dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy, jest skomplikowane, trudno się używa i jeszcze trudniej myje. Nic bardziej mylnego! Na korpus zakłada się błyskawicznie(...)chwila i mycie mnie nie zniechęcało :) Na pierwszy ogień poszła najprostsza pasta z fasoli i pieczarek. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej białej fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając
Co na wege obiad?Kochani ruszyły Kulinarne Potyczki Blogerów i przyszedł czas na jakiś przepis ze składników, które wybraliście. Nie powiem trochę myślałam jak użyć wszystkich składników z
Niezły MłynekDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w
Chilli Czosnek i Oliwatrzcinowy, 4 łyżkiWYKONANIE:/ciasto:Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy(...)tradycyjne pączki. Powstała pyszna skorupka, równie pysznie nadziana. Przypominają bardziej ciasteczka - swoją drogą na prawdę genialne - niż pączki, ale to też zasługa tego, że zostały potraktowane piekarnikiem, a nie olejem. Nam smakują bardzo i na pewno będziemy ich próbować na różne sposoby. Póki co odsłona pierwsza, bardzo udana, za nami! :)Właśnie delektujemy się smakiem ostatnich kuleczek, mocno dzianych i cieszymy
Wypisz WymalujDlaczego wiejskie?-zapytacie. Ach, bo podczas ich pieczenia po całym domu rozchodzi się upojny zapach, który przywodzi na myśl małą, wiejską chatkę na uboczu
Gotowanie to kochanieskładniki biszkopt* 5 jajek* 2/3 szklanki cukru* 1/2 szklanki mąki pszennej* 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej* 1/4 szklanki kakaopianka cytrynowa* 250 g serka homogenizowanego waniliowego* 125
Mix smakuostropestu, nasiona chia, pokrzywa, serwatka, inulina, jagody goji czy nawet nasze ukochane, soczyste pomidory. Jest również "kącik" kosmetyczny . Skupiony głównie na dobroczynnym działaniu przeróżnych rodzajów olejów. Wiedziałyście, że istnieje olej z pestek malin, arbuza, truskawek, czarnej porzeczki czy wiśni? Bo ja nie! I dzięki "Dojrzałej i szczupłej" miałam takową okazję, aby je poznać i dowiedzieć się o ich cennych zaletach(...)listą zakupów, co wiele ułatwia; - życie po diecie, czyli tak zwaną stabilizację. Nowe zasady, nowe produkty włączone do diety i nowe przepisy,w tym także zdrowe słodkości jak np. ciasto czekoladowe z kokosem i owocami czy lekki serniczek z limonką :) Podsumowując Uważam, że książka Magdaleny Makarowskiej "Dojrzała i szczupła" jest godną uwagi pozycją do zapoznania się. Szczególnie namawiam
Zdrowie na języku :PWakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowychdeserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś(...)ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas z kapusty powoduje, że nie będą miękkie. Następnie odcedzam je i odstawiam. Kiełbasę kroję
W kuchni Karmel-itkiŚwięta niebawem, warto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest
karmelowyakurat takie dwa dania wybrałam? Uważam, że właśnie takie placuszki, które są najlepsze kiedy smaży się je na naprawdę minimalnej ilości tłuszczu najlepiej pokazują działanie powłoki non-stick. Rzadkie ciasto dyniowe trzymało się jabłka a nie patelni, a placuszki mimo kilkuminutowego smażenia nie nabrały ciemno brązowego koloru. Utrzymanie w czystości jest banalnie proste, miękka strona gąbki, kilka ruchów(...)takie zwykłe teflonowe z marketu. 4 patelnie, wszystkie teflonowe i zawsze smażenie na adrenalinie i lekkim wkurzeniu, bo placuszki nasiąknięte tłuszczem, po dwóch schabowych trzeba było myć i wymieniać olej na patelni, bo się panierka paliła dość szybko, placki ziemniaczane to już była masakra, albo lekko przypalone, a jak ładnie to często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo
Blondynka Gotujeoddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy
Domowe TortySzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze
IzaGotujeNadeszła leniwa niedziela. Facet w pracy, nie ma czego się uczyć. Z jednej strony wspaniale, a z drugiej - bez pomysłu na zrobienie czegoś produktywnego, jakoś tak
Be Fit Be StrongDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrze