zapachu, które zawdzięcza pomarańczom. Jako że na zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy, dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę(...)masła Na masę śmietanową: 500 ml śmietany 30 % 2,5 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać
My sweet a lifePrzepyszne ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu! Nie tylko na specjalne okazje, ale też nadające się na zwykłe niedzielne spotkanie w gronie bliskich. Kto jeszcze nie próbował- koniecznie musi nadrobić zaległości ;) Zapraszam! 3 Bit - bez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml(...)herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego
Tagebuch po polskuChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko. Składniki były zawsze dostępne, a reszta należała już tylko do kreatywności osoby przygotowującej. To przepis, który można „rozciągać na metry”, zmieniać, modyfikować, przerabiać – i efekt końcowy jest zawsze udany. Tym razem kolejna wersja, bez użycia(...)Rozprowadzamy i wyrównujemy. Na masę tak samo kładziemy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy pozostałą masę. Rozprowadzamy pozostawiając na środkowej warstwie herbatników większą ilość masy. Podkładamy ręce pod folię i podnosimy boki ciasta lekko dociskając, nadajemy kształt trójkąta. Folię zawijamy i wkładamy ciasto do lodówki. Po kilku godzinach lub na drugi dzień szykujemy polewę. Masło rozpuszczamy. Mleko
mojewypiekiinietylkomomentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię. Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje. Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia. Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam. SKŁADNIKI: 250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki(...)masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika WYKONANIE: Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm. Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami. Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę
Serce zamknięte w formie pysznościsztuk herbatników kakaowych 21 herbatników maślanych 260g dżemu z czarnej porzeczki posypka płatki czekoladowe kakao Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach(...)jednolitego kremu. 4. Masa śmietanowa: Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami, dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. 5. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć warstwę jasnych herbatników, posmarować dżemem porzeczkowym, ułożyć warstwę ciemnych herbatników, wyłożyć masę śmietanową, posypać czekoladową posypką i kakao, wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinygotowych półproduktów, bez pieczenia. Najgorszym etapem jest czekanie minimum 2 godziny, aż ciasto się "porzegryzie". Jeśli macie więcej czasu, polecam własnoręczne wykonanie masy kajmakowej i budyniowej, które smakują o wiele lepiej niż kupne. A Jeśli jesteście fanami odważnych słodko-słonych połączeń, polecam użycie słonych krakersów zamiast herbatników :) Składniki na blachę o wymiarach(...)fixy i ewentualnie cukier (ja go już nie dodaję, ponieważ inne składniki ciasta są bardzo słodkie) i ubijamy jeżcze przez chwilę do otrzymania sztywnej masy śmietanowej. Czekoladę ścieramy dooddzielnego naczynia na małych oczkach tarki. Skłądanie całości: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy
Zawsze głodna!Dzisiaj polecam kolejny przepis na pyszne i superszybkie do przygotowania ciasto. Połączenie suszonych owoców i wiórków kokosowych z mlekiem skondensowanym jest wyśmienite! Nie może nie wyjść! Polecam! Ciasteczka – składniki: 300 g herbatników (u mnie digestive) 200 g masła (rozpuszczonego) 200 g wiórków kokosowych 300 g mieszanki (dowolne suszone owoce rozdrobnione, posiekane orzechy, rozdrobnione kawałki czekolady) 600 ml mleka(...)tutaj ) i dodaję do nich rozpuszczone masło. Mieszam. Masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wiórki, mieszankę owocowo-orzechowo-czekoladową mieszam z mlekiem skondensowanym i wylewam na spód ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 30-35 min. lub aż zrobi się złote na brzegach. W orginalnym przepisie powinno się mieszankę wysypać na spód i zalać
UgotujmyTo.plmoże się nie udać. Potrzebujemy tylko galaretek dowolnego koloru, jogurt, cukier wanilinowy, żelatynę, biszkoptów ewentualnie krakersów lub herbatników, które posłużą jako podkład do ciasta. Będziemy potrzebować Galaretka truskawkowa, galaretka cytrynowa, galaretka o smaku kiwi, galaretka pomarańczowa. 1 litr jogurtu naturalnego 2 cukry wanilinowe
RAROSSAsame brzegi, układamy warstwę herbatników. Wylewamy cały ser na który układamy drugą warstwę herbatników. Odstawiamy na chwilę żeby masa serowa trochę stężała. Następnie smarujemy całą masą krówkową i równo rozsmarowujemy. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w odstępach. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Przed krojeniem wyciągamy z blachy, usuwamy folię i posypujemy kakao. Dekorujemy owocami
Pani na deserprzypadnie Wam do gustu :) Dobrze jak ciasto całą noc będzie się chłodzić w lodówce, ja już nie mogłam czekać i ukroiłam kawałeczek ;) Ciasto nie było jeszcze dobrze zbite i troszkę mi się zaczęło rozjeżdżać :) Składniki: 15 herbatników, 1 litr mleka, 1 szklanka ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki, 1 galaretka truskawkowa. Przygotowanie: Mleko gotujemy(...)czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto i schładzamy w lodówce- najlepiej całą noc. Ciasto podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchniproblemów. Proste i jakże pyszne ciasto na letnie, upalne dni. Spróbujcie. Składniki: (na tortownicę 24 cm) 700 g waniliowych serków homogenizowanych* 250 g śmietanki 36%* 4 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny w proszku (28 g) około 70 ml wody do rozpuszczenia żelatyny pół kubka borówek (można dać więcej) kakaowe herbatniki na spód tortownicy 2 galaretki (u mnie córeczka(...)Cała masa sernikowa powinna być gładka bez grudek. Na koniec wsypujemy borówki i mieszamy składniki łyżką. Masę serową z borówkami wykładamy na nasze herbatniki. Wyrównujemy wierzch, tak aby później galaretka nie popłynęła nam na spód ciasta. Wkładamy nasz sernik do lodówki do stężenia. Rozpuszczamy nasze galaretki (u mnie wymieszane dwie różne). Studzimy. Rozpuszczoną i wystudzoną do temperatury pokojowej galaretkę
Słodkie okruszkiprzerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną. 2. Masa : Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem(...)masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki. 4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiposiekane masło. Szybko zagniec ciasto. Rozwałkuj na gruby placek. Przenieś na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 C . Piecz ok. 40 minut. Ciepłe ciasto drobno pokrój lub pokrusz. Mleko wymieszaj z marmoladą, kakao, rumem i dodaj kilka kropel zapachu migdałowego . Zalej kawałeczki ciasta. Dodaj rodzynki , orzechy i pokruszone herbatniki. Wyrób na jednolitą masę
Słodkości i nie tylkoBezowe Eldorado Delikatne bez pieczenia ciasto z serków homogenizowanych, galaretek, gruszek, ozdobione bezami i pokruszonymi orzechami. Składniki: · 185 g herbatników kakaowych · 2 galaretki czerwone · 2 galaretki żółte · 2 galaretki niebieskie(...)wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. 2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, wykładamy na dno tortownicy 24 cm x 24 cm. 3. 3 serki homogenizowane miksujemy mikserem z niebieskimi galaretkami, następnie mieszając łyżką dodajemy rodzynki i wykładamy masę na herbatniki, chłodzimy chwilę i układamy pokrojone w kostkę gruszki i zalewamy czerwoną galaretką. Ponownie
Kulinarna Chwilaciacho – tym razem brzoskwiniowiec. Brzoskwiniowiec to sernik z brzoskwiniami i galaretką. Możemy go zrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach , albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ). Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki. Wspaniale
Ostra na Słodko