ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:441/881)

Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej ( ciasto bezglutenowe) 177

Kolejne ciasto bezglutenowe na mące ryżowej (użyłam Bezgluten). Ciasto jest lekko pikantne.  2 szklanki mąki ryżowej 4 jaja szklanka oleju cukier waniliowy  2 łyżki startego imbiru pół szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszka pocięta w kosteczkę  pół łyżeczki cynamonu  Jaja ucieram z ksylitolem, dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wanilię, imbir i cynamon

AZgotuj!
Pijak 173

ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać, inaczej się przypali. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie margarynę ucieramy, czyli łączymy mikserem na wolnych obrotach z cukrem (margarynę najlepiej rozdrobnic

Kolizje Smaków
Dyniowy orzechowiec z kremem kokosowym 173

buteleczka olejku waniliowego 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki wiórek kokosowych Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, kremową masę. Dodajemy stopniowo serek śmietankowy, cały czas ubijając. Na koniec wlewamy olejek waniliowy i wsypujemy wiórki kokosowe, po czym miksujemy jeszcze przez kilka minut. Masa gotowa :) Gdy ciasto upiecze się, zostawiamy do przestygnięcia i dzielimy na 3 warstwy. Warstwy przekładamy kremową

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Babka ajerkoniakowa 127

zachęca do pieczenia. Dlaczego babka ajerkoniakowa, no bo przecież jajka w święta po podstawa. Nie martwcie się alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka soku z cytryny, aby lekko rozrzedzić lukier. Składniki (na średniej wielkości babkę): 1/2 szklanki ajerkoniaku 100g masła 1/2 szklanku cukru(...)polecam użyć ręcznika papierowego i wysmarować dokładnie blaszkę.   Do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem do połączenia – u mnie pieczenie tej babki wyszło spontanicznie i nie ukrywam, że użyłam masła prosto z lodówki, nie miało to wpływu na konsystencję ciasta, miksowałam jedynie chwilę dłużej niż przy miękkim.   Miksując, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia

Smaczna Strona
Sernik z jabłkami 434

pieczenia; Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200 o C przez(...)wlewać powoli śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze

In my kitchen
Sernik gotowany na biszkopcie z truskawkami 224

ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 175 stop.  Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na połowę.  Masa serowa:  Ser zemleć w maszynce 2 razy.  Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować.  Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać.  Białka ubić na sztywno, dodać do sera, delikatnie wymieszać.  Przełożyć masę(...)częścią biszkoptu i wyłożyć resztę masy, odstawić do zastygnięcia. Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć, oszypułkować, osączyć, ułożyć na masie serowej, zalać galaretką. Odstawić ciasto do lodówki , najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Marchewkowo-jabłkowe ciasto z gruszkami (bez glutenu) 207

Przyszła jesień i nie ma nic przyjemniejszego jak w wolnej chwili usiąść pod kocem, z kubkiem ulubionej kawy i kawałkiem pachnącego ciasta na talerzu —>KLIK :) 1 1/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 0/5 szklanki mąki kasztanowej 0/5 szklanki mąki gryczanej 0/5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych bg 2 łyżki surowego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 szklanki cukru palmowego(...)jajka 0/5 szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki powidła jabłkowego bez cukru duża gruszka Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dodając olej, sok i powidło. Dodajemy suche składniki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Dodajemy startą marchewke i mieszamy. Gruszkę kroimy w kosteczkę. Czesć dodajemy do ciasta, mieszamy i wylewamy do formy (o wymiarze 22cmx33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Resztą posypujemy wierzch

Mienta blog
SERNIK Z GRUSZKAMI - NAJLEPSZY! 181

minut, aż się ciasto zezłoci. masa serowa 5 żółtek 5 + 2 białka (pozostałość z ciasta kruchego) 1,25 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 kg twarogu białego (zmieliłam blenderem) 3 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki oleju Żółtka ucieram z połową cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę.  Drugą część cukru wykorzystuję do białek(...)bardzo delikatnie z ubitymi białkami. ponadto : 4 dorodne gruszki lukier do dekoracji (najlepiej królewski) Gruszki kroję w ósemki, obierając je uprzednio ze skórki. Przygotowaną masę serową wykładam na podpieczone ciasto, gruszki wciskam w masę. Posypuję kruszonką i wstawiam ponownie do piekarnika. Piekę ok. 45-60 minut, do tzw. "suchego patyczka".  Studzę chwilę w piecu, po czym wykładam poza niego

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze pierniczki cioci 132

jabłka, ponieważ ciasteczka muszą zmięknąć! :) Uwaga! Pierniczki najlepiej wychodzą kiedy pieczemy je w towarzystwie przyjaciół z lampką wina! Składniki (na prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta(...)Masło należy utrzeć z drugą szklanką cukru oraz cukru waniliowego, dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość

Mango Papaja
Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! 246

Maślane ciasto ze śliwkami – proste i pyszne! Łatwe, szybkie i przepyszne maślane ciasto ze śliwkami. Przepis na ten fenomenalny placek pochodzi z bloga Passionfruit.     Składniki: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 200g masła (z czego 50g użyjemy do kruszonki) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego ok. 0,5 kg śliwek(...)masło, 4 łyżki cukru, mąka     *** Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Jajka ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym na puch. Wlewamy 3/4 roztopionego i wystudzonego masła (1/4 zostawiamy do kruszonki), mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto wyjdzie dosyć gęste. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki – moja

Blog z Apetytem
ROLADA CZEKOLADOWO - KAWOWA 130

cukier i po chwili wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie łączymy składniki. Dużą blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i równio je rozsmarowujemy na kształt dużego prostokąta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 15 minut. Biszkopt wyciągamy i jeszcze ciepły zawijamy z papierem w rulon(...)rozkładamy na dwa talerze i dobrze studzimy, musi byc bardzo zimny.  Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem i dalej ucierając, stopniowo dodajemy zimny budyń aż cały wyrobimy. Wlewamy olejek, mieszamy. Biszkopt odwijamy,  rozsmarowujemy masę na całej jego długości i delikatnie zwijamy roladę. Zwijamy ciasto w folię aluminiowa i odkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa całkowicie stężeje

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik w czekoladowym cieście 254

formy do samej góry. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego półtłustego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 żółtek; 10 białek +2 co pozostały od ciasta; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy albo Sernix; olejek pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy; bakalie: sparzone wrzątkiem rodzynki (około 5 łyżek) i skórka pomarańczowa pokrojona w kosteczkę (około 5 łyżek(...)jednym żółtku, cały czas przy tym ucierając. Następnie dodawać po trochę sera i ucierać, aż znikną zbrylenia. Na końcu dodać kilka kropli olejku, budyń i bakalie, wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.  Masę serową przełożyć do formy wyłożonej ciastem, wyrównać powierzchnię. Na masę zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożone ciasto. Sernik wstawić

In my kitchen
Babeczki maślankowe z owocami 75

łyżki cukru 20 g masła       *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Do masy dodajemy maślankę oraz olej i całość mieszamy razem za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia *** *** Całość mieszamy łyżką lub szpatułką (już nie miksujemy!) *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki – wyszło mi 12 sztuk *** *** Na wierzchu

Blog z Apetytem
Ciasto Mrówka 573

waniliowy 320g miękkiego masła  Dodatkowo: pół słoika dżemu z czarnej porzeczki pół tabliczki czekolady   Wykonanie:  Najpierw warto podzielić jajka, które będą nam potrzebne do poszczególnych części ciasta. Następnie przygotowujemy budyń do masy- do rondelka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka mieszamy z 1,5 szklanki zimnego(...)stopniach przez 30 minut. Wszystkie blaty odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę. Masło ucieramy mikserem na  puch. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, cały czas miksując.  Masę dzielimy na 3 części- dwie większe, które będą pomiędzy blatami ciasta i jedną mniejszą do posmarowania wierzchu ciasta. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przełożenie ciasta: Układamy kolejno: Biszkopt

Czerwona Porzeczka
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 322

zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć

https:KKuchniaMniam