ciasto na wielkanoc - 4000 przepisów (strona:48/267)

Warkocz z białej kiełbasy w cieście 150

ciasta francuskiego. Tym razem podpatrzyłam na stronie www.recipebest.com. Kawałki kiełbasy do odrywania i maczania w ulubionym sosie – na Wielkanoc koniecznie sos chrzanowy. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 1/2 pęta białej kiełbasy – długi kawałek Wykonanie: • Rozłożyć ciasto francuskie, na środku położyć kiełbaę i złożyć ciasto na pół. • Docisnąć ciasto

To co kocham
Sernik z rosą 110

niemal godzinę kukając jak złota rosa delikatnie osiada i pięknie stroi całość. A smak? Kremowy, delikatny i bardzo puszysty- taki jak lubię najbardziej! Polecam bardzo- choćby na Wielkanoc, bo domyślam się że jeszcze trochę i będziecie poszukiwać świątecznych inspiracji ;) Składniki na blaszkę 24x36cm Spód: 300g mąki krupczatki 150g masła 100g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Masa serowa(...)300g) 2 opakowania cukru z wanilią (40g) 3 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka ½ szklanki oleju Beza: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób przygotowania Spód: Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto. Wałkujemy i wylepiamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do lodówki na ok 15 minut, by się schłodziło. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia w czekoladzie
Serowa chatka z rodzynkami 418

Wbrew pozorom to bardzo łatwy przepis.Podchodziłam do niego z rezerwą ,szczególnie jeżeli chodzi o złożenie tej chatki.Ale nie bójcie się bo to bardzo łatwo i

Ala piecze i gotuje
Ciasto orzechowe z kremem 207

Zbliża się Wielkanoc. Poszukujemy przepisów na różne ciasta, aby później zaskoczyć gości. Ciasto orzechowe z kremem dobrze prezentuje się na wielkanocnym stole, a do tego wszystkim smakuje. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego Ciasto orzechowe: 5 jajek 18 dag cukru pudru 8 dag orzechów włoskich lub laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 2 szklanki mleka

Salonik smaków
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 151

sumie racje, bo kilka razy zwijałyśmy biszkopt, który nam pękł.....No ale Mama nie prowadzi bloga kulinarnego, a ja uważam, że wygląd  się liczy. Ponadto na Wielkanoc trzeba się było postarać :) Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować margaryną lub olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku

Gosia gotuje
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 400

Dzisiaj zapraszam Was na sernik pod bezową czapą z dodatkiem żurawiny.To jeden z lepszych serników jakie jadłam,bardzo zachęcam do upieczenia.Kto nie lubi żurawiny może

Ala piecze i gotuje
Babka na majonezie 153

Cześć Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, czyli czas babek i mazurków. O ile te ostatnie nie cieszą się u mnie w domu popularnością. Za to za babkami i babeczkami wszyscy wręcz przepadają. Ja dodatkowo przepadam za majonezem. Więc kiedy natknęłam się w książce „Słodkości Siostry Leonilli” pod redakcją Danuty Kropiewnickiej na przepis na babkę z majonezem, postanowiłam go wypróbować. Babka(...)wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj mikserem wraz z oboma rodzajami cukru. Gdy powstanie kogel mogel, do masy jajecznej dodaj majonez. Całość dobrze wymieszaj. Następnie do ciasta dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ponownie dobrze wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj w ciasto pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przełóż do przyszykowanej wcześniej blachy

blog.moje-pasje.info
Babka z makiem 137

Babka z makiem, czyli szybki przepis na świąteczne ciasto Lubicie ciasta z makiem? Ja uwielbiam. Choć przyznam szczerze, że kiedyś było inaczej. Jednak teraz, tak jak

Słodkie okruszki
Miodownik z kremem budyniowym. 196

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego.  Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis

Kuchnia Łukasza
Sernik wielkanocny z polewą czekoladową 190

Z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny i przyjaciółi

kulinarnyJa
Ciasto limonkowe 171

 Jest tyle różnych interesujących przepisów do pokazania… a niestety nie da się zrobić wszystkiego. Trzeba wybierać Zastanawiam się często czy osoby które odwiedzają mojego

UgotujmyTo.pl
Miodownik z kremem budyniowym. 320

Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis

Kuchnia Łukasza
Babka gotowana limonkowa 171

Pyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i

Kuchnia Pokoleń
Koszyczki z jajkiem 139

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 4 jajka • 4 plastry okrągłej szynki • 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: • Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat

To co kocham
Słodkie zajączki 133

Składniki na 12 sztuk:500 g mąki pszennej 170 g letniego mleka 100 g wody 7 g drożdży instant (suszonych) 1 płaska łyżeczka soli 70 g

Świat Ciasta