ciasto z banana - 3189 przepisów (strona:58/213)

BISZKOPTOWE PLACUSZKI Z BANANAMI 173

pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą. Składniki :   (na 10 sztuk średniej wielkości) 150 g przesianej mąki 2 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 4 łyżki mleka 2 banany  łyżka roztopionego masła skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Dodatkowo: cukier puder lub dżem  - jako dodatek olej do smażenia Wykonanie :  Białka z 3 jajek ubijamy mikserem(...)ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru

Walijskie Pichcenie
CHLEBEK BANANOWY 204

płaska łyżeczka cynamonu 1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z sodą oczyszczoną. Żółtka roztrzep w osobnej misce. 2. Do żółtek dodaj zmiażdżone widelcem banany i olej. Połącz, a następnie dodaj mąkę i cynamon. 3. Ciasto połącz delikatnie z ubitym białkiem. 4. Całość przelej do keksówki (9x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego

Vroblewska-fitlife
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 154

cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec(...)Całość przelej do tortownicy. 6. Piecz ok 60 minut 7. Przygotuj lody: zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zblenduj ,aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. Nie ma potrzeby ich zamrażania. Jeśli nie masz mleka migdałowego wystarczy kilka kropel olejku migdałowego i mleko

AZgotuj!
Bezglutenowe brownie 143

czerwonej fasoli :) i jeszcze odpowiedź na nurtujące mnie od początku pytanie: czy ciasto smakuje jak fasola? Nie :) i testowałam to podstępnie na niczego nieświadomej rodzinie, która miała za zadanie zgadnąć tajemniczy składnik ;) Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli (około 500 g po odsączeniu zalewy) 1 banan 1/4 szklanki brązowego cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody(...)jajka 1/3 szklanki oleju szczypta soli + dowolne bakalie (ja dałam suszoną żurawinę) Fasolę odsączamy z zalewy, banana obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy olej – całość miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym, powinniśmy mieć gładką jednolitą masę bez żadnych grudek. Dodajemy jajka i miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Do masy dodajemy sodę, cukier, kakao

Ciastkozercy
Pełnoziarniste bananowe ciasteczka z płatkami owsiamymi 179

płatki owsiane, zamieszać łyżką i wyrobić chwilę mikserem. Powstanie taka oto gęsta papka: Połową tej papki wykleić standardową blachę nasmarowaną wcześniej masłem, na to położyć odsączone banany i przykryć pozostałą częścią ciasta. Pieczemy około 30 minut w temp. 190 C. Po (dokładnym) przestudzeniu kroimy w prostokąty. Smacznego

greenscarf
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 147

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne i bardzo słodkie. Jednak nie mogę się jemu oprzeć i czasem przygotowuję je jako słodką przekąskę.  Z podanych składników wychodzą 2 średniej wielkości miski(...)szklanej miski, następnie rozkładamy pokrojone banany, polewamy karmelem i rozkładamy porcję bitej śmietany. Czynność tą potarzamy jeszcze raz i dekorujemy ostatnią warstwę ciastkami, karmelem i bananami.  Z pozostałych składników przygotowujemy 2 miskę ciasta karmelowego.  Chłodzimy je kilka godzin, najlepiej smakuje na 2 dzień kiedy biszkopty całkowicie zmiękną.  Ciasto jest bardzo smaczne i słodkie. Ciężko się jemu oprzeć

Kulinarne Fantazje Marioli
Banoffee w szklankach 147

Banoffee lub bardziej po polsku banofi czy bananofi (banany + tofi) to bardziej nowoczesna wersja ciast z proszku. Wiadomo, że ciasta z proszku są niezdrowe, więc zróbmy sobie ciasto z ciastek. I z kajmaku z puszki. Bez pieczenia oczywiście. Bardzo słodkie! Ale zawiera owoce. I jest bez dodatku cukru (bo ciastka są i tak koszmarnie słodkie). Jedynym problemem z banoffee jest(...)blendera. Nie ma sensu kruszyć ich ręcznie, bo zajęłoby to tyle czasu, co zrobienie własnego blatu do ciasta.   Składniki na 8 porcji:   200 g ciastek zbożowych np. digestive lub śniadaniowych 70 g masła rozpuszczonego w kąpieli wodnej 3 banany sok z połowy cytryny puszka kajmaku 300 ml śmietanki 30% lub duży jogurt grecki 4 kawałki ciemnej czekolady starte

