masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 100 ml śmietanki 30% Składniki na polewę: 1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowej Przepis: Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy je do formy(...)misce z gorącą wodą (tak aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę
Emcia PichciPrzepis znalazłam w Kobiecie i Życiu , ale znacznie zmodyfikowałam. Zamiast pokruszonych herbatników dałam płatki owsiane; nie miałam słodzonego mleka skondensowanego, więc dałam zwykłe skondensowane i dodałam miód, a także nie oblewałam ciasteczek na końcu czekoladą, tylko zostawiłam saute;) Składniki na ok. 25 szt.: * 50 g orzechów włoskich * 50 g migdałów * 50 g żurawiny i wiśni suszonych - w przepisie(...)konieczności zapieczenia, wszystkie składniki można przecież zjeść na surowo, tylko należałoby po uformowaniu ciasteczek dobrze je schłodzić. Może kiedyś spróbuję taką wersję. Tymczasem pozostałam przy przepisie i położyłam kupki ciasta na pergamin - zalecone były duże odstępy, bo ciasteczka miały rosnąć i się rozpychać - i włożyłam do piekarnika. Wydawało mi się, że podany czas 30 min. jest stanowczo za długi, dlatego
Zdrowa Kuchnia SowyDyniofii – ciacho bez pieczenia Każdy kocha słodycze , mniej lub więcej , ale zawsze . Nie da się, żyć na samym słonym i gorzkim , musi być słodkie , choćby
Ogrodnik w podróżyTwaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy
zdrowo i aktywnieTwaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy
Zdrowie i pysznie na talerzuWiększość najlepszych pomysłów rodzi się w mojej głowie gdzieś w okolicach godzin zaśnięcia lub o wczesnym poranku, kiedy moje ciało jeszcze smacznie śpi
Gotowanie to kochanietechniką, pamiętając o tym że powinien on być odpowiednio gruby. Gdy lukier dokładnie wyschnie, odklej delikatnie wzór z papieru używając szerokiego ostrego noża lub szpatułki i przenieś go na ciasto. Przy pracy z cienkimi liniami trzeba ja pogrubić żeby były stabilne i nie połamały się. Dla takiej dekoracji warto dodać do lukru odrobinę gliceryny spożywczej– 2 krople na 250g lukru(...)papierze do pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku
Karo in the KitchenDzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik cappuccino na spodzie z ciasteczek czekoladowych, deser ten dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool z okazji jej 3. Jubileuszu. Życzę Akademii i
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSpecjalność mojej siostry. Robi go tak doskonale, że ja boje się za niego brać ;) Przepis z zeszytu mamy. Składniki: /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
Pasja Smakupatrzeć, jak usiłuje wyprać krakersa. Stawiali na podwórku małą patelnie z wodą, potem dawali mu krakersa, a on prał krakersa za krakersem i za każdym razem się dziwił, że herbatnik znika.Patrzył wtedy na swoje maleńkie łapki i był taki zdziwiony. Nie mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem. Większość życia spędził na praniu krakersów. Prał tez ciasteczka(...)tymiankowe: 3 łyżki siekanych świeżych listków tymianku dodatkowo kilka gałązek do ozdobienia z wierzchu Wszystkie składniki ( z wyjątkiem całych liści bazylii i/lub gałązek tymianku) zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować
KUCHARNIATen kto mnie zna osobiście, wie, że czego jak czego, ale słodyczy nie odmawiam ;) Chyba, że już naprawdę mi uszami wychodzą ;) Nad zrobieniem tego ciacha
Kuchnia w czekoladziePrzepis na łatwy sernik z blendera dla początkujących najszybszy sernik świata Sernik z blendera jest najłatwiejszym i najszybszym do przygotowania ze wszystkich znanych mi serników. Wystarczy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata3 lata temu będąc świeżo upieczoną Mamą postanowiłam założyć bloga. By nie zwariować, mieć coś "swojego", co sprawi, że na chwilę będę mogła zająć się czymś
Kuchnia w czekoladzieponiżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho(...)tarce o grubych oczkach. Prażymy ok.. 8 minut. Pod koniec dodajemy sypkie galaretki. Chwilę gotujemy ( do „zabulgotania” 😉 ) . Studzimy. Dodatkowo: nasączenie: 150 ml whisky + 150 ml mocnego słodzonego espresso herbatniki waniliowe do pokruszenia po wierzchu WYKONANIE: blat czekoladowy+ ½ nasączenia masa jabłkowa ¾ kremu orzechowego blat czekoladowy+ nasączenie ¼ kremu pokruszone herbatniki
Domowe ciastaJak upiec idealny sernik? Często słyszę to pytanie i wszystko wskazuje na to, że mam na nie idealną odpowiedź. Odkryłam ją niedawno i odkąd jestem jej
KUCHARNIA