ciasto na żelatynie - 831 przepisów (strona:3/56)

CIASTO CYTRUSOWE 238

startej skórki z pomarańczy Polewa Szklanka jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny aromat cytrynowy łyżeczka mieszanki skórek z cytrusów Owoce dokładnie umyci  wyparzyć  a następnie zetrzeć skórkę na tarce (można także zetrzeć skórkę  pozostałą po owocach) Ciasto Białka oddzielić od złotek z białek ubić sztywną pianę żółtka zmiksować z cukrem(...)wystudzić i polać polewą. Polewa Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Do jogurtu dodać cukier, puder oraz parę  kropel aromatu dokładnie wymieszać, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewą polać zimne ciasto a następnie udekorować skórkami z cytrusów. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Kostka Cappuccino. 610

dwie równe połówki.  Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy.  Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia(...)formie). Odstawiamy do lodówki na 5-10 min.  W między czasie pozostałą kremówkę ubijamy z cukrem i po pierwszych rysach ubijaka dodajemy rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Powstałym kremem przykrywamy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.  Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Murzynek z budyniem czekoladowym 432

znowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny. Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :) Czas pieczenia:   około 50 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Składniki(...)budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, resztę składników zagotować. Dodać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Migdałowiec 348

rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny 1 cukier wani linowy 25 dag masła 1 szklanka mąki p szennej 1 opakowanie budyniu śmketankowego(...)ugotować budyń i wystudzić.  Chłodny budyń połączyć z masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.  Przełoż enie ciast a: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy

Pasja Smaku
Ciasto 3 BIT 401

całą noc , aby sie nim poczęstowac ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam sie na przepisie PK Wymiary blaszki: 24 x 28  Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy krówkowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyzka żelatyny + 1/3 szkl. wrzątku - 100 g czekolady - 2 budynie waniliowe(...)budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe :) Ja włożyłam na całą noc do lodówki . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką 8899

Post Ciasto z karmelem i śmietaną kremówką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Kostka kawowa 432

wciąż płynną polewę wylać na wierzch ciasta, delikatnie rozprowadzając łyżką po całej powierzchni - polewa będzie lekko ciągnąca, jeśli chcemy bardziej zwartą polewę, należy dodać do roztopionej czekolady żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie - ciasto schłodzić ponownie w lodówce, najlepiej przez całą noc Ciasto kawowe nie należy do ciast słodkich, gdyż niewielka ilość cukru w masie i biszkopcie gubi się w mocnym(...)nazwa wskazuje, jest mocno kawowe, biszkopt jest wilgotny dzięki nasączeniu ponczem, a polewa czekoladowa uzupełnia całość podnosząc walory smakowe. Ciasto proponuję kroić i podawać mocno schłodzone, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć się lekko rozpływać (chyba że dodamy żelatynę). Nóż przed krojeniem każdego kawałka należy zanurzyć w gorącej wodzie i wytrzeć, wtedy polewa ładnie się porcjuje. Masa kawowa jest

Smakołyki Bereniki
Garden party 214

przepisów które wykorzystałam. Na dzień w którym urządzaliśmy urodziny, zapowiadali 35 stopni upału…Najbardziej obawiałam się o tort. Jaką masę zrobić aby się nie rozpłynął. Użyłam więc żelatyny a gotowe ciasto zabrałam w lodówce turystycznej do której włożyłam chłodzące wkłady. W ten sposób z ciastem nic się nie stało. A oto przepis: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru pół

Mienta blog
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 344

łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę- delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika). Piec ok 15 - 20 min ( w zależności od piekarnika) w 170 - 180 stopniach.  Po upieczeniu z gorącej rolady odrywamy(...)Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i czekamy aż będzie tężała ( nie będzie lejąca). Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan fixem ,można dla pewności utrwalić ją żelatyną. Rozwijamy wystudzone ciasto, smarujemy masą śmietanową, na brzeg nakładamy wzdłuż troszkę galaretki i wiśni, zawijamy galaretkę ( by powstało oczko) i wykładamy resztę galaretki i wiśni. Zawijamy ściśle. Owijamy folią aluminiową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mini tarty kokosowe z owocami 315

waniliowego sól szczypta Krem 250 ml zimnej kremówki 160 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny maliny jeżyny borówki banan brzoskwinia kiwi winogrona ciemne 2 szt polewa do tortów bezbarwna Przygotowanie:   Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko(...)serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając. Na koniec wlać rozpuszczoną w 1/4 szklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Możemy użyć dowolnych

Ala piecze i gotuje
Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową 1440

Post Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Muffinki Oreo 278

składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo i dopełniamy do 2/3 wysokości ciastem.  Pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Kruszymy ciasteczka Oreo. Można to zrobić na dwa sposoby: umieszczamy w woreczku i walimy wałkiem(...)drobny puch. Obie opcje równie dobre i smaczne, jedyna różnica to nieco inne efekt kolorystyczny kremu. Śmietankę ubijamy dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Następnie dorzucamy rozkruszone ciasta i mieszamy całość ręcznie. Krem nakładamy na całkowicie ostygnięte babeczki. Smacznego. Powyższe babeczki zostały przygotowane z ciasteczkami zmiksowanymi na drobny pył przy pomocy blendera. Krem z ciasteczkami pokruszonymi wałkiem

Kolizje Smaków
Sernik na zimno 230

herbatników 100 g margaryny 100 g orzechy laskowe mielone. MASA SEROWA: 1,25 kg ser biały w kostce 800 g- śmietana 18% cukier puder - 0,5 szkl żelatyna - 4 łyżki WIERZCH CIASTA galaretka truskawkowa - 2 opak wiśnie do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Masa orzechowa herbatniki zmiksować blenderem, dodać orzechy i margarynę, zagnieść masę. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na blachę masę orzechową, dobrze(...)docisnąć ręką. MASA SEROWA Ser i śmietanę zmiksować blenderem, dodać cukier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, ostudzoną dodać do sera, zmiksować. Odłożyć 4 łyżki masy serowej i włożyć do lodówki do zastygnięcia. Masę serową wylać do blachy, odstawić do lodówki. WIERCH CIASTA Galaretki truskawkowe rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, odstawić do lekkiego stężenia. Odłożoną masę serową pokroić

Kuchnia Danusi
Krajanka truskawkowa 197

cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 125 g masła o temp. pokojowej 100 g mielonych migdałów 200 g czekolady mlecznej do posmarowania spodu ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek 1,5 łyżki żelatyny 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji: 100 g czekoladek z nadzieniem truskawkowym listki mięty Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach wody, a gdy napęcznieje, podgrzewać aż do rozpuszczenia (nie gotować). Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z rozpuszczoną płynną żelatyną i truskawkami (fot.3) . Masę natychmiast nałożyć na ciasto, równomiernie rozsmarować (fot.4) . Na wierzchu ciasta ułożyć kostki czekolady i listki mięty

Świat Ciasta
Ciasto mandarynkowo- śmietankowe 499

jajko  jeden proszek mały do pieczenia Masa: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe 200 g cukru 3 szklanki śmietany ok. kilogram mandarynek 2 łyżki żelatyny WYKONANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto,   Część mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na masie, lekko(...)wcisnąć . Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min. Przygotować glazurę do polania, z mandarynek i żelatyny. Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki wody podgrzewać . Żelatynę namoczyć w  niewielkiej ilości zimnej wody, jak napęcznieje dodać do masy mandarynkowej. Glazurę robimy jak ciasto będzie już upieczone, bo nam zastygnie.  Polać po upieczonym cieście. Ochłodzić. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy