ciasto owsiane - 2520 przepisów (strona:10/168)

Owsiane naleśniki z musem jabłkowym 162

prostu posmarować je ulubionym dżemem :) Naleśniki są bardzo sycące przez co mogą stanowić nie tylko doskonały obiad ale także zdrowe i energetyczne śniadanie. Na 3 naleśniki Ciasto: szklanka mąki owsianej* 1 jajko 3/4 szklanki mleka z wodą w proporcji 1:1 szczypta soli odrobina oleju * zmieliłam kilka łyżek płatków owsianych w młynku do kawy Do miski wbijamy jajko

My simple kitchen
Rustykalne galette z morelami i rabarbarem 161

Proste rustykalne ciasto kruche z mąki owsianej i jaglanej, z charakterystycznymi zawijanymi bokami, potocznie zwane galette, chociaż nie ma nic wspólnego z prawdziwym francuskim ciastem o tej nazwie, które jest wykonywane z ciasta francuskiego i nadzienia z migdałów. Ale od kilku lat ciasta tego typu tak są nazywane przez wiele osób, dla mnie to bardziej tarty bez formy. Niewątpliwie(...)zwał tak zwał, ciasta te pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. Takie ciasto możecie wykonać z dowolnymi sezonowymi owocami, jak truskawki, jagody czy czereśnie. SKŁADNIKI: - 150 g mąki owsianej - 150 g mąki jaglanej - 130 g masła mocno schłodzonego - 2 żółtka - 1 białko - 1-2 łyżki zimnego mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru bądź użyj zamiennika

SMYKWKUCHNI
Chleb graham pszenno-żytni na zakwasie 224

zakwasie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn 75g zakwasu 75g mąki pszennej chlebowej 75g letniej wody Ciasto właściwe 300 g mąki żytniej graham 140 g mąki pszennej chlebowej 160 g mąki pszennej wieloziarnistej 1 szkl. nasion (siemię, dynia, kminek, słonecznik, płatki owsiane - nie nasionko:) 500-600 g letniej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżka oliwy(...)składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką lub ręką. Ciasto powinno być dość rzadkie. Przykrywamy folią i odstawiamy na 10-12h. Keksówki smarujemy tłuszczem. Wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Wykładamy ciasto. Na wierzchu jeśli chcemy sypiemy ulubione nasiona. Zostawiamy ponownie do wyrośnięcia 1-2h. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni (pamiętamy o parze wodnej). Wstawiamy keksówki. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Jaglane brownie z płatkami owsianymi 231

jest wilgotne, mocno czekoladowe, z nutą kokosu i z ciekawym dodatkiem smakowym płatków owsianych! Zapach jaki unosi już od pierwszych chwil jest urzekający,  a ciasto znika w mgnieniu oka! :) Jaglane brownie z płatkami owsianymi  Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jajka 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 2 łyżki oleju kokosowego 40 g kakao(...)śmietankę kremówkę, cukier puder, olej kokosowy, proszek do pieczenia oraz kakao i całość blendujemy do połączenia składników.  Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i namoczone płatki owsiane. Mieszamy dokładnie łyżką.  Ja upiekłam ciasto w foremce na tartę - wyszło idealnie wysokie, a raczej odpowiednio i w sam raz niskie ;) Pieczemy w temp. 175 st. przez 45-50 minut, do suchego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Owsiana tarta z fenkułem, czosnkiem i tymiankiem 144

lodówki). Wyrabiaj aż do uzyskania tzw. mokrego piasku. Dodaj jajko i znów wyrabiaj ciasto formując kulę. Gdy ciasto za bardzo się lepi dodaj płaską łyżkę mąki owsianej i znów zagnieć. Ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij, wałkuj ciasto i przenieś na formę do tarty. Tam wieńczymy dzieło, dociskając i wyrównując boki

gutfut
Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem 178

Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren słonecznika 300 g wody Wykonanie: Składniki zaczynu wymieszać(...)Wymieszać łyżką, jeśli byłoby za suche dodać troszkę wody. Keksówkę (25 x 11) nasmarować tłuszczem i obsypać otrębami. Ciasto przełożyć do formy, posmarować woda i obsypać płatkami owsianymi. W przepisie, Mysia zostawiała ciasto do wrośnięcia na  10-12 godzin. U mnie już po pięciu ciasto zaczęło wychodzić z formy. Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowy Dzień Kobiet 131

margarynę przesiekaj ze sobą dokładnie dużym nożem. 2. Dodaj 3 żółtka, cukier i tahini z kakao. 3. Zagnieć wszystko dokładnie na masę jednolitego koloru. 4. Do gotowego ciasta dodaj płatki owsiane i dokładnie zagnieć. 5. Masę uformuj, owiń folią spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na ok. 30 min. 6. Schłodzoną masę wyjmij i rozwałkuj na dość cienki placek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 164

