ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:56/415)

Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 142

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier

Rozpustne gotowanie
Rozpocznij dzień z Nutellą – najlepsze pomysły na smaczne śniadanie 138

bazie najlepszych składników i sprawia, że początek dnia staje się idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to  doskonały dodatek  do wszelkiego rodzaju  ciast, ciasteczek, deserów  na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako(...)banany, brzoskwinie , jak i  maliny  czy  borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe  naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się  zarumienią . Po usmażeniu, smarujemy każdy naleśnik

Moja smaczna kuchnia
Chińskie naleśniki ze szczypiorem i słodko-pikantne tofu z kalarepą 188

miarę szybko – bo mimo tylu składników, wszystko robi się łatwo, prosto i przyjemnie. CHIŃSKIE NALEŚNIKI To szybsza i zdecydowanie prostsza wersja tradycyjnych chińskich naleśników pełnych szczypiorku – bez formowania i wałkowania ciasta. Z wierzchu są lekkie i chrupiące, smakowicie przypieczone na niewielkiej ilości tłuszczu, w środku – miękkie i takie lekko do żucia. Siekamy drobno szczypior – cały pęczek, musi być(...)całość dokładnie miksujemy, wsypujemy szczypior, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Na małej patelni rozgrzewamy po łyżce-półtorej oleju. Na gorący tłuszcz wylewamy porcję ciasta – powinno mieć wysokość około 3-4mm. Smażymy naleśniki z obu stron po 4 minuty – muszą się smażyć na średnim ogniu żeby ciasto utworzyło chrupiącą skórkę. Usmażone – ściągamy na papierowy ręcznik i odsączamy

Karo in the Kitchen
Naleśniki 186

ilości wylanego na patelnię ciasta, do czego używamy zwykle chochli do zupy lub dużej głębokiej łyżki. Zazwyczaj pożądane jest ciasto możliwie cienkie. W każdym jednak wypadku musimy doświadczalnie określić ile ciasta należy nabrać na posiadaną przez nas chochlę, aby dobrze wpasowało się w patelnię o określonej średnicy. Na koniec, uprzedzając ewentualne pytanie czy można usmażyć naleśniki bez tłuszczu, odpowiadamy(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-74 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-74 .gallery-caption {margin-left: 0;} Ciasto naleśnikowe Smażenie naleśnika Naleśniki Post Naleśniki pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Naleśnik z piekarnika 184

papierem do pieczenia. Papier wysmarować margaryną/masłem i delikatnie oprószyć mąką. Na tak przygotowany papier, na blasze, wylać ciasto naleśnikowe, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut. Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem np. dżemem i zwinąć, jak roladę, powoli ściągając papier(...)cukrem pudrem) jak i z wytrawnym nadzieniem (np. z tuńczykiem i oliwkami, albo z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i szczypiorkiem, czy z podsmażonym mięsem mielonym, pieczarkami i papryką). Ciasto na naleśnika ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Naleśnik bardzo ładnie wyrasta w piekarniku, tworząc wybrzuszenia, jednak opada po wyjęciu z piekarnika. Po upieczeniu

Gospodyni Miejska
Naleśniki z budyniem waniliowym. 64

Naleśniki z budyniem waniliowym. Naleśniki często podawane są jako słodki deser . Nic dziwnego, przecież naleśniki są bardzo smaczne. Te naleśniki wypełnione pysznym waniliowym budyniem znakomicie się sprawdzą jako smaczna przekąska . Pyszne, delikatne naleśniki wypełnione aksamitnym, kremowym nadzieniem o smaku wanilii, całość posypana płatkami migdałowymi i plasterkami banana. Znakomita propozycja na deser lub słodkie śniadanie . Banan(...)przez około 5 minut by jajka były spienione. Następnie wlewamy mleko, wodę i powoli wsypujemy mąkę. Za pomocą miksera łączymy składniki by uzyskać gładką masę bez grudek. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. W między czasie przygotowujemy krem waniliowy. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski z żółtkami dodajemy 200 ml mleka i wsypujemy mąkę, miksujemy

Zdrowy Styl Joanny
Ryba w cieście naleśnikowym 153

wymieszać z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym .Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki kukurydziane z warzywami :) 200

zielona pomidorki koktajlowe  miks sałat  ziarna słonecznika  Przygotowanie: Składniki na naleśniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i wlej porcję ciasta. Smaż naleśniki z dwóch stron.  Quinoę ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.  Ugotowaną zawiń z pokrojonymi warzywami i sałatą w naleśnik. Możesz dodać również ulubiony sos, przyprawy

Zdrowie na języku :P
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 140

Jest lekkostrawna i odżywcza. Dobrze łączy się z innymi mąkami. Jest sucha, dlatego w wypiekach (np. chlebie) pochłania dużo wilgoci. Używana jako dodatek do naleśników, placków, pieczywa.   Mąka ryżowa    Ma delikatny, lekko słodki smak. Jest lekkostrawna, bogata w skrobię, ziarnista i kleista. Służy jako zagęszczacz(...)podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka sezamowa Ma słodki smak i intensywny aromat. Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka. Mąka

BezglutenowaIzabela
Naleśniki czekoladowe z masą serową 69

naleśniki czekoladowe zabierałam się już od dłuższego czasu. Uwielbiam słodkości, a przede wszystkim dobrą czekoladę – moja słabość:) W końcu pewnego pięknego dnia powstało takie pyszne cudo – Czekoladowe naleśniki z delikatną śmietanową masą Dodatkowo wszystko polane domową konfiturą z malin – palce lizać! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 12 naleśników Składniki: Naleśniki czekoladowe(...)Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Upiec 12 grubych naleśników. Masa: Ser zmielić 2-krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wysmarować każdego naleśnika i złożyć w trójkąty. Podawać z dżemem malinowym lub posypane cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe 2. Upiec naleśniki 3. Wymieszać składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Protein pancakes! 157

proszku do pieczenia kilka łyżek wody dla uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Dodatki: jogurt naturalny owoce sezonowe Do dzieła: Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy pozostałe składniki (woda na końcu) i mieszamy,  aż do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej ciasto naleśnikowe. I hop, na patelnię. Pamiętajcie, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.  Dzisiaj przesmarowałam swoją(...)akrobacji, ponieważ proteinowe naleśniki są bardziej delikatne i łatwiej się rozpadają :) Aby spokojnie przewrócić naleśnik na drugą stronę użyjcie teflonowej szpatułki - i zróbcie to szybko.  Ciach ciach i smażymy z drugiej strony, dosłownie 2 minutki :) Dzisiaj robiłam jeden duży naleśnik na patelni o średnicy około 25 cm - ale równie dobrze możecie zrobić z tego ciasta małe pancakes - jeśli

Spektrum Smaku
NALEŠNIKI ZE SMAŻONYMI BANANAMI 169

skórka pomarańczową ,niebiański smak.Bardzo polecam.   Ciasto: ~~~~~~~~~~~~~ 8 dag.mąki 2 jajka 1 łyżka stopionego masła 1 łyżeczka cukru pudru 1 szkl.mleka szczypta soli olej do smażenia nalesników 1 łyżka masła do zapiekania   Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 6 bananów 10dag.masła 1 szkl.cukru pudru odrobina  rumu lub aromat rumowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~   Przygotowujemy ciast na naleśniki.Wszystkie składniki ze sobą miksujemy.Odstawiamy.Przygotowujemy farsz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśnikowe sakiewki z cukiniowym farszem. 165

opublikować. Zapraszam i miłego dnia !     Składniki na naleśniki; 1.5 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli   Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki a następnie je usmażyć.   Składniki na farsz; 2 niewielkie cukinie 2 małe cebule ok 5 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku 2 parówki sól, pieprz, papryka słodka

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z farszem. 214

pozostawić do wystygnięcia. Na koniec wymieszać z serem żółtym (pozostawić trochę do posypania naleśników). Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszać (można zmiksować). Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, na którym usmażyć pierwszego naleśnika. Do ciasta wlać 2-3 łyżki oleju - wymieszać ( nie ma już potrzeby lania tłuszczu na patelnię). Naleśniki smażyć dość cienkie, ponieważ grube mogą

W kuchni u Moniki
(Nie)banalne naleśniki 2185

mleka Szklanka lodowatej wody (najlepiej gazowanej) Szczypta soli Mąki tyle, żeby ciasto miało konsystencję śmietany. Uwaga, gęstnieje! Mieszamy rózgą lub w blenderze i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie mieszamy jeszcze raz. Na patelni mocno rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wlewamy gorący do ciasta. Smażymy naleśniki na złoty kolor. Patelni nie trzeba dodatkowo natłuszczać! Farsz 1: Żółty

Patchwork