Ekspresowe i dietetyczne mini pizze, których spód to zapiekane plastry bakłażana, a na nich dodatki wedle uznania. Smaczna kolorowa przekąska na każdą okazje. Składniki: bakłażan sos pomidorowy / ketchup ser mozarella pomidorki cherry oliwki oregano suszone sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Posolić i odstawić na 10 min. Osuszyć ręcznikiem papierowym
wyzwania kuchenneinne ulubione zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe
KasiaiKrzysiu.plczosnkowy o wyrazistym smaku czosnku, zapachu ziół i kremowej konsystencji. Może mieć wiele zastosowań. Dobrze smakuje dodany do pizzy, tortilli, kebabu, pieczywa i wielu innych potraw. Do przygotowania w ciągu paru chwil. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneBlachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj każdą na kształt okręgu, a następnie pokrój na trójkąty (jak pizze). Ja kroiłam koła na 8 części. Na każdy trójkąt wyłóż po pełniejszej łyżeczce dżemu lub marmolady - przy szerszym końcu - i zaczynając od niego zwijaj ciasto do środka, po czym wygnij
Słodko-Słony Świat Ilonypołączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3 Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szczypta soli 7 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 270 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Pesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól, pieprz
R'n'G KitchenPizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże
Agusiowe smakołykiCaprese to klasyczna sałatka z pomidorów, mozzarelli i bazylii, ale robiłam już ją w postaci koreczków, oraz łódeczki na liściach sałaty. Na blogu jest też pizza caprese. Tym razem polecam j ajka caprese, gdyż składniki farszu to mozzarella, pomidory i bazylia. Jajka caprese to elegancka, ale prosta i smaczna przystawka na wielkanocne śniadanie, tak faszerowane jajka można podawać również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOlej smakowy można zrobić na wiele sposobów. Robię go często i używam do sałatek,surówek, do pizzy. Taki olej zrobiony samodzielnie, bardziej cieszy niż kupiony w sklepie, a przede wszystkim jest tańszy :) Moja buteleczka ma 250 ml .więc podam składniki na taką ilość. Składniki: 250 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku pokrojonego 2 kawałki pomidorów suszonych 3 listki świeżej bazylii
Agusiowe smakołykiciepłego mleka składniki na farsz: 2 papryki pokrojone w kostkę 400 gram schabu podsmażonego do miękkości z cebulą 250 gram żółtego sera 500 gram pieczarek przyprawa do pizzy dodatkowo: jajko papier do pieczenia Przygotowanie: Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko. Wrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Formujemy kulę, smarujemy oliwą
Życie zaczyna się w kuchniRisotto to po spaghetti i pizzy chyba najbardziej znane danie kuchni włoskiej. Prawdopodobnie ile domów tyle wariantów przygotowania ryżu. Są jednak elementy, które niezależnie od dodatków pozostają niezmienne. Risotto to wbrew pozorom bardzo proste danie, jeśli pamiętamy o kilku ważnych rzeczach. A najważniejsza jest cierpliwość do mieszania i powolne podlewanie ryżu, aż do całkowitego jego ugotowania przez napęcznienie. :) SKŁADNIKI
Kuchnia od dwojgaciasta który wybrała córka a także foremka do ciastek 3D - idealna na Święta Bożego Narodzenia. Deska świetnie się sprawdza przy dekorowaniu tortów a także jako podstawka pod pizzę, wędliny czy sery. Wałek spodobał się mojej córce, a musze przyznać ze było w czym wybierać bo gotowych wzorów jest naprawdę dużo. Foremka natomiast oczarowała mnie i już widzę
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowania sałatki użyłam słynnego sera korycińskiego swojskiego z Wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec. Ser jest pyszny i powiem szczerze im starszy tym lepszy! Wypróbowałam go na pizzy, w sałatkach, na kanapkach. Wykonany z wyczuciem smaku! 0,5 szklanki kaszy kuskus ¾ szklanki wrzątku 5 rzodkiewek 1 czerwona papryka ½ żółtej papryki 2 łyżki natki pietruszki 1 ogórek szklarniowy
VioletoweKucharzenieCebularze to bułki w kształcie pizzy z nadzieniem cebulowym. Są zdecydowanie smakiem mojego dzieciństwa.... do dziś pamiętam najlepsze Cebulaki jakie jadłam w życiu. Można było je kupić w Brzozowie w jednej z budek z pieczywem. Kiedy moja mama jeździła w różnych załatwieniach do tego miasta to zawsze kupowała mi te przepyszne Cebulaki. Miały one złocistą i chrupiącą
kulinarne odsłony patiDzisiaj przepis znaleziony w broszurce Biedronki. Fajne łódki z ciasta na pizzę napełnione farszem mięsno - warzywnym. Przepis z moimi zmianami. Łódki pięknie prezentują się na talerzu, idealne na obiad lub kolację. Do tego są szybkie w wykonaniu. Można je podawać ze świeżymi warzywami. Polecam! Łódki z farszem mięsnym Składniki na 4 sztuki
Smak mojej kuchnidiecie kwasy omega-3. Tuńczyk może być przyrządzany na wiele sposobów, może być smażony, grillowany, wędzony, suszony. Może być dodatkiem do wielu potraw: sałatek, zapiekanek, potraw z ryżem lub pizzy. U mnie dzisiaj grillowany stek z tuńczyka w towarzystwie warzyw, sera mozzarella oraz sosu 1000 wysp, a wszytko to owinięte tortillą. Zamiast steku, który może być niedostępny w naszych
Smak mojej kuchni