ciasto na pizze - 9882 przepisów (strona:67/659)

Zwijane bułeczki pizzowe 814

Uwielbiam pizzę, naprawdę uwielbiam! A co może być lepszego niż przekąska o smaku pizzy? Chyba, że nic! Dlatego dziś mam dla Was pyszny przepis na zwijane bułeczki pizzowe. Takie bułeczki są po prostu idealną przekąską, lub przystawką imprezową. Można je podać na ciepło zarówno jak i na gorąco. W obydwu przypadkach będą smakowały świetnie. Są także idealne do lunchbox(...)zabrania ze sobą do pracy, lub szkoły. Przygotowanie bułeczek zwijanych od podstaw trochę trwa, dlatego zawsze robię je z pozostałego ciasta na pizzę i sosu pomidorowego . Z połowy ciasta piekę jedną większą pizzę, a z pozostałego robię bułeczki pizzowe. Taka kombinacja zawsze się sprawdza, bo w rezultacie mamy dwie świetne przekąski :) Zwijane bułeczki pizzowe - przepis: Składniki: 1/2 przepisu ciasto

Kuchnia Łukasza
Prosta i szybka domowa pizza makaronowa 455

Dieta i regularny trening na siłowni sprawiły, że w trochę ponad rok udało mi się schudnąć prawie 30 kg, ale jak pewnie nie jedna osoba jestem ogromnym fanem pizzy. Mógłbym ją jeść codziennie i chyba nigdy mi się nie znudzi. Niestety jak wiadomo jest to danie bardzo kaloryczne i niezbyt zdrowe, a ze względu na to, że staram się zdrowo(...)odżywiać i regularnie ćwiczyć na siłowni postanowiłem ją jakoś zastąpić. I tak oto powstała wariacja na temat pizzy – czyli prosta pizza makaronowa. Mimo, że nadal nie jest to danie dietetyczne, uważam, że czasami można sobie pozwolić na trochę więcej kalorii i przyjemności z jedzenia. Pizza makaronowa skutecznie zwalcza mój apetyt na tradycyjną pizze, a przy tym jest banalnie prosta

ale Pysznie
Najszybsza włoska pizza 410

będę ukrywać, za dobrą pizzę dam się pokroić! Kiedy wieczorem (wiem, że to najmniej odpowiednia pora na obżarstwo!) najdzie mnie niedoparta ochota na pizzę, są dwa wyjścia - jechać do najbliższej dobrej, włoskiej pizzerii, albo zamówić z dowozem do domu. Jedno i drugie zajmuje sporo czasu - dowóz nieco mniej, ale jakość dowożonej pizzy - cóż, dla głodnego nic strasznego, ale powiedzmy sobie(...)szczerze - pizza, która swoje przejechała w plecaku dostawcy nie jest idealna. Ostatnio wpadłam na genialny w swojej prostocie pomysł! Miałam w domu włoskie piady - coś jak tortille, tylko nieco grubsze i mają w składzie oliwę z oliwek, dzięki czemu smakują znacznie lepiej. Można je kupić w supermarketach, dyskontach jeśli jest akurat "włoski tydzień", sklepach typu "kuchnie świata" lub zrobić samemu

Kulinarne Inspiracje
Cheat meal czyli domowa pizza 188

Domowa pizza od dłuższego czasu chodziła nam po głowie. Przyszedł w końcu czas na to, by taką pizzę zrobić i poluźnić nieco pasek w spodniach. Cheat meal jaki Wam zaprezentujemy będzie podany na cienkim, chrupiącym cieście, z paroma dodatkami – bo jak szaleć to szaleć Dlaczego cheat meal znalazł miejsce na Ciasnej Kuchni, szczególnie gdy nie chce obnażać nawyki otyłości(...)jednocześnie jest miłośnikiem fitnessu? Doszliśmy do wniosku, że jednorazowy cheat meal – oszukany posiłek, nie zachwieje balansu dobrze skomponowanej Ciasnej Kuchni Domowa pizza bezglutenowa Przepis na naszą pizzę bezglutenową będzie bardzo prosty – bo nie chcieliśmy komplikować sobie życie Cienkie, chrupiące ciasto przykryte dodatkami, które muszą się znaleźć na każdej pizzy. W najbliższą sobotę (09/04) śledźcie profil Ciasnej Kuchni na Facebooku

