ciasto sałatka - 2015 przepisów (strona:102/135)

Ziołowe ślimaczki z boczkiem 138

wielkiej miski i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Będzie po wyrobieniu idealnie sprężyste, nie będzie przylegało do dłoni. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ciasto całkiem ładnie wyrośnie. Znów przez kilkanaście sekund je wyrabiamy i wykładamy na stolnicę. Urywamy małe kawałki (około 40 gram) i w dłoniami wałkujemy cienkie sznurki(...)skręcamy z każdego z nich ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem żurawiny 159

oraz serami w kostce, a to dlatego, że w Biedronce do dziś była promocja -20% na sery białe :D Serki wiejskie używam do rozmaitych potraw, placków (słodkich/słonych), sałatek, jako dodatek do sosów, owoców. Dla mnie jest to produkt uniwersalny bez którego nie potrafię się obyć. Tak więc dziś słodka wersja placków ;) Składniki (na około 10 placuszków): 2 jajka(...)Oleofarm   do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/około 1 łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z brzoskwiniami 159

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Lekka babka kokosowo-waniliowa. FIT Wielkanoc. 99

sałatki z majonezem warto zamienić na świeże kompozycje z oliwą lub bogatym w kwasy omega-3 olejem rzepakowym. A wierzcie mi, jest w czym wybierać, zerknijcie tylko do kategorii Sałatki. Z kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe(...)razu lżej na żołądku, a odchodząc od wielkanocnego stołu nadal czujemy się świetnie. Zapytacie, co z deserem? Dzisiaj przekazuję Wam przepis na idealny wielkanocny fit deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki

Fitsweet.me
Placek śniadaniowy z jabłkiem 154

Tak jak pewnie zauważyliście, ostatnio  nie jest mi po drodze dodawanie nowych postów, jestem zajęta ostatecznymi poprawkami pracy mgr oraz nauką pytań na obronę, zwaliły

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Paluch we włoskim stylu 148

pomocą pędzla smarujemy placek oliwą z oliwek. W miarę równomiernie rozkładamy suszone pomidory i oliwki. Następnie placek zwijamy jak roladę. Boki zawijamy pod spód i zaklejamy delikatnie smarując ciasto wodą. Palucha umieszczamy w keksówce nasmarowanej tłuszczem. Wierzch można delikatnie posmarować olejem z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i pieczemy 40 minut. Po tym czasie zostawiamy palucha(...)skórę. Są bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
GĘSTA JARZYNOWA Z ZACIERKAMI 212

energię jest zdecydowanie największe :))  Obowiązkowo wtedy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Składniki: 3 m archewki ( u mnie dodatkowo 1/2 puszki mini marchewek, które zostały mi od sałatki)) 1 pietruszka biała część z 1 pora mały kalafior 1 ząbek czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 swojska kiełbasa olej śmietana 12% natka pietruszki sól pieprz liść laurowy ziele(...)gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku. Przygotowujemy zacierki. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy tyle wody, by zagnieść elastyczne, dość twarde ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, po czym skubiemy małe kluseczki lub ścieramy na  tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane zacierki wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem

Walijskie Pichcenie
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 144

najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody (37-40 stopni) - 15 g drożdży świeżych - szczypta cukru - łyżka soli - łyżka oliwy z oliwek - mąka(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól.  Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam

I tu będę miała takie te
Ryba w sosie pomidorowym, czyli sałatka wg Babci Jańci 356

razem przepis Babci Jańci, sałatka idealna na imprezy, ale także na wigilijny stół. Polecam serdecznie!    Sałatka rybna Babci Jańci.   Składniki: 0,75 kg filetów z np. morszczuka 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 1/4 szkl. octu 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 4 cebule 200 g przecieru pomidorowego 3 jajka(...)cukier i ocet i dusimy 25 min. na małym ogniu. Mąkę i jajka razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Rybę kroimy na 3 cm kawałki, maczamy w powstałym cieście i smażymy na złoty kolor. Wystudzoną rybę układamy warstwami w salaterce, polewając każdą warstwę sosem. Podajemy na zimno. Smacznego

Miksturownik
Warkocze pełne malin na oleju rzepakowym i maślance 261

rozkłócić dwa jajka oraz olej. Dodać do ciasta. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1,5 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na kształt owal. Boki ponacinać po obu stronach, tworząc paseczki. Na środku rozłożyć owoce, posypać resztą cukru. Przeplatać paseczki, raz z jednej strony(...)przygotowania drożdżowych bułeczek z owocami. Sprawdził się świetnie! Dzięki dodatkowi oleju i maślanki bułeczki są wilgotne i szybko nie wysychają. Olej ten świetnie sprawdza się podczas przygotowywania sałatek, gotowania oraz pieczenia. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Źródło: "Przepisy czytelników