Ugotowane pozamiatane
bananowiec z pianką 203

bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi ale niestety znika bardzo szybko. Będzie idealne dla dzieci.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na mus bananowy: 4 duże banany 150 g masła(...)masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt.  Galaretki czerwone rozpuścić w szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, wlać wystudzoną galaretkę i wylać na ciasto, odstawić do stężenia. Zielone galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce.  Ciasto najlepiej kroić po kilku godzinach

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta Banoffee 152

połączenie dwóch smaków - toffi i bananów na kruchym spodzie. Kiedy zobaczyłam te tartę w programie Jamiego Oliviera musiałam spróbować! Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak pyszne! Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale warto:) Spód do tarty - możecie użyć takiegi jak Wam się sprawdza najlepiej, lub zrobić według mojego przepisu: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 łyżka(...)będzie zbyt twarde dodać trochę wody. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować na grubośc ok 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty (25 cm), ponakłuwać widelcem. Włożyć do zamrażalnika na pół godziny, po czym piec ok 30 minut w gtemp. 150 stopni, aż się zezłoci. Banana zmiksować z mlekiem w blenderze. Na patelni

Kulinarne Inspiracje
Ciasto bananowe z chałwą 186

zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny, gryczany 1 jajko 50ml oleju 100g chałwy sezamowej - u mnie kakaowo-waniliowa(...)180g mąki pszennej   1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej polewa czekoladowa - do polania po upieczeniu W dużej misce, rozgnieść widelcem na papkę banany. Dodać płynny miód, jajko i olej. Całość wymieszać łyżką. Wkruszyć chałwę i ponownie dokładnie wymieszać. Przesiać do miski mąkę wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę

Grunt to przepis!
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 125

miód i herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna(...)kajmakiem z mlekiem i kawałkami pomarańczy podsmażonymi z cynamonem na maśle. Na sam koniec posypać kawałkami białej czekolady. Przed podaniem koniecznie schłodzić w lodówce. Artykuł Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chlebek bananowy 154

powiem szczerze, że mojego serca nie skradła. Ma charakterystyczny smak, nieco wyczuwalny w ciastach (również w biszkopcie). Wypieki wychodzą, ale nie są puszyste. Mimo to, w chlebku bananowym spisuje się całkiem dobrze :) Polecam na śniadanie, lub jako kanapki na słodko :) Składniki: 4 dojrzałe banany (400g) 1 szklanka mąki jaglanej* szczypta cynamonu 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka proszku

Chocolate Muffin Blog
Świąteczne wypieki. Ciasta, pierniczki, ciasteczka i inne słodkości na świąteczny stół. 201

rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa  Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu   Mleczne

Słodkie okruszki
Wegańska baba wielkanocna 161

Musisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol lub cukier, posiekaną czekoladę i orzechy. Zamieszaj.  Banany obierz i wraz z puree z batatów wrzuć do blendera, dolej mleko i zmiksuj. Gładką owocową masę przelej do miski i dokładnie połącz wszystkie składniki.  Ciasto przełóż do formy. Równomiernie wygładź powierzchnię i wstaw do piekarnika. Piecz około 50 minut. Po wyjęciu

Roślinna - blog wegański
Śniadaniowe wariacje z banana, czyli placuszki gryczane z bananem i płatkami owsianymi. 165

łyżka miodu Jajko roztrzepujemy, musi być porządnie napowietrzone. Dodajemy mleko i proszek do pieczenia, mieszamy, płatki, również mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę i trzepaczką zdrowo napowietrzamy ciasto wlewając miód. Na końcu dodajemy posiekanego banana i łyżkę oliwy ostatecznie mieszając. Rozgrzewamy na średnim palniku patelnię. Jak jest ceramiczna to bez tłuszczu (olej jest już w cieście), i smażymy, aż się zrumienią

BaRepas