można ją wyrazić naukowym wzorem, ale głównie dlatego, że tak bardzo odbiega od tego co kruchość znaczy dla mnie. Nie ma tu ani słowa o chrupkich spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam
KUCHARNIAJakkolwiek ten tytuł nie zabrzmiał, a połowa z Was nie zajrzała tu z ciekawości, od razu uprzedzam wszystkie pytania. Nie! Nie jestem w ciąży. Na razie
bastalenaWybieranie tortu na ósme urodziny mojej córeczki było bardzo trudne. Dziecko miało duże wymagania, najwięcej radości sprawił by jej tort ze świeżymi truskawkami lub malinami, ale
dom-agi.plpopołudniami będę chciała wyciągnąć się na kanapie i spać, nie zważając na świąteczne powinności. Zrywanie się z łóżka przed piątą rano skutecznie zabija magię Świąt. Cóż...A po trzecie, i najgorsze, dopadła mnie grypa żołądkowa. Odpuszczę Wam opisywanie szczegółów - niech wystarczy, że przez trzy dni żyłam na herbatce rumiankowej, bo wszystko inne wywoływało w moim brzuchu niepożądanie reakcje. Oznacza(...)Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić na 15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę płynów, mleko w proszku i sól. Zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdrowejuż za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył się kurczak w winie oraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czyli creme brulee i tarta tatin . Czas rozpocząć podróż w nowe rejony. Kierunek? Chiny! Przewertowałam swoje półki w poszukiwaniu książek o kuchni chińskiej i nie znalazłam na nich tyle tytułów ile bym sobie(...)pyszne won tony. Miłośnicy pierogów powinni wybrać się na won tonową ucztę do jakiejś sprawdzonej knajpki. Jedyne czego w kuchni chińskiej nie uświadczymy to pieczywo. Pojawiają się tam jednak ciasta w różnych innych postaciach - wspomniane wcześniej pierogi, chińskie naleśniki, a nawet gotowane na parze bułeczki - boazi. W tym momencie dodam jeszcze tylko, że warto w swojej kuchni posiadać 2 sprzęty
W kuchni wieczoremDziś dzień ziemi, będzie więc lekko i ekologicznie. Pamiętacie czekoladki “After Eight”, te z przepysznym miętowym nadzieniem? Właśnie taki smak chodziłza mną od dawna
Mia Cucina SofietaBawiąc się w malinowe przetwory grzechem byłoby nie upiec czegoś z malinami. Z malinami pracy było dużo, bo i malin było nie mało. Pomyślałam, że najszybciej
Blondynka Gotujedzień układają się w nowy wzór. Kwitną pigwowce i borówki; widać już zalążki agrestu i porzeczek. W myślach układam je już w słoikach, rozsypuje na kruchych tartach i spijam z warg kropelki soku. Parasole rabarbaru aż się proszą o deszcz, choć ja wolę gdy nasiąkają wanilią mocząc się w wielkim garnku z kompotem(...)można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom. SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek
KUCHARNIABędąc u Rodzinki miałam dostęp do przepisów mojej Mamy, Siostry i Bratowej… a trochę tego było więc korzystałam ile się dało…:) Przepis zatytułowany Olejowa
UgotujmyTo.plCzy macie takie danie, które smakiem i aromatem zabiera Was w podróż do słodkich dni dzieciństwa, choć nie macie wspomnień kosztowania go...? To mój ulubiony
Gotowanie to kochanieGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz Wymalujbardzo lubi..." Tak więc w ubiegłym roku były wyjątkowo dwa razy... W tym dopiero raz ale zima tak naprawdę dopiero się zaczyna... :-) A odkąd bardzo ułatwiłam sobie pracę (nie trę ziemniaków na drobnej tarce, tylko mielę w maszynce- czym człowiek starszy tym bardziej kombinuje by się nie przemęczać) ich przygotowywanie to czysta przyjemność. Smak pozostaje taki sam, więc polecam wszystkim(...)dnie - skrobia zimniaczana, dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Dodajemy do masy jajka, wsypujemy mąki ziemniaczaną, żytnią i część orkiszowej (lub pszennej) i dokładnie mieszamy. Mąkę orkiszową najlepiej dosypywać stopniowo, ciasto na kluski powinno być dość gęste (gdy nie mamy pewności najłatwiej wrzucić jedną kluskę na wrzątek i sprawdzić czy się nie rozpadnie. Kluski zsuwać przy pomocy łyżki do wrzącej, osolonej wody
Smaczne Zdrowe/przepis/radę. Na takich stronach dodajemy zdjęcie swojej potrawy, nazwę, link do konkretnego wpisu i ewentualnie przepis, ale nie jest to konieczne. Najlepsze strony odsyłające to: Kobiece inspiracje, Świat ciast, Pomysłowi i Dom pełen pomysłów.3. SERWISY SPOŁECZNOŚCIOWEBlisko 90% internautów korzysta z portali społecznościowych, dlatego warto założyć konta na jak największej ilości z nich. Najważniejszy to oczywiście Facebook(...)stronie http://cmonitor.pl/ możesz sprawdzać, na jakiej pozycji w Google znajduje się Twój blog podczas wyszukiwania konkretnej frazy, np:W tym przypadku, po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy "tarta karmelowa z orzechami", mój przepis będzie na szczęśliwym 13 miejscu :)Mam nadzieję, że moje rady będą dla Was przydane. W razie pytań proszę pisać maile lub komentować - jestem
My Culinary ArtTo się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka
Gotowanie to kochanie