ostatnim pieczeniu pizzy pełnoziarnistej, pozostało mi nieco ciasta. Dokładnie połowa porcji. Wykorzystałam ja dzisiaj, od piątku spokojnie siedziała sobie w lodówce, pod przykryciem. Ciasto na pizzę można przechowywać w lodówce, pod folią spożywczą do 3 dni. Wystarczy jedynie nakłuć folię w kilku miejsca et voila! Ciasto nie traci na swych właściwościach, nadal jest miękkie, a po upieczeniu delikatne(...)chrupiące. Z użyciem ciasta drożdżowego na pizzę, przygotowanego na mące pełnoziarnistej, zrobiłam dzisiaj przepyszne i proste pierożki. Wypełniłam je różyczkami brokuła i cebulą. Podałam z ostrym sosem pomidorowym z parmezanem. Pyszności! Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Składniki: pełnoziarniste ciasto na pizzę 1 brokuł 1 cebula 1 natka z pietruszki 1 kawałek parmezanu lub grana padano ostra papryka
Moja smaczna kuchniaBezglutenowa pizza Niemożliwe? Oczywiście, że możliwe! Dieta bez glutenu też może być ciekawa i przyjemna! Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki bezglutenowej, - 1 szklanka mąki kukurydzianej, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 2 szklanki wody, - 1/2 opakowania suchych drożdży, - 1 łyżeczka soli morskiej, - 2 łyżeczki cukru. Składniki na pizzę: - 150g sera mozarella, - 5 suszonych pomidorów, - garść rukoli, - 5 pomidorków koktajlowych, - 2 plasterki(...)gotowanego kurczaka. Oczywiście, jeżeli chodzi o składniki do pizzy mogą być inne, dowolne :) Sos do pizzy: - 1 przecier pomidorowy; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka oregano; - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; - 1 łyżeczka soli morskiej. Przygotowanie: - do mąk dodajemy suche drożdże, sól oraz cukier - mieszamy, - dolewamy ciepłą wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy
MintTasteKolejna propozycja pizzy idealnej. Tym razem połączenie, które nie raz kradnie moje serce. Gruszki, feta i szynka parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a każdy kto czyta mojego bloga wie, że to moje ulubione wino. Z tą pizzą komponuje się bezbłędnie! Składniki (na 1 pizze): 3/4 szklanki semoliny 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00 3-4 łyżki(...)kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych gruszek. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto umieszczam na papierze do pieczenia, smaruję jogurtem greckim, posypuję żółtym serem. Na wierzchu układam gruszki. Całość posypuję pokruszoną
Mango PapajaWitajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie na pizzę, ale nie mają zbyt dużo czasu, by robić ciasto drożdżowe. Wiadomo, że smak obu pizz jest inny, ale warto spróbować i przekonać się, że taka pizza może być również bardzo smaczna(...)osoby: 100g mąki pszennej (ja dałam typ 450) ok. 80 ml wody szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy oczywiście dodatki do pizzy typu sos pomidorowy, ser, szynka, może być kukurydza. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, następnie wlewamy wodę oraz oliwa, i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy na blat
Gotuj z Mąkąmiałam pojęcia, że dziś jest Międzynarodowy Dzień Pizzy i zupełnie przypadkiem zaplanowałam ten post na jutro, ale w takim razie przesunę dzień wcześniej, żeby wszyscy bezglutenowcy też mogli świętować ;). No i chyba w takim razie muszę dziś zrobić drugą :D Bezglutenowa pizza też może być pyszna ;) wiadomo, że nigdy nie będzie to, to samo co tradycyjna, ale warto eksperymentować. Wypróbowałam(...)kilkanaście przepisów na bezglutenowe pizze, aż w końcu zaczęłam mieszać po swojemu i opracowałam taką recepturę, która zawsze mi się sprawdza i najbardziej mi smakuje, więc polecam :) Składniki: 80 gram mąki z quinoy 150 gram mąki gryczanej niepalonej 50 gram mąki ziemniaczanej 20 gram mąki żołędziowej 1 opakowanie drożdży instant (7 gram) 1 jajko 2 łyżki oliwy