Ciasto ma wyraźny smak bananów przełamany kwaskowym jabłkiem. Jest wilgotne i zwarte, nieco zbliżone konsystencją do brownie. Świetnie sprawdzi się dla osób dbających o dietę. SKŁADNIKI: (na formę 25cm x 25cm) 1,5 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 banany (400g) 1 łyżeczka sody łyżka octu kilka kropli aromatu waniliowego duże kwaśne jabłko lub dwa mniejsze szklanka płatków owsianych 2 łyżki(...)łączymy z bananami. Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka

Pyry na Gaz
Chleb na owsiance 183

łyżki płatków owsianych Dodatkowo: - masło i otręby owsiane do foremek Płatki owsiane (lub otręby) zalewamy wrzącą wodą. Natychmiast dodajemy masło, sól i miód. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wlewamy mleko – mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę i drożdże. Wyrabiamy robotem z hakami przez ok. 20 minut. Po wyrobieniu ciasto będzie luźne i lepkie. Ponieważ piekłam z 1,5 porcji ciasto przełożyłam(...)keksowe wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy otrębami owsianymi. Zwilżonymi wodą dłonią lekko spłaszczamy wyrośnięte ciasto. Przekładamy je do foremek. Wilgotną dłonią wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy płatkami owsianymi, białym sezamem i czarnym sezamem (u mnie nasiona chia). Tym razem już suchą dłonią delikatnie przyklepujemy posypkę. Foremki odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką

mojewypiekiinietylko
Migdałowe ciasto z malinowym dżemem chia 334

Brzmi dziwnie? To nie jest żadna filozofia! To ciasto zostało zrobione z płatków owsianych i migdałów. Nie zawiera mąki pszennej ani masła. Pod bardzo chrupiącą kruszonką jest malinowy dżem chia, który przygotowuje się bardzo szybko. Można użyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane(...)jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów

Jaglusia
Chleb owsiany na mące owsianej ze słonecznikiem. 148

przygotowania jest idealna. Dalej są chrupkie z zewnątrz i puszyste w środku. Idę więc dalej i działamy z chlebem na mące owsianej. Czego używam? -1 i 1/2 kubka mąki owsianej -1 kubek mąki żytniej TYP720 -1/2 kubka mąki pszennej TYP550 -25 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -50 ml mleka ciepłego ok 39 stopni -200-250 ml ciepłej przegotowanej wody(...)mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn wraz z wodą wlewamy do mąki z solą i zaczynamy wyrabiać ciasto, Dodajemy słonecznika. Papier do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy płatkami owsianymi, wkładamy do foremki. Ciasto jest delikatne, ale nie powinno się lepić do rąk. Oklepujemy je olejem rzepakowym i wkładamy do formy, lekko uciskając. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

BaRepas
Chleb na zakwasie ŻYRAFA 212

mąki żołędziowej 180 g pszennej mąki razowej 100 g mąki żytniej 180 g mąki pszennej 2x pół łyżeczki soli 2x pół łyżeczki cukru garść ciasta z poprzedniego wypieku garść suszonych żurawin garść płatków owsianych łuskany słonecznik woda W sobotę wieczorem : W jednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą(...)Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki owsiane. Garnki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykryć wilgotnymi ściereczkami. W niedzielę rano : Garść ciasta pszenno-żytniego przełożyć do pojemnika na następny raz. Resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 173

łyżki, i mieszaj, aż masa stanie się kremowa. Dodaj jajko i wanilię, dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, dokładnie wymieszaj, po czym połącz z żurawiną i płatkami owsianymi. Nabieraj łyżką porcje ciasta, kładź je na papierze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe, okrągłe ciasteczka. Wstaw na około 10 minut do piekarnika, aż ciasteczka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb piwny - wyzwanie 190

soli. Ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką lub jeżeli mamy mocny mikser wyrabiamy do w mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak

Basia w kuchni
Jak zrobić zacierki 173

oraz: ostra tarka z dużymi otworami Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wbić jajko i wymieszać (najlepiej widelcem), aby składniki połączyły się tworząc konsystencję płatków owsianych. Dalej zagniatać ciasto ręką, aż powstanie gładka kula. Trwa to około 5 minut. Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut. W tym czasie

Posadzone i zjedzone