Ciasto duńskie. 262tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka 4 dag świeżych drożdży jeśli chcemy przygotować słodkie ciastka dodajemy jeszcze(...)łyżkę cukru, dobrze mieszamy, wlewamy rozczyn do wgłębienia w mące. Do pozostałej części mleka wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, jogurt, olej i roztrzepujemy rózgą. Gdy drożdże już trochę podrosną wlewamy płyn, dodajemy sól i w zależności od tego jakie ciasto chcemy otrzymać cukier lub sól. Wyrabiamy ciasto około 10 minut, aż będzie ładnie odchodziło od miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy
Rozpustne gotowanie
Pierogi z kasza gryczaną i serem 249Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki gorącej wody - 1 jajko farsz - 1 szklanka kaszy - 250 g sera - 1 cebula + olej - sól,pieprz Wykonanie: Na stolnicę wysypać mąkę zrobić wgłębienie wbić jajko i powoli wlewać wodę.Wszystko razem zagnieść na elastyczne ciasto. Kaszę gryczaną ugotować na sypko.Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć na oleju.W misce pokruszyć twaróg
magiczna kuchnia Kasi
Domowa pizza na cienkim cieście 208domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis na ciasto o cienkim spodzie: - 1/2 szklanki mleka (jak będzie woda to się też nic nie stanie) - 2 szklanki mąki - 1 łyżka oleju - 1 łyżka cukru - 2 dag drożdży Dodatki: - salami, pieczarki, ser żółty, cebula, koncentrat pomidorowy, świeża rukola - przyprawy: oregano(...)mielona, tymianek Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy wodę/mleko z drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wpierw rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy, później starty ser żółty, talarki pieczarek
upichcona
Oponki 245twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę twarożek, cukier, śmietanę i resztę składników a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dodać trochę mąki. Moje ciasto wyszło bardzo klejące(...)dodawałam za dużo dodatkowej mąki. Ciasto podzielić na porcję, każdą rozwałkować na grubość około ½ - 1 cm podsypując ciasto mąką. W cieście wyciąć kółka np. za pomocą szklanki a w nich mniejsze kółka. Można do tego wykorzystać kieliszek. Smalec lub olej rozgrzać. Do gorącego tłuszczu wrzucać po kilka ciastek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyłożyć do naczynia wyłożonego ręcznikiem
Mama Gotuje
Ciasto bananowo-brzoskwiniowe 189Proste i szybkie ciasto. Składniki 3,5 szkl mąki 1 i 1/3 szkl cukru 2/3 szkl oleju 4 jajka 3 banany 4 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki sody łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki płatków migdałowych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej sól 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl suszonej żurawiny Przygotowanie Olej miksujemy z odrobiną soli ,cukrem i skórką
R'n'G Kitchen
Puszyste placuszki z miodem FIT 249mąkę otrębową , mąkę ryżową , miód , kiedy mamy dodane składniki delikatnie zaczynamy mieszać , ciasto ma być bardziej gęste niż na naleśniki , kiedy wymieszamy ciasto a będzie za bardzo gęste dodajemy mleko sojowe i mieszamy . Patelnie rozgrzewamy z olejem kokosowym i zaczynamy smażyć nasze placuszki na złoty kolor . Jak mamy placuszki usmażone , podajemy polane miodem , bądź posypane cukrem pudrem , czy z owocami
Mój Smak
Prawdziwe rogale z makiem 255odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei
prawdziwe jedzenie
Dwukolorowe muffiny z nadzieniem toffi 200godziny) Przygotowujemy dwie miski. W jednej z nich mieszamy składniki suche, tj. mąka, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej mleko, jajko i olej, następnie łączymy składniki z obu misek i mieszamy łyżką, ciasto dzielimy na pół. Do jednej miski dodajmy 2 łyżki kakao. Do foremek od muffinek łyżką nakładamy masę białą, łyżkę masy toffi
Słodka Kraina Wypieków
Cake pops - wypiekane ciastka na patyku 221balsamicznego cukier puder / gorzka czekolada posypki Piekarnik nagrzać do 180 °C . Wymieszać suche składniki, dodać mokre i zmiksować. Silikonową formę natłuścić olejem w sprayu. Każde wgłębienie wypełnić masą do 3/4 wysokości. Ciasto wlewamy do foremek bez dziurek ;) i przykrywamy drugą częścią, z dziurkami. Pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczek, zanurzyć patyczek do 1/4 wysokości
Atlas Smaków
Pankejki 273Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić ( na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki formując
Atlas Smaków
Muffiny - takie jak lubisz :) 195rozpuszczonego masła) 1 cukier wanilinowy pół łyżeczki sody łyżeczka cynamonu lub kakao Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę. Można podzielić ciasto na 2 części. Do jednej możemy dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao. Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka). Do tych z cynamonem
The Sweet Damsel
Bułki kanapkowe z jogurtem. 181wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera, aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około
Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 229wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi objętość. Po tym czasie jogurt mieszamy z olejem i solą, dodajemy wszystko do wyrośniętego rozczynu i wyrabiamy ciasto za pomocą miksera (lub ręcznie), aż będzie gładkie i elastyczne, nie krócej jednak niż 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanie
Faworki (Chrust) 193masła 400 ml śmietany 12 lub 18% 2 kieliszki wódki cukier puder i cukier waniliowy do obtoczenia (posypania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj olej i/lub smalec do smażeniu Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Gnieść je tak długo, aż będzie jednolite i zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.). Jeśli ciasto będzie za rzadkie należy dodać mąki
Mania Wypiekania