Quinoa Raz!Jako, że dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy na blogu nie mogło zabraknąć też przepisu na pizzę właśnie. Zdjęcie co prawda robione jakiś czas temu, w czasach gdy pstrykałam fotki zrobionym daniom gdzie popadnie, ale mam nadzieję, że sam przepis się spodoba. A przepis na ciasto stosuję już od kilku lat. Znalazłam go w czeluściach internetu, jednak nie jestem w stanie podać(...)można dodać jeszcze 1-2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a gdy ktoś lubi ziołowe, można podkreślić smak sosu dodając jeszcze odrobinę ziół prowansalskich ). Po upływie 10-12 minut pizzę wyciągamy, a moc piekarnika zwiększamy do 250 stopni. Gotowy sos wykładamy na wstępnie podpieczoną pizzę (ciasto powinno nam po tym czasie ładnie podrosnąć) i posypujemy dodatkami: takimi jakie ja proponuję
Smaki Na TalerzuZawsze 9 lutego obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pizzy , świeto najstarszego placka z dodatkami, uwielbianego przez miliony ludzi. Okrągła, najbardziej charakterystyczna potrawa na świecie z ciągnącym serem. U nas w domu pizza gości rzadko. Właściwie to z powodu odwiecznego sporu, jaki ma być spód. Gruby czy cienki? Ja uwielbiam bardzo cienkie blaty, takie podpłomykowe(...)Reszta rodziny woli niestety grube. Ale prawdziwa włoska pizza ma cienki spód, natomiast amerykańskie typu Pizza Hut są grubasami. Szukając kompromisu stworzyliśmy z Młodym coś pośredniego, nie za grube i nie za cienkie. Koniecznie musicie dzisiaj zjeść pizzę! Ale nie dzwońcie do pizzerii tylko zróbcie sami. Sekret tkwi w chrupiącym
To co kochamtylko ja zajmuję się kuchnią. Czasami zdarza się, że młody Sławek czyli Młody ma wenę i postanawia nas uraczyć kulinarną ucztą. Tak też było z tą pizzą, którą przygotował według oryginalnego przepisu prosto z włoskiej kuchni. Nowością dla mnie było to, że ciasto drożdżowe zagniata się na noc. Dlatego też daje się tylko odrobinę(...)takie cienkie, chrupiące blaty. Młody również profesjonalnie wyrabiał te placki, odpowiednio je rozciągając. Ale to już wyższa szkoła jazdy, ja po prostu rozwałkowałabym te blaty. Te wszystkie pizze zjedliśmy w pięć osób, każdy z nas wykazał się kreatywnością i skomponował sobie swoją z ulubionych składników. Przebojem była pizza „Boryna na Hawajach
To co kochampomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci dzisiejszy(...)pizzy . W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła i dobrej jakości
BlendmanJedna z podstawowych pizz - ciasto, pomidory, ser, wędlina. Ciasto jest wdzięczne, można na nie kłaść dowolne składniki w zależności od upodobań. Także różne ilości, ale z tym lepiej nie przesadzać, ciasto też powinno się czuć:) Ja zrobiłam pizzę z pomidorami, wędliną, szpinakiem i mozzarellą z wyczuwalnymi aromatami czosnku, ziół, oliwy z oliwek. W domu pięknie pachnie, a pizza smakuje(...)wybornie. Obiad lub kolacja gotowa:) Pizza ma wiele składników, więc jeśli Was to "przeraża":) lub nie lubicie takich połączeń możecie spokojnie z czegoś zrezygnować, dodać coś innego, do woli. My dość rzadko jemy pizzę, ale jak już to wszystkiego jest dużo, za wszystkie czasy:D Składniki (na dwie średnie/mniejsze pizze, w zależności jakie lubicie ciasto i jak je rozwałkujecie
