Przyszedł czas na kolejne piękne miasto- Toruń, a jeśli Toruń to koniecznie musieliśmy odwiedzić Żywe Muzeum Piernika ! Poznacie tam wszystkie sekrety dotyczące pieczenia pierników ;) Koniecznie wybierzcie się też na piwo do Staromiejskiego Browaru Jana Olbrachta! Kolejnym punktem na mapie były w tym roku Mazury, a dokładniej Bogacko, Ryn, Kętrzyn(...)się na stronę, gdzie można pobrać e-booka! Mam jeszcze dla Was zestawienie 5 najchętniej czytanych postów! Waszą uwagę przyciągnęły: Dietetyczny sernik na jogurtach, rolada szpinakowa z łososiem, ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem oraz sernik dyniowy w wydaniu fit ;) Ostatnia, ale nie najgorsza, a najafajniejsza rzecz jaka mogła nam się przytrafić
Czerwona PorzeczkaPrzepisów na pierniczki jest całe mnóstwo. Jedni preferują pysznie chrupiące, na których można stracić zęby. Inni wolą mięciutkie rozpływające się w ustach. A wszyscy lubią mocno
Lamarida.plTe ciasteczka udały nam się rewelacyjnie :) Dzięki dodatkowi lekkiego kleiku ryżowego są delikatne i chrupiące, nie za twarde, nie za miękkie, akurat takie jakie powinny być
głodny alergikzamieniają te dni w czas-nie-do-zapomnienia . Dużo rozmów. Słów. Mądrych i nie. Prawd i kłamstw. Przerysowań i stereotypów. Rozważań. Odkryć. Zachwytów. Dużo emocji. Sobota o smaku piernika i nocnej pizzy. Pełna dźwięków niezwykłej muzyki. Prostych i szczerych słów. Sobota. Dobry dzień. NIEDZIELA: Nareszcie się wysypiam. Nie daję się ponieść porannej gonitwie, by zdążyć(...)łyżka zmielonej kawy lub garść maku Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z przyprawami - jeśli ich używacie (ja tym razem postawiłam jedynie na smak chałwy), zagnieść ciasto. Formować lekko spłaszczone kulki wielkości orzecha włoskiego. Ja do formowania użyłam specjalnej drewnianej foremki. Piec 13 min. w temperaturze 170 stopni - ciasteczka nie powinny się zezłocić, gdy tylko zaczną
KUCHARNIATradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to także tradycyjne makowce, pierniki i właśnie serniki. Ten przygotowałam metodą taką jak robiła moja Babcia, utarłam go w kamionkowej makutrze, czytając ten przepis wiele osób na pewno się zdziwi-komu by się chciało ręcznie ucierać masę(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie. Tutaj macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy Wanilia i Kardamon
Wanilia i KardamonPierniczki „Słodkie Chatki” – W Małej Cukierence kolejny przepis na pyszne pierniczki, tym razem z melasą. Bardzo aromatyczne i smaczne. Ciasteczka przy brzegach się
Mała CukierenkaNiebawem Mikołajki więc ja co roku przygotowaliśmy pierniczki, którymi częstuje się Mikołaj zostawiając prezenty pod poduszką Pierniczki robiłam z Wikusią a do dekorowania (lukrem niskowęglowodanowym) zasiadła
Ola la LCHFW poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatni weekend przed Świętami i ostatnie momenty na kupienie prezentów, świąteczne porządki i zorganizowanie kuchennych prac... Świąteczne zawirowania czasami naprawdę mocno wciągają i chociaż właściwie to
Kuchnia w Słońcu Skąpanasmacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :) Kocham(...)którego nie omieszkam regularnie korzystać przy wybieraniu gatunku jabłka pod zaplanowane do przyrządzenia danie. Przepisy pogrupowane są w 9 kategoriach: Napoje , Sałatki , Zupy , Potrawy bezmięsne , Potrawy z mięsem , Sosy , Ciasta , Desery i Przetwory . Każda kategoria zabarwiona jest innym kolorem w tytułach potraw czy oznakowaniu numeru strony - łatwiej i przystępniej można przez to książkę wertować. Do wielu receptur dołączone jest też
Grunt to przepis!innym mocnym alkoholem – po miesiącu płyn ściemnieje i nabierze waniliowego aromatu – tym sposobem uzyskamy naturalny ekstrakt waniliowy . Potem wystarczy co jakiś czas dorzucać laski wanilii po robieniu ciast i uzupełniać alkohol. Zarówno cukier i ekstrakt są ważne praktycznie bezterminowo. Cukierki czekoladowo-orzechowe z jagodami goji Prezent dla czekoladoholików. Własnoręcznie zrobione cukierki czekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost(...)ciągu doby. Do jego wykonania potrzebujemy: 0,5 l śmietany kremówki, 250 ml wódki, 0,5 szklanki cukru pudru, 1 tabliczkę gorzkiej czekolady (100 g), 1 łyżkę przyprawy do piernika, 1 laskę cynamonu. Do garnka wlewamy ok. 100 ml śmietany i dodajemy czekoladę połamaną na kawałki. Na malutkim ogniu podgrzewamy, często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Wlewamy wtedy stopniowo pozostałą
Poezja smakuŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy dzień przypomina okienko w kalendarzu adwentowym – niesie ze sobą niespodziankę związaną z Bożym Narodzeniem. Taką cudowną niespodzianką był weekend spędzony
W mojej kuchnipokoju pachniała już prześlicznie ozdobiona choinka. Z kuchni dolatywały świąteczne zapachy. Piernik i makowiec, ustawione na kryształowych paterach wydzielały magiczny aromat świąt. Wszyscy byli odświętnie ubrani. Za oknem skrzył się cudownie błyszczący od mrozu śnieg. Takich świąt jeszcze nie miałam… Chodź, poszukamy na niebie pierwszej gwiazdki…- powiedział Dziadek i chwycił mnie za rękę. Z nosem przylepionym do szyby(...)zaczyn zaczął pracować. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlewamy zaczyn, który powinien podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy
Raj dla Podniebienia