Przeświątecznych katastrof ciąg dalszy. Dziś rano, po nocnych rozkminach postanowiłam zamówić świąteczne prezenty przez Internet. Oczywiście zanim wybrałam odpowiednie rzeczy minęło sporo czasu, przez co nie
365 dni dookoła kuchniBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzPamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką ? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż
Codzienna kuchnia niecodziennaŚledzie po kaszubsku z żurawiną i rodzynkami Śledzie w słodko-kwaśnym sosie z żurawiną i rodzynkami to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Polecam!
Blog z ApetytemAromatyczny, bardzo kremowy, zachwycający kolorem sernik, który od pierwszego kęsa skradł moje serce i stał się jesiennym ulubieńcem. Jestem pewna, że Was również pozytywnie zaskoczy, a
Fitsweet.meNowa, udoskonalona strucla z makiem. Choć kiedyś nic sobie z niej nie robiłam, to teraz na jej punkcie wprost oszalałam. Mogę tylko potwierdzić: mak
Smaczne ZdroweJak to mówią lepiej późno niż wcale… Z lekkim poślizgiem ale są. Są i u nas, pierniczki świąteczne, zrobione i udekorowane przez nas. Już rok
Made By Mom And SonPaszteciki z kapustą i grzybami, wydawać by się mogło, że sporo roboty i po co robić. Tymczasem zdradzę wam sekret tak oczywisty, że robienie pasztecików będzie
ladykitchenToskański placek świąteczny jest wyjątkowo „długowieczny’. Można go przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce
Moniki SmakołykiSernik wychodzi kremowy, wysoki, nie opadający i nie pęka. Jest wprost idealny, a smakowanie każdego kolejnego kawałka, pozwala doznać tak zwanego nieba w gębie :) Składniki na
Gotowanie...to proste !Aromatyczny, bardzo kremowy, zachwycający kolorem sernik, który od pierwszego kęsa skradł moje serce i stał się jesiennym ulubieńcem. Jestem pewna, że Was również pozytywnie zaskoczy, a
Fitsweet.meZgodnie z polską tradycją - wigilijna wieczerza rozpoczyna się wraz z pojawieniem pierwszej gwiazdki na niebie :) Na wigilijnym stole powinno być 12 potraw. Dzisiaj chciałabym zaprezentować
UgotowaćBarszcz to żelazny punkt wigilijnego menu. Przygotowany z pieczonych buraków ma głęboki lekko słodkawy smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień
Pyry na GazŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a to już zupełnie inna bajka i zupełnie nowy zestaw życzeń dla Was.W 2015 roku życzę Wam przede wszystkim odwagi w realizowaniu marzeń! To bliskie mi życzenia, bo kieruję je też(...)mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczorem