowa która postawi Was na nogi i doda słuszną porcję energii. Połączymy egzotyczne owoce takie
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis
NA MOIM TALERZUWilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan
Mienta blog