Z miłości do słodkości
cieniutkie arabskie chlebki pita 213

można go dowolnie modyfikować. Ten arabski dodatek do potraw ma bardzo szerokie zastosowanie - od popularnych kebabów, przez saszetki z różnorakim farszem, a na dodatku do ostrych sosów, dipów i sałatek skończywszy. Nie jest skomplikowane i trudne do przygotowania, a co najważniejsze można je mrozić, więc warto jednorazowo przygotować ich więcej na kolejne okazje. Składniki : 3 niepełne szklanki mąki pszennej(...)łyżki ciepłej (około 40 stopni) wody i odstawiamy na 3 minuty, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże oraz stopniowo ciepłą wodę z kubka ciasto mieszamy drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą - stopniowo dolewamy wody, ciasto powinno być bardzo lepkie formujemy kulkę z całego ciasta, stół podsypujemy mąką, ale nie bardzo, by ciasto było

zobacz ich smak
Tacos na winie dna wczorajszego. 351

Musi mieć  konsystencję elastyczną, ale nie może być za miękkie. Odkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 30 min.  Po upływie tego czasu dzielimy nasze ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek(...)kawałki.  Ja sałatę pokroiłam w paseczki, resztę w plastry. Ale zauważałam, że lepszą opcją byłaby pokrojenie wszystkiego dość drobno i połączenie tego z kurczakiem. I dopiero taką sałatką napełniać nasze tacos.  Kolejnym fajnym składnikiem są cienkie chrupkie zapałeczki z salami. Plastry z salami pokroiłam w zapałeczki i usmażyłam na pustej patelni. Odsączyłam z tłuszczu na ręczniku papierowym

Malinowe Pocałunki
Sałatka z kurczakiem 161

Dzisiaj sałatka, która zyskuje swoją wyjąkowość poprzez pysznego chrupiącego,  a zarazem soczystego kurczaka i mój ulubiony gęsty i wyrazisty w smaku sos :D Jeśli lubisz sałatki, a pewnie tak, spróbuj koniecznie mojej propozycji :) Składniki (4 porcje): Kurczak: 500 g kurczaka 100 g chipsów (dowolny smak, u mnie paprykowe) 2 jajka 100 ml mleka (można zastąpić piwem, wtedy nie dodawać(...)mozzarelli 2 pomarańcze oliwki płatki migdałowe grzanki  Przygotowanie: Kurczak: Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Chipsy pokruszyć w paczce. Z pozostałych składników zrobić ciasto o konsystencji trochę gęstszego ciasta naleśnikowego. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, potem obtoczyć w chipsach i smażyć na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Sos: Wszystkie

Malinowo w kuchni
Jamie Oliver „Świąteczne przepisy” – Pomysł na gwiazdkowy prezent 236

To kolejna pozycja, którą chciałam Wam serdecznie polecić autorstwa Jammiego Olivera. Tym razem to zbiór przepisów, które autor poleca na Święta Bożego Narodzenia. Zajrzyjmy zatem do

Ania i Marcin gotują
LEKSYKON MIODÓW 123

smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych lub niektórych nalewek, czy likierów. Z kolei miody ciemne nadają się do korzennych chlebów, strucli i innych ciast, a także miodów pitnych oraz miodówek. Poniżej przedstawiam tabelę, która ma za zadanie pomóc wybrać, rozpoznać, który miód nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawi samopoczucie oraz przyniesie ulgę przy(...)szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek. Ma właściwości moczopędne

Ciastka - domowe słodkości
Bułeczki śniadaniowe z chia 178

łyżką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.  2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól oraz rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. 3. Z przygotowanego ciasta formuję owalne bułeczki. Bułki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte bułeczki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami chia. Piekę około 25 minut(...)swoje lecznicze właściwości polecane są szczególnie diabetykom, osobom cierpiącym na nadciśnienie czy nadwagę. Ziarenka mają szerokie zastosowanie w kuchni. Są wykorzystywane, jako dodatek do wypieku pieczywa, do deserów, sałatek, musli czy naleśników. Nasiona chia są warte polecania i zakupu. W mojej kuchni zagoszczą na dłużej. Polecam!!! Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii

Tradycyjna kuchnia Kasi
Domowy kebab z grillowanym kurczakiem w picie 683

jest uformowanie ostatecznych chlebków. Każda kulkę z osobna rozwałkowujemy na cienki placek o grubości ok 4-5mm i wkładamy do rozgrzanego do 200stopni piekarnika na ok 15 minut (ciasto powinno samo się rozdzielić, a jeżeli nie to delikatnie je nacinamy). Ważna informacja! Jeżeli chcemy zachować świeżość chlebków na kolejne dni musimy je szczelnie zawinąć w folie aluminiową(...)Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami, a pomidory w drobne ćwiartki. Warzywa dodajemy do sałaty i łaczymy z kurczakiem. Do upieczonej pity nakładamy na przemian sos, ketchup oraz sałatkę z grillowanym kurczakiem (jeżeli lubimy żółty ser to również go ścieramy na tarce i dołączamy do kebaba). Możemy jeść w ciepłej picie z zimnymi warzywami i ciepłym kurczakiem, lub wstawić

ChilliJemy
TYMIANKOWE UDKA Z PIEKARNIKA 301

Bardzo lubię świeży tymianek i dodaję go do wielu potraw.  Jego lekko ostry, pikantny aromat pasuje właściwie do wszystkich mięs, a także wielu zup, zapiekanek czy sałatek. Szczególnie lubię dodatek tymianku w delikatnych potrawach z drobiu.  Zapraszam więc na drobiowe udka z tymiankiem ... prosto z piekarnika :)) Składniki: udka (lub podudzia)  z kurczaka (ilość zależy od tego(...)marynatą i odstawiamy do lodówki na ok 2h (ja zawsze przygotowuję wieczorem i zostawiam w lodówce do następnego dnia). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego albo na blaszkę od ciasta (wtedy są równomiernie rozłożone i mogą lepiej się zrumienić) i wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika. Nastawiamy temperaturę piekarnika na 175st i pieczemy 1h. W ten sposób przygotowane udka są aromatyczne

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania