ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:421/518)

Rolada z jabłkami 197

Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blog Składniki : 4 jajka 150 g cukru pudru 120 g mąki cukier waniliowy cynamon 3-4 jabłka łyżeczka cukru do posypania jabłek orzechy włoskie (tak ok 30g) opcjonalnie(...)rodzynki - posypujemy delikatnie cynamonem i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35-40 min (w połowie pieczenia przykrywamy blaszkę papierem do pieczenia, aby jabłka zmiękły). Po upieczeniu wyjmujemy gorące ciasto na blat i gorący biszkopt zawijamy ciasno w roladę. Zawijamy np. w papier do pieczenia i ściereczkę i odkładamy do całkowitego wystygnięcia - wcześniej nie możemy jej rozwinąć !  Polewa : Masło, miód

charlotte gotuje
Lekka keto babka z makiem i kakao 69

osładzania każdego z kolejnych, jeszcze pozostałych przedświątecznych poranków. Biszkopcik smaczny solo, oraz wykorzystany jako podkład  do keto smarowideł, kremów, konfitur.  W podketo.pl znajdziecie cały ich zestaw - kremy orzechowe  konfitury bezcukrowe -  rewelacyjny smak, skład i konsystencja. Skorzystajcie z mojej propozycji, byście zdążyli dogodzić sobie bezkarnie, zanim pod świąteczną klasyką się ugniecie - do czego oczywiście namawiam :) Składniki: wszystkie(...)pieczenia, suchy mielony mak i ponownie miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Teraz do masy żółtkowej dodajemy w trzech ratach ubite białka, delikatnie łączymy je z masą za pomocą szpatułki. Ciasto powinno być bardzo puszyste, napowietrzone, lekkie. Do formy babkowej - u mnie silikonowa z kominem,  przelewamy 2/3 puszystej ale dość rzadkiej masy, wyrównujemy powierzchnię. Do pozostałej części dodajemy gorzkie kakao

Kronika Piekarnika
Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami 73

Share Pinterest Print Zapiekany camembert z czosnkiem, rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna przekąska na gorąco, idealna z chrupiącą bagietką oraz lampką białego wina. Bardzo polecam

Oryginalny smak
Sernik kawowy. 70

Pyszny, aromatyczny, mokry, uwielbiam go! Polecam na Święta i nie tylko. Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową Co nam trzeba? 1 kg

Latosiowydom
SYROP Z ORZECHÓW LASKOWYCH 85

Przepis łatwy i szybki na syrop z orzechów laskowych. Syrop orzechowy o aromatycznym zapachu i smaku  jest świetnym dodatkiem do wypieków, kremów, deserów i kawy.  Jak zrobić taki syrop z orzechów laskowych pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał  RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SYROP(...)oddzielić syrop od orzechów. Przelewamy gotowy syrop jeszcze ciepły do buteleczek lub słoiczków.  Uwagi: - Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. - Orzechów nie wyrzucamy. Można je wykorzystać do ciast i deserów, lub po prostu zjeść, bo są przepyszne. Obserwuj  RITA creative  na   INSTAGRAMIE Jeżeli interesuje Cię co się u mnie aktualnie dzieje, to serdecznie zapraszam

RITA food channel
TRUFLE PIERNIKOWE na Sylwestra i Nowy Rok 141

Trufle piernikowe, to idealny pomysł na świąteczne pierniki, które zostały po Świętach i nie ma na nich już chętnych. Ja trufle piernikowe przygotowywałam na Boże Narodzenie

SMYKWKUCHNI
Przepisy na święta 246

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może i

KUCHARNIA
Czym nasączyć biszkopt do tortu? 144

ciasto biszkoptowe. Biszkopt nabiera wilgoci także od kremu, którym jest wysmarowany na zewnątrz. Rodzaj kremu także ma znaczenie przy nasączaniu. Kremy z masłem praktycznie nie oddają wilgoci. Natomiast bita śmietana oddaje bardzo dużo wilgoci. Dodatki takie jak owoce zwiększają wilgotność tortu. Natomiast bezy wchłaniają wilgoć. Do jasnego biszkoptu średnio nadają się ciemne poncze, które mogą nierównomiernie i nieestetycznie zabarwić ciasto(...)sprawdzi się do biszkoptów posmarowanych bitą śmietaną. Słodka herbata lub kawa rozpuszczalna Kawa rozpuszczalna, słodka herbata czarna lub owocowa doskonale sprawdzą się do nasączania biszkoptu do tortu z kremem: orzechowym, czekoladowym, toffi lub tiramisu. Pamiętaj jednak, że taki poncz zabarwi jasny biszkopt. Dodatkowo poncz na bazie kawy nie jest zalecany dla dzieci. Oranżada Oranżada jest gotowym ponczem, który możemy wykorzystać

Ania gotuje
Orzeszki z kremem – nadziewane ciasteczka 251

często <3 Dziś i ja raczę nimi rodzinę, a na Święta planuję przygotować ich sporą ilość z najróżniejszymi masami. Dziś dzielę się z Wami prostym przepisem na kruche orzechowe skorupki ciasteczek i pyszny krem wypełniający ich wnętrze. Tak przygotowane orzeszki z kremem będą idealne na świąteczny stół, jak i na najróżniejsze okazje czy przyjęcia. Jak przygotować kruche skorupki(...)nadziewamy je kremem. Orzeszki można nadziać dowolnym kremem. Najpopularniejsze są kremy na bazie mleka w proszku. Ja jednak dziś polecam Wam prosty krem, który sprawdzi się również do przekładania ciast. Składniki: Na kruche ciasteczka orzeszki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 0,5 szklanki cukru pudru 1/4 łyżeczki sody mała szczypta soli 250 g masła lub margaryny Na krem

Słodkie okruszki
Dlaczego warto wybierać batoniki bezglutenowe? 59

Batoniki bezglutenowe stają się coraz bardziej popularne jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Czym się charakteryzują i jak je przygotować, by cieszyć się ich smakiem i

BabskiePorady.pl - Przepisy
Kokosowe ciasteczka z czekoladą 127

wstępów: czytajcie, zapisujecie i bierzecie się za pieczenie. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach   Orzechowe ciasteczka choinki Pyszne pierniczki last minut z lukrem   Kruche ciasteczka z bezą   Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread(...)puszystą masę, następnie dodajemy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Wsypujemy je do masy maślanej, miksujemy, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na blacie posypanym mąką. Powinno ono mieć grubość

Kulinarne przygody Gatity
CHLEB RAZOWY Z MĄKI Z SAMOPSZY I ORKISZU Z ZIARNAMI 243

wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki..."  (Biokurier.pl) Piekłam w dwóch silikonowych formach, o wym. 24x8cm. Składniki: - 200g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 500g mąki(...)obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej do 200*C piekarnika i piekę na termoobiegu ok.60 minut.  Po upieczeniu

Smaczne Zdrowe
Kokosowy pudding z chia 163

Na wstępie krótko o nasionach chia (szałwii hiszpańskiej). Pochodzi z Ameryki Południowej i uprawiana była już przez Azteków. Te malutkie nasionka zawierają minerały, witaminy i antyoksydanty

Oryginalny smak
Przytulone bułeczki z płaskurki. Czy znasz płaskurkę? 292

chemii i zanieczyszczeń. Ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Uprawiana jest wyłącznie ekologicznymi, tradycyjnymi metodami. Wypieki z niej mają piękny zapach i lekko słodki, orzechowy smak. Zawiera gluten jak wszystkie mąki, jednak zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosonową. Jest lekkostrawna, a gluten rzadko wywołuje alergie. Mąka z płaskurki jest bardzo wartościowa. Poprawia trawienie(...)drożdży instant 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki czarnuszki - do posypania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem 116

Czy owsianka może się znudzić? Absolutnie nie, jeśli za każdym razem użyjemy różnych składników. Wystarczy pokombinować, dodać inne owoce, orzechy, przyprawy czy też zamienić mleko na

Oryginalny smak