Wpisując w internet hasło KALABRIA najczęstszym przymiotnikiem, jaki napotkacie w opisach tego rejonu, to NIEODKRYTA. Nieodkryte tereny, nieodkryty raj, plaże, klify… Klify z widokiem na Tropeę
Słodki sentymentWpisując w internet hasło KALABRIA najczęstszym przymiotnikiem, jaki napotkacie w opisach tego rejonu, to NIEODKRYTA. Nieodkryte tereny, nieodkryty raj, plaże, klify… Klify z widokiem na Tropeę
Słodki sentymentDukkah, dakkah, dakka, dugga to nazwy bardzo popularnej na Bliskim Wschodzie zwłaszcza w krajach Maghrebu (Egipt, Tunezja) arabskiej mieszanki przypraw i orzechów stosowanej jako dodatek do
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry! Zaczął się wrzesień a wraz z nim początek roku szkolnego. To oznacza, że w ruch poszły śniadaniówki i rozpoczął się codzienny rytuał ich napełniania
Dorota SmakujeLubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska
Candy PandasZupa, domowe masło orzechowe czy hummus – to tylko kilka przykładów tego, co można zrobić w blenderze kielichowym. Urządzenie to jest chyba jednak najbardziej znane dzięki temu, że przy jego pomocy można zrobić pyszne smoothie i koktajle. Blender kielichowy czy blender ręczny? Blender kielichowy oraz blender ręczny to dwa podstawowe warianty tego urządzenia. Różnicę między nimi można porównać do różnicy między(...)blendowania (razem z kielichami), do blenderów – końcówki w miksowania. Oprócz tego wiele urządzeń posiada dodatkowe nakładki, wymienne ostrza – dzięki temu można za ich pomocą np. siekać warzywa czy gnieść ciasto – upodabniają się w ten sposób do robotów kuchennych. W przypadku blenderów kielichowych, których baza jest jednocześnie płytą grzewczą, możemy mieć dostępną funkcję gotowania. Zdarza się także dodatkowy tryb pulsacyjny, naprzemiennie
Żyję by jeśćTruskawki, wanilia i sernik. Niewiele wysiłku i czasu trzeba by stworzyć wyśmienite połączenie. Szczególnie łatwe jest to wtedy, gdy pod ręką mamy świeże, soczyste i dorodne
Karo in the KitchenJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁosoś z sojowej marynacie ze szparagami to pyszne danie dla całej rodziny. Warto przygotować je teraz, kiedy dostępne są świeże, zielone szparagi. Podpowiemy Wam jak je
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna woda gazowana. v Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę
Mia Cucina SofietaZ okazji trzecich urodzinek mojej małej Zosieńki postanowiłam nieco poeksperymentować w kuchni i stworzyć torcik urodzinowy słodzony tylko owocami. Udało się! W tym wypieku nie ma
Natka PietruszkiŻurawina suszona Żurawina jest bardzo smaczna, posiada bardzo dobrą jakość i smak. Cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale(...)taco a także jako sos do mięs oraz dodatek do wrapów. Sos jest dość pikantny ale lubię ostre rzeczy więc sos przypadł mi do gustu. Basia Basia Krem orzechowy naturalny Krem orzechowy jest bardzo dobry w smaku i bardzo aromatyczny. Przypadnie do gustu również tym, którzy cenią sobie jego naturalny, prawdziwy i mocno orzechowy smak a nie mają możliwości
Podróż w kulinariamasy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy o średnicy 21 cm układamy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto przekładamy i delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę(...)uzyskać 4 blaty. Wysokość tortu: 12 cm By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową
Wędrówki po kuchni