ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:231/518)

Bułeczki orzechowe 184

sobie, że wieniec z cynamonem piekę tak często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję.  Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi(...)dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Liska podaje, aby bułki piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut. Ja swoje piekłam w temperaturze 190 przez 20 minut. Wyszły lekko zrumienione i równomiernie wyrośnięte. Orzechowe bułki doskonale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik chałwowy 79

cukru pudru 3 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej) Składniki na masę serową 200 gr chałwy (u mnie orzechowa) 1 kg sera 1 budyń śmietankowy 100 ml śmietany 30 % 100 gr cukru 2 jajka Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki na ciasto łączymy kilkoma ruchami i wkładamy do lodówki na około 30 min. 2 Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Sernik z masłem orzechowym 39

tylko zobaczyłam masło orzechowe w paczce z Ameryki od siostry Anyi, od razu pomyślałam o serniku. Ser jest tak wdzięcznym składnikiem spożywczym, że łączę go z produktami, które pozornie do siebie nie pasują. Piekłam już np. sernik z dżemem z czarnej porzeczki, z jagodami, z dynią, marcepanem, adwokatem, zieloną herbatą Matcha, białą i ciemną czekoladą, kawą czy wytrawny z porem(...)powinien smakować. Sernik, jak to w moich sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa ? 500 g sera twarogowego

To co kocham
Sernik z masłem orzechowym 110

sernikach bywa, jest bez spodu. Jeśli lubicie masło orzechowe, to powinien Wam bardzo smakować. Posmak masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego

To co kocham
Chlebek bananowy z orzechami 52

spotkać między innymi w każdym Starbucksie. Przepis dostałam od siostry Ani. Z tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: ? 250 g masła ? 4 jajka ? 4 banany bardzo dojrzałe ? 8 łyżek śmietany(...)jajka i rozgniecione widelcem banany. ? Wsypać mąkę i sodę. ? Jeśli masa zacznie się warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. ? Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. ? Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. ? Piec w 180 st.C przez 40 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
Chlebek bananowy z orzechami 139

tego ciasta można zrobić również muffinki bananowe. Chlebek jest bez dodatku drożdży, tylko z sodą, co sprawia, że ciasto jest ciemne. Jaśniejsze natomiast wychodzi po dodaniu proszku do pieczenia. Wilgotne, mocno bananowe, chrupiąco orzechowe! Składniki: • 250 g masła • 4 jajka • 4 banany bardzo dojrzałe • 8 łyżek śmietany • 3/4 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 3 szklanki mąki(...)Wsypać mąkę i sodę. • Jeśli masa zacznie się warzyć przed wsypaniem mąki to dodawać ją wcześniej po trochu. • Na koniec dodać przesiekane orzechy włoskie. • Ciasto wlać do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. • Piec w 180 st.C przez 40 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

To co kocham
CIASTECZKA BABECZKI BROWNIE 113

czekoladowe ciasteczka. Brownie to ciasto, które wyjdzie każdemu. Tak samo jest z ciasteczkami. Jedynie można je zbyt mocno spiec i będą czarne :D.  Szybkie i proste dla łasuchów czekolady.  SKŁADNIKI: mąka pszenna 100 g.  czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 70 % 100 g. jaja 3 szt. cukier waniliowy 1 op. masło orzechowe(...)łyżki  masło 120 g.  METODA: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem z pokrojonym w kostkę masłem i masłem orzechowym. Gdy masa lekko ostygnie dodać roztrzepane jaja i cukry.  Następnie przesianą mąkę i razem wszystko wymieszać.  Ciasto przelać do małych foremek ( np. silikonowych) do babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni ( bez termoobiegu

Kuchnia Paulettes
Tort orzechowo- czekoladowy 125

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które

Domowe ciasta
Babka kawowo- orzechowa 142

Dziś na moim blogu przepis na kolejny wielkanocny wypiek. Babkę przygotowuje się w kilka chwil. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 jajka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Palmiery czekoladowo-orzechowe 152

składniki* gotowe ciasto francuskie* 8 łyżek kremu orzechowo-czekoladowego np. nutella* 50 g posiekanych orzechów laskowych* 2 łyżeczki cukruSposób wykonaniaRozwinąć ciasto. Krem orzechowo-czekoladowy nieco podgrzać

Mix smaku
Orzechowe Oko słonia 1366

Niezwykle pyszne ciasto, a krem z mielonymi orzechami włoskimi jest po prostu boski. Ciasto z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Co prawda jego nazwa to

Złote przepisy
Waniliowe muffiny motylki z kasztanowymi skrzydełkami (bez glutenu, cukru białego) 119

mikrofali) rozpuścić olej/masło i ksylitol. W misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać serduszka. Przełożyć

Candy Pandas
Krążki mocno orzechowe. 117

Uwielbiamy orzechy włoskie, a także domowe smarowidła, często kupując masło orzechowe. Ja podpowiem Wam jak szybko zrobić własne! A przy okazji wyczarować smaczne chrupadełka do kawusi! Co nam trzeba? 200g orzechów włoskich- już wyłuskanych 100ml oleju z orzechów włoskich SemCo BIO płaska łyżka cukru trzcinowego ciasto francuskie Cukier trzcinowy żółtko Robimy! Do blendera wlewamy olej- Przygotowana kompozycja smakowa łączy

Latosiowydom
Babeczki orzechowo - pomarańczowe. 171

Pyszne, mięciutkie, bardzo pomarańczowe, oraz bardzo orzechowe babeczki orzechowo-pomarańczowe. Przygotowanie takich pysznych babeczek nie zajmuje dużo czasu, zniknięcie babeczek też nie zajmuje długo czasu, bo po spróbowaniu jednej trudno jest się oprzeć drugiej.  Babeczki udekorowałem w stylu angielskim, czyli kremem maślanym z cukrem pudrem, ale trochę zmieniłem składniki kremu i zamiast części masła dałem jogurt naturalny. Krem(...)pieczenia. Mąkę dodajemy do składników mokrych i mieszamy za pomocą trzepaczki przez ok. 2 min, masy nie należy miksować mikserem, jedynie dokładnie wymieszać ręcznie, aby nie było grudek. Do ciasta dodajemy pokrojone na mniejsze kawałeczki orzechy i skórkę otartą z pomarańczy (ścieramy tylko powierzchnię skórki, czyli tylko samą pomarańczową część), i mieszamy.  Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania