słodyczami bez wyrzutów sumienia i ze świadomością, że robi się coś dobrego dla swojego organizmu. Brzmi zupełnie absurdalnie, a jednak! Dowodów na potwierdzenie tego znajdziecie u mnie mnóstwo- od ciasta marchewkowego , przez szarlotkę , pralinki , muffiny z komosy ryżowej , aż po peanut butter granola bars i wiele, wiele innych przepisów, które łączy jedna wspólna cecha- samo zdrowie w przepysznej oprawie! Idąc(...)eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia. Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta składniki to bogate źródła wartościowych związków. W bardzo dużym skrócie : kasza jaglana- bomba
peanutbuttermonsterwsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy masę na około 20 minut w chłodnym miejscu aż stwardnieje. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dalej ucierając dodajemy po łyżce masy orzechowej aż całą wyrobimy, na koniec wlewamy wódkę, mieszamy i masa gotowa (jest troszkę lejąca ale szybko zastyga). Odkładamy ją do lodówki na 20 minut(...)zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka przekładamy do pojemnika i odkładamy na kilka godzin aż najdą. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień. Orzeszki z nadzieniem mleczno - orzechowym są bardzo smaczne
Kulinarne Fantazje Mariolisuchych, dokładnie wymieszać. Figi umyć, osuszyć, pokroić na średniej grubości plastry. Na rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 1 łyżki), smażyć na złoty kolor. Na wierzchu układać po plasterku figi, obracać na drugą stronę, również smażyć na złoty kolor. Podawać z syropem daktylowo-orzechowym. Smacznego! Ja tymczasem czekam, aż nieco się rozjaśni; na popołudnie zapowiedzieli się goście, więc muszę posprzątać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiejsc wizytę trzech mędrców ze Wschodu celebruje się wieńcami drożdżowymi z nadzieniem marcepanowym lub orzechowym nadzianych bakaliami. Ja właśnie taki wieniec w kształcie korony upiekłam i zjedliśmy bardzo szybko, dlaczego? bo rozpływa się w ustach. Radzę sprawdźcie sami. Wypiek dołącza do wydarzenia Ciasto na niedzielę - Wypieki Trzech Króli. Ciasto Trzech Króli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto w iście amerykańskim stylu! Proste i pyszne! Zapraszam! Składniki na ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 500 g ciasteczek Oreo (lub podobnych) 100 g masła Składniki na masę: 180 g śmietanki 30% (mocno schłodzonej) 250 g kremowego serka śmietankowego Philadelphia 100 g masła orzechowego typu crunchy 1 łyżka miodu (użyłam akacjowego) Dodatki(...)wlewamy zimną śmietankę i miksujemy do momentu aż śmietanka będzie sztywna. Następnie dodajemy serek, masło orzechowe i miód - całość miksujemy na najniższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Przekładamy gotową masę serową na przygotowany wcześniej spód i wyrównujemy jej powierzchnię za pomocą szpatułki. Wierzch ciasta posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz pokrojonymi cukierkami reese's. Całość obwijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalki
Emcia Pichciczekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka mascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka
Wypisz Wymalujproszek i cukier. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Małą patelnię wysmarować olejem. Nalać małą chochelkę ciasta. Smażyć na średnim ogniu z obu stron. KREM Płatki Corn Flakes kakao i miód zmiksować w malakserze na mączkę. Dodać jogurt, masło orzechowe, kakao, miód i serek. Zmiksować na gładki krem. SKŁADANIE Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę kremu i rozsmarować
Kuchnia Paulettesśmietanki kremówki 36 % 1 łyżka erytrytolu łyżeczka skórki startej z cytryny - opcjonalnie garść orzechów pistacjowych na spód: herbatniki petitki lub wybrane bezcukrowe ciasteczka 3 - 4 łyżki kremu orzechowego - u mnie Bezkarny słony karmel z Podketo.pl Wykonanie: Masa serowo - dyniowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Do wysokiego naczynia wkładamy serek ricotta, wsypujemy słodzik(...)prostokątna, ceramiczna o wymiarach 20 cm / 23 cm, wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię ulubionym kremem lub masłem orzechowym. Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych. Jest słodzony erytrytolem, w 100 gramach zawiera 19 gram węglowodanów
Kronika Piekarnikajajka - 100 g serka mascarpone - 100 g masła orzechowego - szczypta proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki. Nagrzaną gofrownicę smarujemy niewielką ilością oleju i wylewamy ciasto. Pieczemy nie otwierając przez 6 minut. Podajemy na słodko lub wytrawnie. U mnie dzisiaj maliny, borówki i syrop klonowy :) Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne Rewelacjeposiekanego z mąką pszenną masła oraz żółtek i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Do zrobienia szarlotki najlepsze są jabłka odmiany szara reneta, ale mogą też być inne lekko kwaśne. Od kwasowości jabłek zależy ilość dodanego cukru do musu. Szarlotka krucho-drożdżowa to ciasto łączące w sobie dwa rodzaje ciasta, a dodatek drożdży sprawia, że jest ono bardzo delikatne i lżejsze(...)ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną większą, drugą mniejszą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować na prostokąt nieco większy od blachy. Ciasto obficie podsypać mąką pszenną, aby nie kleiło się do stolnicy i wałka. Następnie przełożyć do blachy. Ciasto posypać połową bułki tartej. Wyłożyć mus jabłkowy, wyrównać, posypać pozostałą bułką tartą. Następnie rozwałkować drugą część ciasta
Danka Pichcimelasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – Miękkie pierniczki nadziewane – Ciastka owsiane z masłem orzechowym – Kandyzowane migdały – Ciasteczka cytrynowe – Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków – Kokosanki – Ciasteczka z makiem – Florentynki – ciasta z bakaliami i czekoladą – Ciasteczka z pieczątkami – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
nietylkopasta.plSzybkie i bardzo proste wegańskie ciasto z kaszy manny, polewą z wegańskiej czekolady i wegańskimi poduszeczkami zbożowymi z kremem czekoladowo-orzechowym. Mmmm... Palce lizać! Składniki: Spód 40g wegańskich herbatników Masa 125g suchej kaszy manny 250ml napoju roślinnego 20g erytrytolu Polewa 40g ekologicznej czekolady słodzonymi daktylami 30ml napoju roślinnego 50g ekologicznych poduszecz ek zbożowych z kremem
Truskawkowa Fiestajeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką) Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno i drugie masło powinno być w temperaturze pokojowej), jajka, pastę waniliową i cukier. Ciasto wyrobić mikserem , lub ręcznie, ma być dość miękkie i dużo rzadsze niż klasyczne kruche ciasto. Czekoladę posiekać i za pomocą łyżki wmieszać
Krylowa Kuchniaszkl. cukru , 1 łyżka masła orzechowego, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz masłem orzechowym, dodajemy mąkę, kakao, proszek, a na końcu płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor
słodki bratekSernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Ten sernik jest czymś niesamowitym! Nie sądziłam, że efekt końcowy przejdzie
zdrowo i aktywnieSernik i orzechy to połączenie dwóch moich ulubionych elementów. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Ten sernik jest czymś niesamowitym! Nie sądziłam, że efekt końcowy przejdzie
Zdrowie i pysznie na talerzuMazurek czekoladowo - orzechowy, to pyszne połączenie orzechów, czekolady i powideł. Jest kruchy i wyjątkowo smaczny. Polecam przygotować to ciasto a zaskoczycie jego smakiem swoich gości. Mazurka przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g orzechów włoskich 1 jajko 60-70 g cukru
Kulinarne Fantazje MarioliMamy tu miłośników słodyczy? Pewnie zadaję głupie pytanie, bo na pewno się tutaj ktoś taki znajdzie (w sumie większość przepisów na tym blogu to propozycje ciast
365 dni dookoła kuchniWypiekaniu na śniadanie" zaproponowano tym razem rogaliki drożdżowe z puree bananowym i z nadzieniem jabłkowo orzechowym. Rogaliki są ładnie wyrośnięte, lekkie, puszyste i pysznie smakują. Przepis z bloga Candy Company. Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 25 świeżych drożdży 50 g cukru kokosowego 170 g puree z bananów 2 jajka 120 ml letniego mleka 100 g masła szczypta
Ala piecze i gotujesmak kakao, więc jeśli ktoś lubi naprawdę słodkie wypieki to warto dodać do niego kilka łyżek np. ksylitolu. Ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao
Healthy food explorerśmietanę oraz wymieszane z mlekiem budynie i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed końcem pieczenia robimy bezę orzechową. Beza orzechowa: 6 białek 5 łyżek cukru 80 g zmielonych orzechów 120 g posiekanych orzechów 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka
Pyszności Słodkościpietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi. Zdrowy Olej Rzepakowy Firmy Green Spoon charakteryzuje się bardzo ciekawym i wyrazistym smakiem. W pierwszej chwili wyczuwamy orzechowy posmak. Olej znakomicie sprawdza się do smażenia, marynowania, jako dodatek do sałatek czy nawet w ciastach. Potwierdzam, ponieważ wypróbowałam
VioletoweKucharzeniecałą masę pysznych i zdrowych potraw. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem wielu dań. Szczególnie w pamięci utkwił mi chleb cukiniowo – orzechowy, który na pewno pojawi się na blogu. Smak był bardzo zaskakujący. Chleb ten smakował jak ciasto. Ja w teamie z Kasią, miałam przyjemność przygotować orzechowo – cynamonową granolę z waniliowym jogurtem i musem owocowym oraz kurczaka tikka masala
Moja pasja smakuspółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto
My Chcemy Jeśćdodatkiem suchego budyniu? Naprawdę smakują przepysznie. Poniższa wersja jest z mąką żytnią (możecie użyć pszennej), co daje świetny efekt smakowy. Mają orzechowy posmak i lekką, budyniową nutę. Przypomniał mi się pomysł na guziczki (pamiętacie Oreo ?), bo z ciastem fajnie się pracuje i po upieczeniu zachowuje nadane mu kształty. Cukier możecie zastąpić inną substancją słodzącą, wtedy ciastka będą bardziej zdrowsze
Di gotujeziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus z pieczoną dynią Przekąska z białej rzodkwi Różyczki z ciasta francuskiego Frytki z batatów Żołnierzyki z owoców z dipem Placki cukiniowe Hummus buraczany Lekki krem orzechowy Pieczona cieciorka Pieczarki faszerowane kaszą jaglaną
Be Fit Be Strongcukru * 2 jajka * 200g masła orzechowego * 80g masła * 180ml mleka * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Rozpuścić masło, wymieszać z masłem orzechowym, jajkami i mlekiem. Dodać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ciasto nałożyć do papilotek. Piec na złoty kolor w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka
Magiczne Życie Martyłyżeczki sody opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody Wykonanie: - miękkie masło utrzeć z cukrem - cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe - mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie - jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody - ciasto powinno być miękkie - ciasto zafoliować i schłodzić - ze schłodzonego ciasta
Smakołyki BerenikiPołączenie czekolady z orzechami? Proste ciasto na weekend? Dziś na blogu pojawił się przepis na bardzo proste i bardzo czekoladowe ciasto - czyli to co lubicie najbardziej. Po dłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na brownie orzechowe. Idealne na ciepło z gałką lodów waniliowych i posypką orzechową. Jej! Skuście się na nie koniecznie :) Jeżeli jednak interesują was inne czekoladowe przepisy
Słodkie Przyjemnościpłatki, mąkę, kakao i sodę. Wymieszaj suche składniki i wlej mleko. Banany rozgnieć widelcem i wmieszaj w masę, dodaj też masło orzechowe i melasę. Na suchej patelni upraż wcześniej posiekane orzechy, które wraz z rodzynkami dodaj do ciasta. Całość dokładnie wymieszaj. Teraz z czekoladowej masy odmierz ciasteczka (ja robię to za pomocą zwykłej stołowej łyżki, ale myślę, że najłatwiej będzie
Roślinna - blog wegańskiduże jajko 60g miodu 60g domowego masła orzechowego ( KLIK ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej cynamon kardamon PRZYGOTOWANIE: Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem
peanutbuttermonster