Ciasna Kuchnia
Prosta pizza warzywna. 131

piciem. A święty Piotr tylko wzrusza ramionami i odpowiada: A czy dla nas dwóch opłaca się gotować? Dlatego w odpowiedzi mam dla Was prostą propozycję na sycącą wegetariańską pizzę. Do tego bardzo szybką w przygotowaniu i ekonomiczną. W zestawieniu z kolorową sałatką daje to na prawdę smakowity posiłek. No dobra, pewnie wytkniecie mi, że proponuję Wam przepis z gotowych składników(...)Niemniej w momencie, kiedy ktoś staje przed dylematem, czy opłaca mi się gotować, to po prostu lepszy rydz niż nic. Potrzebne nam będą: Ciasto na pizzę, 250 g mieszanki warzywnej ze słoiczka, 200 g fety. Przygotowanie: Podgrzewamy piekarnik w temperaturze 220 °C. Rozwałkowujemy ciasto na pizzę. Rozprowadzamy na nim sos pomidorowy. Wkładamy do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie kroimy

MODA NA BIO
Podstawowe ciasto na pizzę 184

soli - 5 g cukru - 1 mała łyżeczka suszonej bazylii lub ziół prowansalskich Dla ułatwienia zamieszczam podstawowy przepis na ciasto .Mi z reguły wychodzą dwie bardzo duże ale cienkie pizze , takie na wielkość blach z wyposażenia piekarnika ok 40 cm x 35 cm. Pamiętajmy o : - mleko powinno być letnie ,nie za gorące bo "zabijemy " drożdże i nie za zimne bo będziemy(...)obróbki w wysokich temperaturach - mąka - ja używam chlebowej typ 750 bo ciasto wychodzi chrupiące i puszyste ,testowałam już różne rodzaje ale ta jest najlepsza,  jak chcemy zdrowszą wersję pizzy to spokojnie można użyć nawet żytniej typ 2000 ale najlepiej w proporcji 50/50 z pszenną i jak ciasto podczas ugniatania będzie za sztywne dodać więcej mleka/wody , mąka żytnia pochłania więcej

Wypieki Rene
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 122

większość ludzi uwielbiam pizzę, ale szczególnie taką, która składa się ze zdrowych składników. Stąd kolejne podejście do pizzy z mąki pełnoziarnistej. Dzięki mojej bratowej, która jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy . Przekonało do siebie nawet tych, którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy(...)godziny. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkuj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach. Wyjmij z piekarnika i nałóż dodatki na pizzę. Dodatki do pizzy : - 1 szklanka przecieru pomidorowego ( z tego przepisu! ) - 1 kulka mozzarelli - 1 szklanka oliwek - 2 cebule - rukola do podania - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, bazylia,oregano papryka

Corner With Recipes
Pizza domowa 146

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie(...)stosować sos pomidorowy (sos neapolitański) Jednak pierwsza współczesna pizza powstała w 1889, kiedy do Neapolu przyjechała w odwiedziny królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka wraz z mężem (Margherita i Umberto di Savoia). Ówczesny piekarz- Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita (na cześć

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli 157

Każdy z nas niejednokrotnie pewnie zasmakował pizzy, mi zawsze marzy się smak włoskiej takiej z prawdziwego zdarzenia. Miałam okazję kosztować właśnie ichniejszego wypieku będąc na wakacjach we Włoszech i za każdym razem gdy wracam wspomnieniami właśnie ta pizza przychodzi mi na myśl. Po powrocie z mężem zapragnęliśmy posiadanie kamienia do pizzy, to był strzał w dziesiątkę. Okazało się, ze właśnie(...)takowy kamień pozwolił poczuć namiastkę smaku wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę z rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli  firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową.  Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli  SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Hity Niedzielnego Kucharza: 5 typowych i nietypowych pizz 127

