Wiosna się zbliża więc jak zwykle u mnie czyszczenie zamrażaki z zapasów szpinaku. Akurat miałam do wykorzystania muszle makaronowe więc szpinak został wykorzystany jako farsz
Monia miesza i gotujePyszna i sycąca, bezmięsna zapiekanka z dwóch warzyw- ziemniaków i brokuła. Do tego zestawienia dorzuciłam jeszcze serek camembert ale może być także pleśniowy typu lazur lub
Monia miesza i gotujeNajlepsza pasta kanapkowa z tuńczyka tylko 2 składniki – tyle trzeba aby przygotować smaczny krem do pieczywa. Pastą możemy również smarować tosty, wrapy, różnego rodzaju płaskie
Dorota SmakujeMiękkie chlebki naan. Idealne do potraw kuchni indyjskiej, ale według mnie są również świetnym dodatkiem do grilla
BullioKolejny przepis z kalafiorem w roli głównej. Tym razem zapiekanka. Króluje tylko kalafior w towarzystwie pleśniowych serków. Zapiekanka prosta i smaczna, ładnie się dzieli na kawałki
Monia miesza i gotujeZapraszam na tosty francuskie w wersji jesiennej. Możecie wykorzystać do nich dowolne pieczywo, ale uważam, że z dyniowa drożdżówka pasuje tu idealnie. 3 porcje 6 kromek
Mienta blogJak mrozić proziaki, sodaki, bułeczki, scones – ten wpis jest odpowiedzią na prośbę jednej z czytelniczek. Często na moim Instagramie na Stories pokazuję meal prep –
Dorota SmakujeProziaki z dynią Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy
Dorota SmakujeProsty chleb z otrębami, ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Bez mąki i drożdży, przygotowany
BullioTym razem coś pysznego zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Mini pizzerinki z bakłażana z zielonym groszkiem to idealna propozycja na kolację albo jako imprezowa
Natka PietruszkiPyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do
wesoła kuchniaQuesadilla z naleśników Proste danie kuchni meksykańskiej tylko w polskim wydaniu. Oryginalnie jego bazą są placki tortilla (kukurydziane lub pszenne) oraz ser, który topiąc się łączy
Dorota SmakujeProziaki z marchewką Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy
Dorota SmakujeKlasyczne zapiekanki. Ostatnio przypomniał mi się hit moich dziecinnych lat i przygotowałam w domu pyszne klasyczne zapiekanki dla siebie i męża. Wystarczy półbagietka i kilka
Słodkie okruszkiWieniec drożdżowy z jabłkami wypiek który sprawdzi się zarówno jako deser do kawy jak i słodki pomysł na śniadanie czy lunch do śniadaniówki do szkoły czy
Dorota Smakuje