Zasmakuj KuchniUlubiona pizza mojego taty. Dużo ciągnącego się sera, delikatne kawałki kurczaka choć dosyć mocno przyprawione do tego cebulka z sosem jogurtowym. Po prostu niebo w gębie! :) Z podanych proporcji na ciasto wyjdą dwie pizze o średnicy ok 36 cm z tym, że będą one na grubym cieście (uwielbiam takie!) jeśli wolicie na cienkim zdecydowanie polecam podzielić ciasto na więcej części(...)Składniki : c iasto : mąka pszenna 600 g drożdże świeże 24 g woda ok 360 ml sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka olej 1,5 - 2 łyżki sos do pizzy: jogurt naturalny 400 g koperek wg uznania czosnek świeży lub granulowany majonez ok 2 łyżki sól lub vegeta pieprz pierś z kurczaka 2 szt (4 połówki) cebula
Kuchnia Vikiwięcej zasięgu telefon też często nie miewał. Nadrabiam więc zaległości nie tylko w praniu i domowych obowiązkach ale i blogowe. Dwa tygodnie temu obiecałam Wam ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu. Przepis i pomysł do wykorzystania na pizzy pochodzi z książki "Ekonomia gastronomia". Gęsty, pełen smaków i aromatów idealnie pokrywa makaron i rozprowadza się na pizzy. Bardzo(...)sycący i pyszny! Podaje z małymi zmianami. Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 300 g mielonej wołowiny 800 g krojonych pomidorów z puszki sól i pieprz
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż w tym momencie mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że patelnia WOLL zdobyła moje pełne zaufanie. Nic nie przywiera do patelni, cokolwiek bym na niej nie robiła. 4. PIZZA Z PATELNI intrygowała mnie już od dłuższego czasu, ale nie oszukujmy się, są pewne dania, których nie można zrobić bez na prawdę dobrej patelni, a takiej nie miałam w swoim sporym(...)arsenale Dlatego właśnie, na patelni WOLL pizza była obowiązkową pozycją Bez użycia tłuszczu, bez pieczenia… Można ? Oj można Pizza wyszła bardzo, bardzo puszysta i aromatyczna. Choć początkowo, kiedy ” dochodziła ” pod pokrywką, miałam pewne obawy, że nie pachnie, że nie będzie unoszącego się aromatu pizzy, to wierzcie mi, jak podniosłam pokrywkę i pizza była gotowa, zapach powalił mnie
NiePieprz.plczasach były tylko z pudrem lub dżemem i tak były najsmaczniejsze na świecie. Inną potrawą niezmiennie wakacyjną jest dla mnie zwykła zapiekanka z serem i pieczarkami oraz pizza, choć ta raczej dopiero z czasów, gdy sama zostałam mamą. Na wyjazdach smakuje jednak inaczej niż ta robiona w domu. Czasem gorzej, kiedy bywamy w miejscach nieznanych(...)siebie zawsze można przygotować pizzę dokładnie taka na jaka mamy ochotę, więcej, można zrobić jej wiele wersji, żeby zadowolić każdego członka rodziny. My jedną z wersji domowej pizzy przygotowujemy z: - 600g mąki pszennej typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Dokładny sposób wykonania jest
I tu będę miała takie tePizza Margherita jest najpopularniejszą i najprostszą wersją pizzy. Jej podstawowymi składnikami są: pomidory, ser mozzarella oraz bazylia. Uwielbiana przez dzieci i nie tylko! Pizza z tego przepisu jest w wersji Nastoletnich Wypieków. Co to znaczy? To, że jest prosta i szybka do zrobienia, ma składniki, które dostępne są w naszych sklepach, no i przede wszystkim jest bardzo smaczna(...)Brzegi spodu są chrupiące, środek miękki. Ma ciągnący ser i błyskawiczny sos pomidorowy. Polecam! :) Składniki: (na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm) Ciasto: 10 g suchych drożdży 410 g mąki pszennej 250 ml letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Sos pomidorowy: 200 g koncentratu pomidorowego
Nastoletnie Wypiekanie