Pizza na cieście z kalafiora, pizza na cieście z kurczaka, pizza na super cienkim cieście, pizza błyskawiczna i pizza w stylu zero waste – pięć oryginalnych przepisów na najpopularniejsze danie świata. ”Dwanaście pizz, nam i naszym następcom na każde Boże Narodzenie i Wielkanoc” – to fragment z dokumentu datowanego na 997 r. zawierającego należności z tytułu dziesięciny od dzierżawców młynów(...)pizza należy do ulubionych dań niezależnie od szerokości geograficznej. Istnieje mnóstwo wariacji na temat pieczenie pizzy, dzisiaj prezentujemy Wam tylko pięć nietypowych patentów w tym przepis na idealne ciasto na pizzę, sprawdzony już mnóstwo razy. Sprawdźcie sami! IDEALNE CIASTO NA PIZZĘ Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz

Niedzielny kucharz
Biały sos do pizzy 34

Wszyscy znamy standardowy czerwony czyli pomidorowy sos do pizzy. A może tak zmienić kolor i smak? Biały sos do pizzy też wyśmienicie smakuje. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/bialy-sos-do-pizzy-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/bialy-sos-do-pizzy-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2023\/08\/bialy-sos-do-pizzy-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 du\u017ca cebula,\r","2 z\u0105bki czosnku(...)szklanka \u015bmietanki 30%,\r","oliwa"],"name":"Bia\u0142y sos do pizzy","recipeCategory":"sosy i pasty","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 obra\u0107 i posieka\u0107.\r","Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119.\r","Cebul\u0119 i czosnek zeszkli\u0107 na oliwie.\r","Doda\u0107 \u015bmietank\u0119.\r","Redukowa\u0107 mieszaj\u0105c."],"keywords":"cebula,czosnek,pizza,\u015bmietana

Bardzo Gruby Smok
Pizza z beszamelem i figami 39

Przedstawiam pizzę w rewelacyjnym wydaniu. Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem beszamelowym oraz pysznymi dodatkami - szynką parmeńską, serem pleśniowym, świeżymi figami oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! Jeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy(...)dotykała ona powierzchni sosu i studzimy. Dodatki: Figi myjemy i kroimy w plasterki. Ser pleśniowy kroimy/ kruszymy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na pół. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą. Następnie układamy szynkę parmeńską, plasterki figi i posypujemy kawałkami sera

Kuchnia MagdaLeny
Pizza z beszamelem i figami 39

Przedstawiam pizzę w rewelacyjnym wydaniu. Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem beszamelowym oraz pysznymi dodatkami - szynką parmeńską, serem pleśniowym, świeżymi figami oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie! Jeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy(...)dotykała ona powierzchni sosu i studzimy. Dodatki: Figi myjemy i kroimy w plasterki. Ser pleśniowy kroimy/ kruszymy na mniejsze kawałki. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na pół. Pizza: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą. Następnie układamy szynkę parmeńską, plasterki figi i posypujemy kawałkami sera

Kuchnia MagdaLeny
Pinsa Romana 65

Pinsa Romana…nie, nie mój drogi czytelniku — podglądaczu, to oczywiście nie pizza . Chociaż mogłoby się tak wydawać, nie jest to inny rodzaj pizzy . Odcinek 5️⃣ Pinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu(...)postępem, wynalezienie nowych rodzajów mąki, dodaniem zimnej wody do procesu produkcji, Pinsa Romana stała się lżejsza, smaczniejsza i po prostu pyszna. Kilka cech, które określają Pinse to: Owalny kształt — pizza jest okrągła — jej krawędzie są chrupiące, ale miękkie w środku. Strawność — dzieje się tak, ponieważ mamy tutaj różne techniki zakwaszania i dojrzewania. Mieszanka mąk — do produkcji pinsy używa się różnych

RafalCook