Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem i koperkiem 401Święta tuż, tuż.. Już prawie za tydzień będziemy zasiadać do stołu w rodzinnym gronie i zajadać się smakołykami. Jednym z nich, który najszybciej znika ze
Be Fit Be Strong
Drożdżowa baba z szafranem na oleju rzepakowym 170W moim rodzinnym domu nie ma tradycji jedzenia mazurków. Jest natomiast tradycja jedzenia Wielkanocnych bab. Właściwie to jedyny raz w roku kiedy babka jest pieczona. Zasada
Mango Papaja
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 160Do przygotowania tych bułeczek namówił mnie Maciek. Są one popularnym na Wyspach wypiekiem wielkanocnym, wyraźnie nawiązującym do symboliki chrześcijańskiej. Moje krzyże wyszły dość okazałe, ale załóżmy
zadanie-gotowanie
Babka pomarańczowo orzechowa 345Genialny smak i zapach!, pomarańcze i orzechy, babka idealna :). Jeśli jeszcze nie macie formy na babkę to koniecznie zajrzyjcie na stronę homemert.pl firmy Guardini , która posiada
Apetyczna babeczka
Włoska babka ciambella 207Z cyklu Wielkanocne inspiracje przedstawiam Wam - ciambella tradycyjna babka włoska w kształcie wieńca. Ciambella można tłumaczyć na wieniec czy obwarzanek Babka jest
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48199reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty(...)całości do garnka. Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor. Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak ma się bardzo powoli uwalniać w czasie gotowania. Stawiamy
Karo in the Kitchen
Biała babka na białkach 191Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez babki. W moim rodzinnym domu mama zawsze piecze ją w sobotę przed Świętami, by kusiła nas swoim wyglądem i zapachem
Mango Papaja
POMARAŃCZOWA BABKA Z ŻURAWINĄ 240Zaintrygował mnie przepis tej babki: sok pomarańczowy jako jeden ze składników?! I to cała szklanka? Musiałam wypróbować.Wszystkie składniki były pod ręką, tak więc nic tylko
Walijskie Pichcenie
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 174Chleb wieloziarnisty piekę już od wielu, wielu lat. Zazwyczaj była to obowiązkowa pozycja z okazji wszelakich świąt, jednak ostatnio wypiekam go coraz częściej. Wszyscy go uwielbiamy
Pieguskowa Kuchnia
Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach 214„Mamo upieczemy babeccki?” Moja córeczka kocha piec ze mną babeczki. Dziś wspólnie przygotowałyśmy 12 babeczek z masą krówkową (kajmakową) w tęczowych papilotkach. Takie małe
Słodkie okruszki
Chlebki do żurku 137Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon Appetit
Jarzębiak według przepisu mojego męża. 192Dzisiaj zapraszam Was na kieliszek swojskiego jarzębiaku. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty
Rozpustne gotowanie
Sernik 197Dzisiejszy sernik to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam. Jego największe plusy to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy
NiePieprz.pl
Trójkolorowa babka Tulipan 305Kochani mam dla Was kilka nowych przepisów idealnych na Wielkanoc, jednak nadmiar pracy spowodował, że po prostu ni zdążyłam się nimi z Wami podzielić. Dziś jednak mam dla Was przepis na Trójkolorową babkę Tulipan, za pewne większości z Was dobrze znaną. Mam nadzieję, że lubianą :) Babka składa się z czterech warstw, które przypominają nieco kształt tulipana, stąd ta nazwa(...)cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350g mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać
Z miłości do słodkości
Domowa pieczeń rzymska 450Domowa pieczeń rzymska Prawdziwy rarytas dla wszystkich mięsożerców. Taką pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jako na przykład dodatek do kanapek. Pokrojona
Blog z Apetytem
Babka kawowa 201Babka kawowa 2016-04-06 23:19:22 Ilość porcji: 12 W kuchni staropolskiej pieczenie bab wielkanocnych traktowano jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione
Wędrówki po kuchni