Post Proste ciasto jogurtowe z rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerabarbar :) Chodził za mną i chodził, aż wreszcie dopadł mnie w sklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być(...)kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam więc sprawdzić czy ciasto jest gotowe makaronem spaghetti :) I wiecie co się stało
Kraina Tysiąca SmakówCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru-ponad 1/2 szklanki mleka-1/2 szklanki oleju-sok z jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ(...)kroimy rabarbar oraz myjemy i osuszamy truskawki. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy dość luźne ciasto.Wykładamy nim blaszkę. Na cieście dowolnie układamy truskawki i rabarbar. Przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 45 minut.Gotowe: Wyjmujemy z blaszki, studzimy i możemy kroić
Maminek kulinarnyszykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :)Składniki:50 g szpinaku250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego)270 g mąki pszennej7 łyżek cukru brązowego130 g masła2 jajka1/2 łyżeczki spiruliny (opcjonalnie)230 g jogurtu greckiego2 łyżeczki proszku(...)drugą na większe). Najpierw w ciasto "wbijamy" te duże, później jedynie leciutko upychamy małe. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Zielone ciasto ze szpinakiem i rabarbarem
Czarnawisienkaowocami i kruszonką. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o cieście drożdżowym i skorzystać z moich wskazówek odsyłam do posta z poradnikiem: http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/poradnik-seret-idealnego-ciasta.html Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli(...)miski i dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut (musi podwoić swoją objętość). Jeżeli użyliśmy suchych drożdży ciasto nie musi rosnąc, jest gotowe do pieczenia. Przygotowujemy kruszonkę i rabarbar. Masło topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Rabarbar obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe słupki. Przekładamy do miski. Do ostudzonego masła dodajemy mąkę
Mania GotowaniaSezon na rabarbar pomału dobiega końca za to pojawiły się pierwsze jagody, wiec jak tu nie skorzystać i nie upiec czegoś pysznego. Ciasto jest proste, nieskomplikowane, mało pracochłonne, za to pyszne czyli takie jakie lubię najbardziej. Polecam. Źrodlo Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpulchne. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy je w misce przykrytej ściereczką na około 30 minut. Ciasto powinno zwiększyć nieco swoją objętość. Wierzch ciasta:5-6 łodyg rabarbarusok z połowy cytryny3 jabłka2-3 łyżki prawdziwego mioduPrzygotowanie:Rabarbar obieramy i myjemy. Wkładamy do garnuszka i dodajemy miód. Podgotowujemy do czasu rozpuszczenia się miodu (użyłam tego w formie stałej, najlepszy) i aż rabarbar(...)Obieramy jabłka. Wykrawamy gniazdka. Jedno z nich kroimy w kostkę i wrzucamy do garnuszka. Dodajemy trochę soku z cytryny i zostawiamy do grzania razem z rabarbarem. Opcjonalnie można dodać cynamon.UWAGA! Jeżeli do ciasta drożdżowego używasz aromatu - to upewnij się, że nie będzie on kolidował z zapachem cynamonu.Pozostałe dwa jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem
Eat Shrimpsjuż wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo(...)wysypać bułką tartą. Wlać masę kakaową, ułożyć truskawki oprószone mąką i wyrównać powierzchnię. Wylać białą masę,ułożyć pokrojony rabarbar oprószony mąką lekko wciskając do środka. Piec w 170 stopniach około 60 min. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca, po 10 minutach ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Forma 25* 10 cm. Inspiracja - gazeta
Ala piecze i gotujeblogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmieszamy na gładko - można to zrobić łyżką. Wykładamy na kruche ciasto.3. Truskawki i obrany i pokrojony rabarbar wykładamy na ser.4. Składniki kruszonki łączymy i posypujemy ciasto.5. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1 godzinę. Jeśli kruszonka szybko się rumieni, należy ciasto przykryć folią aluminiową. U mnie nie było takiej potrzeby.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki
Kuchnia domowa AniOwoce, owoce, owoce, najcudowniejszy okres w roku, na straganach królują już pierwsze rodzime truskawki i rabarbar, czyli to co lubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde
Bernika - moj kulinarny pamietnikmasło, które dodaje się do innych ciast. Tym razem użyłam nowego majonezu delikatnego Winiary, który ma o połowę mniej kalorii od tradycyjnego, dzięki czemu jeszcze trochę ciasto "odchudziłam" :)Możesz dodać mniej rabarbaru, a dołożyć jedno lub dwa jabłka. Ciasto jest równie pyszne, a będzie smakowało również tym, którzy nie kochają rabarbaru tak mocno jak ja :) Tym razem przygotowałam
Kraina Tysiąca SmakówRabarbar moja miłość... uwielbiam to kwaskowe warzywko. I co roku żałuję, że sezon na nie trwa tak krótko. Rabarbar szczególnie smakuje mi w ciastach lub lodach., Doskonale kontrastuje z ich słodyczą. Dziś zapraszam na sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem. Połączenie karmelu z rabarbarem to idealne zestawienie smakowe. Natomiast do zrobienia dołu sernika wykorzystałam zdrowe ciasteczka jęczmienne z siemieniem lnianym(...)sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Inne przepisy z rabarbarem: Lemoniada z rabarbaru Kompot z rabarbaru Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo
Kulinarne przygody Gatitytrądzikiem i mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. A dziś proponuje taką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.) szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru(...)cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę. Miksujemy raz jeszcze. Na upieczony
NaKońcuJęzyka