się w ustach z cudownym posmakiem kokosa – takie jest kolejne ciasto, które znalazło się na słodkiej liście. Na budyń potrzebne będą: litr mleka, 3 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, cukier waniliowy, szklanka cukru i 2 żółtka. Z kolei na całość należy przygotować: 200 g masła, 400 g herbatników, ½ litra śmietanki 36%, 4 łyżki cukru pudru, opakowanie śmietanki
Moja smaczna kuchniatypu petitki 50 g orzechów włoskich do obtoczenia papilotki Wykonanie: Herbatniki kruszymy na proszek. (użyłam blendera). Następnie do naszego herbatnikowego proszku dodajemy kajmak. Powinna nam powstać w miarę jednolita masa , z której będziemy formować kulki. Gdyby masa była zbyt kleista , można do kruszyć w blenderze 2- 3 ciasta, albo dodać 2 łyżki mleka w proszku. Wszystko zależy od tego
W Moim Magicznym Domucałą chatkę. 11. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby herbatniki zmiękły (najlepiej na całą noc). Następnie polać polewą. Po wyjęciu z lodówki chatka wygląda tak: 12. Przed polaniem chatki polewą, proponuję przenieść ją z folii aluminiowej na talerz, na którym będziemy ją podawać. Ja najpierw polałam ciasto polewą, przez co później miałam problem z odklejeniem folii aluminiowej
Domowa Cookierenka Agiprzepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :) Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny . SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów okrągłych. Przygotowanie: Gotujemy
Aga w kuchniłyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody ciasto: 200 g mąki pszennej typ 500 100 ml mleka letniego 3 żółtka szczypta soli 2 łyżki cukru 1 dkg drożdży 1/4 szklanki oleju rzepakowego pozostałe: masa makowa gotowa z puszki 50 dkg 1 żółtko olej rzepakowy migdały do dekoracji pralinki: 160 g ciastek typu herbatniki 80 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady(...)musi być sucha, i rozpuszczamy czekoladę na wolnym ogniu, a białą nie mieszamy. Pozostawiamy ją aż sama się rozpuści. Połowę pralinek posypuję wiórkami kokosowymi, jak czekolada jest jeszcze płynna. Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, mleko i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól
wesoła kuchniaSkładniki: - 250 g serka mascarpone - 330 ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 1 op. żetaltyny-fix deserowej - 150 g herbatników kakaowych - 150 g żurawiny suszonej Przygotowanie: Herbatniki układamy na dnie blachy. Śmietankę miksujemy do uzyskania bitej śmietany, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Cały serek mascarpone przekładamy do bitej śmietany i miksujemy na jednolitą masę(...)masą. Dodajemy żurawinę i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do przygotowanej formy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Górę sernika można zalać galaretką a żurawinę przed dodaniem do ciasta można namoczyć. Życzę smacznego
Kulinarne życieNowy rok zaczynamy od kaszy jaglanej. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało, bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej :) Chciałam i Was skusić na kawałek ciasta, gdzie głównym składnikiem jest kasza jaglana. Jak dla mnie trochę przypomina sernik. Przy dodaniu mleczka kokosowego pachnie i smakuje jeszcze bardziej kusząco. Standardowo wpasuje się do kubka Waszej ulubionej kawy :) Bazowałam(...)odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki. Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy
pink envelopewyczuwalna w smaku. Składniki na formę 18cm: Spód: 100g herbatników bez cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka eryrytolu 30g masła Masa: 500ml mleka 1 szklanka kaszy manny (170g) 50g erytrytolu 50g wiórków kokosowych Polewa: 60g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka (5g) oleju 2 łyżki mleka Przygotowanie: Herbatniki zmielić. Dodać kakao i rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszać(...)będzie gęsta. Potem dodać erytrytol i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na spód herbatnikowy. Ostudzić. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem. Dodać mleko. Wymieszać. Posmarować nią wierzch ciasta. Wstawić na 2h do lodówki. Smacznego
Fabryka pomysłówWitajcie :) przy sobocie zapraszam na cudownie puszysty sernik, aż sama się dziwię że wyszedł taki pyszny :) Przepis jest bardzo prosty, na spód sernika użyłam herbatników
Sama słodycz i szczypta chiliSezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników
Mała CukierenkaWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na
Sama słodycz i szczypta chiliCoś słodkiego dla dorosłych :) Składniki: 250 ml likieru jajecznego, 3 łyżki żelatyny, 250 ml śmietany 30%, 5 dag cukru pudru, opakowanie herbatników, rurek, lub biszkoptów
Tradycyjna KuchniaDzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić ten mega łatwy i bardzo smaczny sernik gotowany. Przygotowanie tego sernika zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut, a pałaszowanie sprawi dużo radości Składniki: – 1kg sera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica(...)200g miękkiego masła – 2 jajka – 2 budynie o smaku toffi Dodatkowo: – 200g herbatników – 100g orzechów włoskich – 170g masła – 100g migdałów w płatkach Herbatniki zmiksować w malakserze lub zblendować do uzyskania konsystencji bułki tartej. Orzechy włoskie drobno posiekać. Masło (170g) rozpuścić w garnku na małym ogniu. Do miski wsypać zmiksowane ciastka oraz posiekane
Smaki ArmineDzisiaj upiekłam pierwsze w tym sezonie ciasto z truskawkami i przyznaję, że wyszło przepyszne, więc możecie się wkrótce spodziewać nowego przepisu na blogu ;) Ale dziś nie o tym. Niedawno udało mi się wygrać w konkursie zestaw produktów z "półki zdrowia" i o ile większość mnie nie zaskoczyła, to jedną z ciekawostek była melasa z morwy białej. Taki miód o ciemnej(...)Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 30 g cukru kokosowego 30 g ksylitolu 30 g melasy
FitKotmieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nasze ciasto. Pieczemy ok 1 godz w temp. 170-180 st. C ustawienie góra dół. Po przestudzeniu możemy polać polewą. Ja robiłam z połowy porcji. Przepis TUTAJ MAŁA RADA: Makowiec możemy zrobić również na kruchym spodzie, na biszkoptach lub herbatnikach
Pani na deserTradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin. Składniki: 1l mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g masła około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus malinowy: 400g malin 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny
Szalona Kuchnia Ewelinydodajemy rodzynki i wlewamy ją do tortownicy , uprzednio wyłożonej pokruszonymi herbatnikami , studzimy . Na bardzo małym płomieniu, lub najlepiej w garnuszku wstawionym do wrzącej wody , topimy margarynę i połamaną czekoladę , podgrzewamy i dokładnie mieszamy. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnuszek z ognia. Na wystudzony sernik wylewamy polewą czekoladową . Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki
Smakowite Dania