ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:207/881)

Chatka z piernika 153

przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są  na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość

Kulinarne Inspiracje
Ciasto drożdżowe z kruszonką 152

miejscu do wyrośnięcia (objętość powinna się podwoić).  Żółtka z cukrem ucieramy na parze  Masło rozpuszczamy.  Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką, dodajemy pozostałe mleko, ubite żółtka, cukier waniliowy i sól. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo stopione, ciepłe masło. Ciasto wyrabiam do momentu aż będzie odstawiać od naczynia i ręki.  Wyrobione(...)oprószamy mąką. Wykładamy ciasto (powinno napełnić formę do 1/3 jej wysokości). Pozostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce. Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 40-50 minut

Qchnia po prostu
Choinki z piernika 201

Choinki z piernikowego ciasta z lukrem królewskim to nie tylko przepiękna dekoracja stołu i wielki przysmak, ale także idealny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, czy choćby dla koleżanki z pracy. Robi się je bardzo prosto, a efekt jest zachwycający. W pracę można zaangażować dzieci, ale wtedy zapewne choinki będą zdecydowanie bardziej kolorowe ;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)przyprawami. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość

Kulinarne Inspiracje
,,Ciasto z melonem’’ 430

pół zielonego melona) 3 galaretki zielone agrestowe Masa dyniowa: 1 szklanka puree z dyni 3 galaretki pomarańczowe Masa śmietanowa: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru Wykonanie Ciasto kakaowe i orzechowe: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka

Podróż w kulinaria
Kolorowa babka 248

Kolejna babka z okazji wspolnego pieczenia ciasta na niedziele.Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilosc kolorow welde wlasnego uznania.U mnie kolor podkreslony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przelozona smieetna ubita z cukrem i z zelatyna..tzn.taki byl zamiar ..ale okazalo sie , ze mam w domu za malo zelatyny..wiec zrobilam z galaretka zamiast zelatyny(...)puszystości i białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel

Moje domowe kucharzenie
Smażone ciasteczka 156

nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać

Mix smaku
Babeczki z jagodami w kubeczkach 178

waniliowym oraz solą. Gdy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Do mąki dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy i partiami dodajemy do ucieranej masy. Na koniec dodajemy śmietanę i 300 g jagód. Mieszamy. Ciasto przekładamy do kubków. Do dużej brytfanki wlewamy zagotowaną wodę. Ustawiamy  w niej kubki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Resztę jagód ucieramy

Anioły w kuchni
Babka ucierana z malinami 145

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ponieważ jeszcze są maliny postanowiłam upiec babkę ucieraną z malinami. Waspniałe puszyste ciasto z owocami. Polecam :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru(...)Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym, nie przerywając ucierania, pod koniec dodawać stopniowo po jednym jajku. Utarte masło połączyć z wymieszanymi mąkami, dodać rum i wszystko dokładnie wymieszać. Maliny „obtoczyć" w jednej łyżce mąki i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie wlać ciasto. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie
CIASTECZKA Z LENTILKAMI I CZEKOLADĄ 193

łyżki mleka WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, wsypujemy partiami cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy jajko oraz mleko, miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy do ciasta dzieląc na 3 porcje. Jeśli pod koniec ucierania mikser nie da sobie rady, wymieszajmy wszystko łyżką. Dodajemy cukierki i czekoladę mieszamy. Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy (jeśli chcemy cienkie ciastka trzeba

Pani na deser
Karpatka 146

push({}); 4. W rondelku rozpuść połowę masła, dodaj wodę i mąkę. Wszystko mieszaj aż do momentu kiedy ciasto zacznie 'odchodzić' od garnka. Odstaw do wystudzenia; 5. Zimne ciasto przełóż do miski i ucieraj dodając po jednym jajku aż do powstania jednolitej masy; 6. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem a następnie wylej równomiernie ciasto. Wstaw do nagrzanego

Prosty przepis na
Puchaty sernik Helenki 547

moje, a sernik wyszedł spod rąk Pani Helenki.                            Wierzcie, sernik był wyśmienity !Składniki  na ciasto :2 żółtka 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 masło roślinne Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Składniki na masę serową :1 kg sera białego półtłustego1(...)wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach  36x25 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ją cienko rozwałkowanym ciastem (boki też ), wylewamy masę serową i pieczemy około 1 godz.Z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubijamy pianę, wykładamy

Proste Potrawy
Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher 1710

Ucieramy cały czas mikserem, aż masa będzie jednolita.Sypki składniki: zmielone orzechy, mąka, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w miseczce. Powoli dosypujemy sypkie składniki do masy jajecznej i mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 równe części. Jeśli ciasto(...)skropić sokiem z limonki.Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni

Lawendowe Niebo
Profiterolki 319

jego początki datuje się na okolice XVI wieku. I chociaż przygotowanie profiterolek wymaga od nas poświęcenia trochę czasu, to zaręczam, że efekt końcowy całkowicie nam to zrekompensuje. Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli 2 szklanki mąki 8 jaj Krem patissiere: 3 żółtka 3 łyżki cukru 500ml mleka 1 łyżeczka mąki pszennej(...)energicznie mieszamy, aby ciasto się nam nie przypaliło. Gotujemy mieszając około 2 minut, aż ciasto zacznie być jednolite i lśniące. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy masa połączy się z jajkiem dodajemy kolejne jajko i tak do końca. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blasze wyłożonej papierem wyciskamy

Jacob Tastes
Sernik z jagodami 189

cukru waniliowego - 1 budyń waniliowy - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - sok i skórka otarta z 1 cytryny oraz - 1 l jagód Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Dokładnie zagniatamy wszystkie składniki, następnie wkładamy ciasto na minimum 30 minut do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi(...)mielimy a żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrami, dodając kolejno żółtka, ser, budyń, proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny. Z  białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Jagody płuczemy i odsączamy. Formę o wymiarach 24 cm x 24 cm wylepiamy ciastem, wylewamy na wierzch masę serową a na wierzch wykładamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Snickers + film 160

serka mascarpone polewa 1/2 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 100 g drobno posiekanych prażonych orzechów ziemnych bez soli przepis ciasto Do miski przekładamy jajka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy kakao i całość dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, wsypujemy makę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko łączymy(...)pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na pół. masa orzechowa Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszczystą masę. Do masła dodajemy masę kajmakową i wszystko dokładnie razem łączymy. Następnie wsypujemy orzechy oraz pokruszone krakersy, całość mieszamy łyżką. Jedną

Smakowite Dania